ABD, İran'ı Ağustos'ta vuracak!


ABD'de Bush yönetiminin, Ağustos ayında İran'a yönelik hava saldırısı düzenleyeceği öne sürüldü.
Muhammed Cohen imzasıyla yayımlanan haberde, saldırı planı hakkında bilgilendirilen ABD'li iki senatörün, operasyona yönelik muhlefetlerini kamuyouna açıklayacaklaını, bu çerçevede New York Times gazetesinde açık bir mektup yayımlamayı planladıkları belirtildi.


Cohen, ABD eski Dışişleri Bakan Yardımcılığı da yapan ve halen dış politika çevrelerinde aktif olan kıdemli bir diplomata dayandırarak verdiği haberde, ABD Hava Kuvvetleri'nin, İran'da doğrudan dini lider Ayetullah Ali Hamaney'e bağlı olan Devrim Muhafızları'nın seçkin birliği Kudüs Tugayları'na ait karargahları hedef alacağını belirtti. Saldırıda Devrim Muhafızları'ın, İran'ın, Irak sınırı boyunca uzanan üslerini vuracağı öne sürülüyor.



Cohen, Beyaz Saray'ın, İran'a hava operasyonunu, Tahran'ın Irak'a yönelik müdahalesine karşı 'cezalandırıcı ancak sınırlı' bir eylem olarak değerlendirdiğini kaydetti. Baba Bush yönetiminde büyükelçi de olan kaynağın, saldırıda kullanılacak silahlar, operasyon planının geldiği safha ya da konuyla ilgli olarak müttefik ülkelerle görüşmeler yapılıp yapılmadığı hakkında ise ayrıntılı açıklama yapmadığı kaydedildi.


OPERASYON CUMHURİYETÇİLERE YARAYACAK


Bush yönetiminin operasyon hazırlıklarının Capitoll Hill'de alarm zillerinin çalmasına yol açtığını söyleyen Cohen, plan hakkında bilgilendirilen California'nın Demokrat Senatörü Diane Feinstein ile Indiana'dan Cumhuriyetçi Senatör Richard Lugar'ın operasyona muhalefetlerini New York Times'a gönderecekleri açık mektupla dile getirmeyi düşündüğünü yazdı. Feinstein, Senato'nun İstihbarat Komitesi üyesi, Lugar ise Dış İlişkiler Komitesi'nin etkili üyeleri arasında yer alıyor.
Senatörlerden konuyla ilgili henüz bir açıklama yapılmadığını da ekleyen Cohen, gizli dosylarla ilgili açıklama yapmama sorumlulukları olduğunu ancak muhalefetlerini kamuyona ilan etmeleri halinde Bush yönetiminin başını ağrıtabileceklerini kaydetti.
ABD'nin saldırısının bölgedeki muhtemel yansımalarını da değerlendiren Cohen, operasyonun ABD iç politikası ve özellikle başkanlık yarışını da etkileyeceği tahmininde bulundu. Cohen, askeri operasyonun Cumhuriyetçi Başkan adayı Senatör McCain'in elini güçlendireceğini, savaş kararının ABD kamuyounu Cumhuriyetçi adayın arkasında toplayabileceğini kaydetti

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.