T a r a f s ı z D e ğ i l i z

AK PARTİ KAPATILMADI !


Anayasa Mahkemesi, tarihi kararını açıkladı. Mahkeme, AK Parti'nin kapatılmamasına ancak Hazine yardımının yarısının kesilmesine karar verdi. İşte tarihi karar....

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, dava sonucunda AK Parti'nin kapatılmadığını, ancak 6 üyenin kapatılma, 4 üyenin de Hazine yardımından yoksun bırakılması kararına vardığını, partinin son yıl aldığı Hazine yardımından 1/2 oranında yoksun bırakılmasına karar verildiğini bildirdi.




ANAYASA MAHKEMESİ BAŞKANI HAŞİM KILIÇ'IN AÇIKLAMASI:







Kılıç konuşmasında şunları kaydetti:




"Yargıtay Cumhuriyeti Başsavcılığı'nın AK Parti'nin laikliğe aykırı eylemlerin odağı durumuna geldiğinin tespitiyle eylemlerinin ağırlığı da gözetilerek Anayasanın 69.maddesinin 6.fırkası ve 2820 siyasi partiler kanununun 101/1b maddesi gereğince temelli kapatılmasına karar verilmesi istemiyle bir dava açılmış bulunmaktadır. Bu dava ile ilgili birlikte ekte isimleri belirtilmiş 61 kişinin kapatılmasıyla birlikte siyasi hayattan yasaklanması durumunda da talebi var. Bu parti ile ilgili mahkememizin şu anda çıkartmış olduğu kararı açıklamadan önce bazı konuları sizinle paylaşmak istiyorum. Türkiyenin gündeminde çok önemli konuların anayasa mahkemesinin önüne konmuş olması şüphesiz ki hem anayasa mahkemesini hemde türkiyede gerek sayisi gerekse ekonomik önemli sonuçlar doğurmuştur.



Türkiyedeki bütün halkımız gözünü anayasa mahkemesine dikerek bu kararın sonucu beklemek durumunda kalmıştır. Tabii bu kararlar bundan önceki verdiğimiz türban kararı diye adlandırılan ve bugünde iktidarda bulunan AK Partinin kapatılması ile ilgili dava bu konuda en önemli iki dava olarak önümüzde durmakta idi.

Hakaretlere maruz kaldık ben arkadaşlarımın bu konudaki düşüncelerini ve duyguluaranı bundan dolayı üzüntülerimi belirtiyorum. O neden le bizim çalışma düzenimiz neyi gerektiyorsa o çerçeveden olaylara bakmak zorunda kaldık. Bu davaların gerek siyasi gerekse ekonomik önemi nedeniyle bu davanın bir anönce sonuçlanmasını göz ardı edemezdik. Bu davanın öneminin ne kadar önemli olduğunu ve toplumu ne kadar ilgilendirdiğini görmemezlikten gelemezdik. Arkadaşlarımızı da görevlendirirken bu çerçevye dikkat ettik. Arkadaşımız bu konuda deneyimli ve birikimli idi.

Adı geçen ve eleştirilen arkadaşımınız tercih sebebi türban meselesinin arkadaşımız tarafından incelenmiş olması sebebiyle bu partinin görülmesiyle ilgili ve kolaylık olmasından dolayı arkadaşımız görevlendirilmiştir. Bunun haricinde herhangi bir şey düşünmeyelim. Siyasi parti kapatmalarla ilgili bizim bu davada bir partinin kapatılmasıyla ilgili mutlu olduğu söylenemez. Biz de bu davalarda karar vermelerde çok ciddi sıkıntılar çekiyoruz. Ancak ne yazık ki bu konuda çağdaş demoktarit ülkelerle olan yasal değişiklikler yapılmayıp ne zaman ki bir siyasi parti kapatma davası gündreme gelir ise o zaman tartışılmaya başlar. Ama bu maalesef pek gerçekleşmedi ve bu tartışmalar bu tür davalar açılmaya başladığı anda canlılığını kazandı.

Ben bu onucun çok iyi değerlendirileceğine ve analiz edileceğine temennisinde bulunmak istiyorum. Anayasadaki bu sayıyı tutturamamış olmasından dolayı bir kapatma kararı çıkmamıştır. Ama bu kararın sonucunda bu partiye bir ihtar kararı çıkmıştır.




6 KAPATILSIN, 4 HAZİNE YARDIMI KESİLSİN, 1 RED OYU

Haşim Kılıç yapılan oylamada 6 üyenin AK Parti'nin kapatılması yönünde oy kullandığını, 4 üyenin ise AK Parti'nin laikliğin karşıtı eylemlerin odağı olduğunu ancak çok tehlikeli boyutta olmadığını belirttiğini 1 üyenin ise davanın reddi yönünde ok kullandığını açıkladı. Kılıç, daha sonra bir soru üzerine ise red oyu kulanan üyenin kendisi olduğunu belirtti.




Hangi üye ne yönde oy kullandı?

Haşim Kılıç Red

Osman Paksüt Evet

Fulya Kantarcıoğlu Evet

Mehmet Erten Evet

Necmi Özder Evet

Şevket Apalak Evet

Zehra Ayla Pektaş Evet

Sacit Adalı Hazine yardımından mahrum bırakılsın

Ahmet Akyalçın Hazine yardımından mahrum bırakılsın

Serdar Özgüldür Hazine yardımından mahrum bırakılsın

Ferruh Kaleli Hazine yardımından mahrum bırakılsın




KARARLA İLGİLİ AK PARTİ CEPHESİNDEN YAPILAN AÇIKLAMALAR




Meclis Başkanı Köksal Topan dava sonucu için "Türkiye'de ciddi bir rahatlama olacak" dedi.




Anayasa Mahkemesi'nin AK Parti'nin kapatılmaması yönündeki kararını Bakan Faruk Çelik "Türk demokrasisi kazandı" şeklinde yorumladı.




AK Parti cephesinden Mahkeme'nin kararına ilk yorum Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'dan geldi. Günay, "Demokrasi için sağlıklı bir gelişme" dedi.




KAPATMA DAVASI SÜRECİ




Parti hakkındaki kapatma davasında süreç, 14 Mart 2008 cuma günü Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın, parti hakkında hazırladığı iddianameyi Anayasa Mahkemesi'ne sunmasıyla başladı.




Başsavcı Yalçınkaya, partinin "laikliğe aykırı fiillerin odağı haline geldiği" iddiasıyla AK Parti'nin kapatılmasını istedi.

Ceza davası prosedürü işletilen davada, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Anayasa Mahkemesi raportörü Osman Can'ı dava ile ilgili görevlendirdi.

Raportör Can, iddianameyle ilgili ön inceleme raporunu 28 Martta tamamlayarak, Anayasa Mahkemesi Başkanlığına sundu.

Ceza Muhakemesi Kanunu'nda yapılan değişikliğin ardından, mahkemelere tanınan "iddianamenin iadesi veya kabulü" şeklindeki yetki, bu davada da uygulandı.

Raporunda iki seçenek sunan Raportör Can, "iddianamenin iade koşullarının bulunduğunu" ve "iddianamenin Anayasa Mahkemesine sunulduğu anda kabul edilmiş sayılacağı" görüşlerine yer verdi.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.