T a r a f s ı z D e ğ i l i z

1.DUNYA SAVASI BENZERI URTKUTUCU OLAYLAR AKP SAYESINDE RUSLAR KARSIMIZDA

ABD GEMİLERİ KARADENİZ’DE

Enver Paşa’yı linç
edenler buna ne diyecek!..
Tam 94 yıldır bıkmadan usanmadan “Alman gemilerini Karadeniz’e soktu, Osmanlı’yı yıktı”
diyerek Enver Paşa düşmanlığı yapanlar, Boğazların ABD savaş gemilerine açılmasına sessiz kaldı! Gözünü Kafkaslara diken emperyalist ülke, Gürcistan’a yardım oyunuyla yıllardır giremediği tek
deniz olan Karadeniz’e de demir attı. Hem de işgal ettiği Irak’taki milyonlarca masumun kan lekelerini üzerlerinde taşıyarak...


ENVER PAŞA’YI LİNÇ EDENLER BAKALIM BUNA NE DİYECEK

ABD savaş gemileri Karadeniz’de
Amerikan gemilerinin Karadeniz’e açılması, 2 Alman zırhlısına izin vererek Osmanlı’yı savaşa sokmakla suçlanan Enver Paşa’yı hatırlattı.


Gürcistan’a sözde insani yardım malzemesi taşıyan ABD savaş gemilerinin Karadeniz’e demir atması, İngiliz donanmasından kaçan 2 Alman zırhlısına izin vermesinin ardından Osmanlı’yı 1. Dünya Savaşı’na sokarak kendi sonunu hazırlayan Enver Paşa’yı hatırlattı. Enver Paşa düşmanlığı yapanlar, Boğazlar’ın ABD savaş gemilerine açılmasına ise seyirci kaldı. Gözünü Kafkaslar’a diken ABD; Gürcistan’a yardım bahanesiyle savaş gemilerini Karadeniz’e ulaştırdı. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, ABD’nin Mc Faul gemisi, dün İstanbul Boğazı’ndan geçti. Türk Sahil Güvenlik botunun eşlik ettiği gemilerin geçişi sırasında kordon boyunda toplanan vatandaşlar dürbünlerle geçişi takip etti, fotoğraf çekti.

Montrö’ye uygun
Aynı çerçevede bir Polonya gemisi de Karadeniz’e açıldı. Diğer ABD savaş gemileri Mount Whitney ve Dallas’ın da İstanbul Boğazı’ndan geçerek Karadeniz’e açılacağı öğrenildi. Polonya gemisinin, varış limanı olarak Romanya’nın Köstence kenti bilgisini verdiği, ABD gemisinin ise nereye gittiği konusunda bir bildirimde bulunmadığı öğrenildi. Bu arada, Dışişleri Bakanlığı, ABD dahil yabancı askeri gemilerin Türk Boğazlarından geçişinin Montrö Sözleşmesi’ne uygun olarak yapılmakta olduğunu bildirdi. Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, önceki açıklamalarda belirtildiği üzere, yabancı bayraklı askeri gemilerin, Karadeniz’e çıkış için, Montrö Sözleşmesi bağlamında Türkiye’ye yapılan bildirimlere uygun olarak Türk Boğazlarından geçtiği belirtildi. Bakanlık, açıklamada gemilerin rotası ve gidecekleri yerler hakkında detaylı bilgiler verdi. Bakanlığın bu açıklaması bazı tartışmaları da sonlandırdı.


***

Rusya, Amerika’nın ‘yardım’ girişimini
kaygı verici buluyor

Rusya:Kaygı verici
Rusya Gürcistan’a insani yardım için Karadeniz’e savaş gemisi gönderen ABD’nin girişimini kaygı verici bulduğunu açıkladı. Rusya Genelkurmay Başkanı Yardımcısı Anatoli Novogitsin, “Rus tarafından baktığınız zaman bu operasyon fazlasıyla şüpheli” yorumunu yaptı.


***


Bedelini ağır ödemişti
Birinci Dünya Savaşı sırasında, İngilizler’den kaçan Goeben ve Breslau adındaki iki Alman zırhlısına dönemin Harbiye Nazırı Enver Paşa tarafından boğazlardan geçişine izin verilmişti. Daha sonra 11 Ağustos 1914’te Çanakkale’de demirleyen iki Alman Zırhlısı, 29 Ekim’de Rusya’nın Sivastopol, Odessa, Novorosisk ve Feodosya limanlarını top ateşine tuttu. Rus ordusu da Kafkasya’da sınırı geçerek Osmanlı topraklarına girdi. Hemen ardından 2 Kasım’da Rusya, 5 Kasım’da İngiltere Osmanlı’ya savaş ilan etti. Böylece Osmanlı Birinci Dünya Savaşı’na girmiş oldu. İşte Enver Paşa, bu olaydan sonra, Osmalı’yı savaşa sokup bitiren adam yakıştırmasıyla adeta vatan haini konumuna düşürüldü.


***

Baykal: Türkiye Montrö Anlaşması konusunda
hiçbir taviz vermemeli


Baykal: Taviz verilemez
CHP lideri, Montrö Anlaşması’yla kurulmuş yapının mutlaka korunması gerektiğini söyledi


CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, bir dizi açılış ve temel atma törenlerine katılmak üzere Çanakkale’ye gitti. Baykal, burada yaptığı açıklamada, ABD savaş gemilerinin Gürcistan’a insani yardım götürme amacıyla Çanakkale ve İstanbul boğazından geçmesinin dikkat çekici olduğunu belirtti. CHP lideri, “Bakın bir gemi bugün buradan geçti. Türkiye Mondros anlaşmasından sonra 1937 yılında imzalanan Montrö anlaşmasıyla kurulmuş olan yapıyı mutlaka korumalıdır. Montrö anlaşması mutlaka temel ilke olmalıdır ve bunu uygulamalıyız. Bu konuda hiçbir taviz veremeyiz. Türkiye Kafkasya’daki bir çatışmanın tarafı haline gelmemelidir. Bakınız bu tehlike 1. Dünya savaşı sırasında yaşanmıştır. Koca imparatorluğun varlığı bu konudaki özensizlik sebebiyle tehlikeye girmiştir” dedi.

Azerbaycan’ı
harcamamalıyız
Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü: “Montrö anlaşmasını temel almalıyız ve Azerbaycan’ı kesinlikle yalnız bırakmamalıyız. Azerbaycan’ı harcamamalıyız. Azerbaycan bu coğrafyada Türkiye’nin en samimi ve sıcak dostudur ve onun kıymetini bilmeliyiz. Onları güç durumda bırakacak ilişkileri kurmaktan uzak durmalıyız. Ermenistan ile Türkiye iyi ilişkiler geliştirebilir. Ermenistan Türkiye ile dostluk kurmak istiyorsa önce Azerbaycan’daki işgale son vermelidir.” Kafkasya’da yaşanan soruna da değinen Baykal, “Şu sıralar Kafkasya büyük bir çıkmazın içine sürükleniyor. Bu karmaşanın Türkiye’nin de etkilenmesi kaçınılmaz bir durum. Böyle bir ortamda Türkiye’nin bu tehlikeli oluşumlara karşı mesafeli, dikkatli ve ülkemizin yaralarını, barışın gereklerini gözeten sorumlu bir anlayış içinde olması gerekir” diye konuştu. Deniz Baykal, “Türkiye’yi kimsenin kendi oyununa alet etmesine izin veremeyiz. Türkiye’yi kimsenin kendi kavgasının parçası haline düşürmesine göz yumamayız. Olağanüstü dikkatli davranmak zorundayız. Türkiye kendi hesabını, kendi politikasını kendi yararını dikkatli götürmelidir” dedi.


Rusya’ya karşı güç gösterisi
CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, ABD gemilerinin boğazlardan geçirmesinin dikkat çekici bir olay olduğunu söyledi. Öymen, “İnsani yardımı sivil gemiyle de yapabilirler. Bunları savaş gemisiyle taşıdın, üzerinde füze olan gemilerle bunlar götürülür mü?” diye konuştu. Onur öymen sözlerini şöyle sürdürdü, “Bunlar belli ki Rusya’ya karşı kuvvet gösterisi. Bu durum emsal teşkil edebilir. Yarın Rusya’da çıkar derse aynı kolaylığı bana yap ne yapacaksınız o zaman. Füze taşıyan savaş gemisiyle, sağlık ve gıda malzemesi taşınmaz.”


***


ASAM: Türkiye, adım adım yeni bir Montrö
planına sürükleniyor!
Montrö’nün feshi için uğraşabilirler
Gürcistan’a yardım götürmek amacıyla Türkiye’den izin alan ABD’nin 3 gemisinin Boğazlar’dan geçmesi tartışmaları da beraberinde geldi. En çarpıcı iddiayı ASAM uzmanlarından Hasan Kanbolat ortaya attı. Montrö anlaşmasının imzalanması sırasında Sovyetler Birliği’nin Karadeniz’e kıyıdaş olmayan yabancı savaş gemilerinin Karadeniz’e girişini mümkün olduğu kadar kısıtlamak istediğini kaydeden Kanbolat, ABD’nin ise hep Karadeniz’de savaş gemisi bulundurma arzusu olduğuna işaret etti. Kısıtlamalardan dolayı ABD’nin, Montrö Sözleşmesi’nin ilişkin hükümlerinin güncelleştirilmesine ihtiyaç duyduğu anlamının çıkartılabileceğini söyleyen Kanbolat, Montrö Sözleşmesi’ni imzalayan ve eski Varşova Paktı üyesi olan iki Karadeniz ülkesi Romanya ve Bulgaristan’ın da ABD ile askeri anlaşmalar yaparak, ABD’nin Karadeniz’e yerleşme konusundaki olası stratejisini destekleyen unsurlar olduğunu anımsattı. ASAM uzmanı Kanbolat, “Bu durumda Türkiye ABD’nin önünde engel olan Montrö Sözleşmesi’nin değiştirilme isteklerine hazır olmalı” dedi.


***

Egemenliğimize
zarar verebilir
BESAM Danışmanı emekli Tümgeneral Armağan Kuloğlu ise, askeri gemileri yardım adı altında Boğazlar’dan geçiren ABD’nin niyetinin, Montrö Sözleşmesi’ni ihlal etmek olduğunu kaydetti. ABD’nin son 5 yılda üç kez Montrö’yü ihlal etme girişimi bulunduğunu hatırlatan Kuloğlu, “Arzu edilen yardımlar, ticari gemilerle de yapılabilirdi. Türkiye’nin, Montrö’Sözleşmesi’ne uygun olmayan bir izni başka bir ülkeye vermesi, hem egemenlik konusunu tartışmalı hale getirir, hem de bölgede güvenlik açısından kendi aleyhine bir husumet yaratabilir. Montrö’nün ihlali, egemenlik haklarına darbedir” dedi.


***

AKP iktidarı
üs sözü verdi
Türkiye’nin Milli Güvenlik Stratejisi’nin yazarı Prof. Dr. Nurullah Aydın, Sinop, Samsun, Trabzon limanlarını özelleştiren AKP iktidarının asıl niyetinin, ABD’ye Karadeniz limanlarından birinde deniz üssü vermek olduğunu iddia etti. Aydın, Türkiye’nin Gürcistan ve Rusya arasındaki savaşa ABD ile birlikte “dolaylı olarak” müdahil olmasının arkasında bu gerçeğin yattığını öne sürdü. ABD’nin, Türkiye’nin tapu senedi olan Lozan’ı tanımadığı gibi Montrö’yü de yok saydığını savunan Aydın, “ABD Karadeniz’e açılmak, füze kalkanı projesini gerçekleştirmek için bir oyun tezgahladı” dedi.


***

Karadeniz’de
hedefe ulaştı
TUSAM Başkanvekili Ali Külebi de ABD’nin dünya coğrafyasında isteyip de giremediği tek bölgenin Karadeniz olduğunu belirterek, “ABD bunun için bir süredir uğraşıyordu. Türkiye ve Rusya’nın çok ciddi direnciyle karşı karşıya kalıyordu. İki ülke bu konuda bugüne kadar başarılı oldu. Ancak yaşanan beş günlük savaş, ABD’nin bu amacına ulaşmasını sağlamış gibi görünüyor. Öyle ki, ABD’nin sadece Karadeniz’e girebilmek için bu savaşı tetiklediği yönündeki varsayımlar, neredeyse kesinlik kazanmış durumda” yorumunu yaptı.



0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.