Tayland'dan Patani'ye psikolojik harekat!


Bir zamanlar Türkiye'de, 'Onlar Dağ Türkü' kavramıyla girişilen psikolojik harekata, şimdi de Tayland hükümeti sarıldı.


Bir zamanlar Türkiye'de, 'Onlar Dağ Türkü' kavramıyla ve buzda yürürken kart kurt sesleri çıkardıkları için onlara 'Kürt' dendi tezleriyle girişilen girişilen psikolojik harekata, şimdi de Tayland hükümeti sarıldı. Budist Taylandlılara göre, güneyde yaşayan ve Malay olan Müslümanlar, aslında Tay'ların (Thai) değişik bir diyalektik konuşan kolu!


Tayland'da hükümet, güneyde yaşayan ve Malay ırkından olan Müslümanların Budist Thai'lerin uzantısı olduğunu ispat için diyalektik sözlük yayınladı. Tayland hükümeti, Thaice'nin Yawi diyalektiğini konuştuğunu iddia ettiği güneydeki Yala, Narathiwat ve Pattani eyaletlerindeki yaşayan Müslümanlar için yayınladığı sözlüğün, uzlaşma amacı taşıdığını iddia ediyor. Bürokratlar, "Yawi dilinde konuşan Müslümanlar, hakim dil olan Thaice'yi anlamakta zorluk çekiyorlar. Bunu ekarte etmek için bu sözlüğü yayınladık" diye konuşuyorlar. 596 sayfa büyüklüğündeki sözlük, iki yıl süren bir çalışmayla 10 uzman tarafından hazırlandı. Proje başkanlığını ise Worawit Brau yaptı. Akademisyenlere göre, Thai-Yawi-Thai sözlüğünün yayınlanması, ülkenin güneyinde barışın tesis edilmesine yardımcı olacak. Akademisyenler, Yawi dilinde konuşan Müslümanların hakim dili anlayamadığını, böylece ülkede kendilerini yabancı gibi hissettiklerini ileri sürüyor. Ama bölgeyi iyi bilen kaynaklar, Tayland'ın güneyindeki üç eyalette yaşayan Müslümanların Malay ırkından olduğunu ve komşu Malezya Müslümanlarıyla aynı dili konuştuğunu söylüyor. Malayca ile Thaice arasında en ufak bir benzerliğin de bulunmadığını belirten kaynaklara göre, bu teşebbüs, Budist Tayland hükümetinin psikolojik bir harekatı. Yüz yıl önce Budist Tayland'ın hakimiyeti altına giren Patani'de, Müslümanlar bağımsızlık istiyor. Bunu silahla bastırmaya çalışan Tayland ordusunun yaptığı saldırılarda, sadece son dört senede, en az 3 bin 300 kişi Patanili hayatını kaybetti.
kaynak: Dünya Bülteni / Haber Merkezi

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.