Anayasa Mahkemesinden Kimlik

Anayasa Mahkemesi kararını çabuk açıkladığı için, teşekkürü hak etmiştir. Başında çok baba bir adam olan Haşim Kılıç Bey bulunduğu için de ülkemiz ve demokrasimiz açısından bir kazanç oluğu bir kez daha ortaya çıkmıştır.
Kararın altı kişinin Ak Parti kapatılsın yönünde oy kullanması, uçurumun kenarına, ülkeyi getirmişse de yine de sonuç bakımından bir garabetin ortaya çıkması önlenmiştir. Bu karar, ülkemiz ve demokrasimiz için bir büyük kazanım olmuştur.
DSP başkanlığında ki hükümet zamanında çıkan parti kapatmayı zorlaştıran maddelerin de bu kararda payı olmuştur. Bu karara binaen, Ecevit'in demokrat kişiliğine değinmeden geçmek olmazdı.
Askeri darbelerden sonra yargıdan darbe bekleyenlerin de iflahı kesilmiştir. Karar ülkemizde, özellikle Ak Parti teşkilatlarında sevinç çığlıklarıyla karşılanmıştır. CHP ve Ergenekoncu, Ulusalcı Solcular buna üzülmüşse de.
Ak Parti'ye yapılan uyarılarında, dikkate alınması gerekir. Gerekli yasal düzenlemeler bir an önce yapılmalıdır. Demokrasi'ye müdahalenin önü tıkanmalıdır. Demokrasi (halk ve tercihleri) her zaman saygın olmalıdır. Ak Parti kapatılmamıştır, ama on kişi cezalandırılması gereğine de hükmetmiştir. Sevinmek de halkın, Ak Parti'ye oy verenlerin hakkıdır. Oy vermeyenler de sevinmelidir. Ülkemiz, ekonomimiz ve demokrasimiz açısından bir kazanım elde ettik diye…
Dünya nezdinde bu dava ülkemizi sıkıntıya sokmuşsa da karar durumu düzeltmiştir. Ülkemiz de, davanın açıldığı günden beri ekonomik ve siyasi istikrarsızlığın pençesinde kıvranmaktaydı. Ülkemizin sıçraması önünde ki engellerin kalkması gerekirdi. Bunu hızlandıran Anayasa Mahkemesi takdire şayan bir iş yaptı. Kararını hemen verdi. Ülkemizin ayağındaki bağı çözdü. Haydi hayırlısı.

Ülkemizde gizli servislerin çalışmaları ve yoğunlaşmalarına işaret olarak son bombalama olayı kayda değer. Ülkemizde huzur ve istikrara şu veya bu şekilde her an müdahaleler olmaktadır. Buna çanak tutmamak lazım. Sorumluluk mevkiinde olanlar, oynanan oyunlara paralel düşünerek davranmalı ve açıklamalarını da ona göre yapmalılar. Kahvehane ağzıyla konuşan liderlerin bu topluma vereceği bir şey yok. Fikirler değerlidir. Değerli fikirler değerli ağızlarda şekil bulur. Dikkat etmeden, ağzına geleni söylemekle siyaset olmaz.
Raportör hakkında söylenenleri de düzletme gereği duymuşlardır. Tek başına olmadığını iki kişi daha yanında olduğu izah etmişlerdir.
Ak Parti'nin mecliste, yasaları değiştirmesi, yeni anayasa çalışmalarına öncülük etmesi gerekir.
Ak Partinin kapatılmasını bekleyenler için para cezası bir teselli olmuştur. Mahkeme herkesi idari bir memnuniyet içinde maslahata uygun karar vermiştir. Mahkemenin kararlarına yorumlara baktığımızda Ak Partinin yargının kıskacında olduğu izlenimi verilmekte ve sıkıştırılmak istemektedirler.
Anayasa Mahkemesini verdiği kararı alkışlamakla beraber, bu karardan önce bu davayı baştan reddedebilirdi. Ama etmedi. Yargıtay C. Başsavcısı keşke bu davayı hiç açmamış olsaydı da öyle teşekkür edip, takdirlerimizi sunsaydık. Ama nezaketimizle yine de ekonomiyi e gidişattan etkilenmelerini insan olma hal beyanlarını takdirle karşıladık. Siyasi mülahazalarla veya başka nedenle kararını bugünlere taşıdı. Onlar ayrıca tartışılmakta milletin vicdanında Ak Partiyi zora sokmak onu halk nezdinde küçük düşürmek ve halkın oyuyla gitmesine siyasi bir manevra yapmak gibi yorumlamalara dikkat edersek hepsi arzu edilenin olmasına yöneliktir. Halkın gözünde büyüyecek bir siyasi söylem geliştiremeyenlerin, halkın bu partiye küçümseyerek bakmasını, bıkmasını ve bırakmasını istemektedirler. Aynı mahkemenin kanunları nasıl çiğnediği ve kendine kanunda olmayan rolleri nasıl biçtiğini bildiğimiz içindir ki bir gün bu siyasi kurumu kaldıracak siyasi alt yapının oluşmasını da ümit etmekteyiz.

Başörtüsü davasının hilafına bir karar çıkmış olması da tahlile değer bir durumdur. Anayasa Mahkeme ve Yargıtay üyelerinin atanma köklerine indiğinizin zaman da Ergenekoncuların Sünni ve Alevi ayrışımının tezahürlerini görmek mümkün olabilecektir.
Ak Parti'ye reddi kimlik talebinde bulunan bir mahkeme, ona yeni bir çizgi çizmek istemiştir. Bu siyasetin ruhuna da terstir. Ak Parti Halkın isteklerini görmezden gelerek rejimi korumak adına siyasi cinayet işlemiş, kendini vurmuş olur. Biz sizden ey Ak Partililer intiharınızı talep ediyoruz mu denmektedir. Anayasa Mahkemesi üyeleri bu kararı siyasi mülahazalarla böyle almıştır. Vizyonunu yitirmiş bir dünyada, uzak görüşlülük sahibi olmak bir ayrıcalıktır. Siz ve sizin düşüncelerinizin savunucuları uzak görüşlü değilseler, uzak görüşlülük sahibi olanlar düşmanınız bile olsa ancak saygı duyarsınız. Karar bana bunu da ifade etmiştir. Fikirdaşım olanların bu ülkeye himmeti yoksa Himmeti olanın nüfusunu üzerine almak gibi.
Burada bir gerçeklik ortaya da çıkmıştır ki, artık Türkiye normalleşme sürecini başlatmıştır. Buna da zor karar vermişlerdir. Bundan sonra C.Başkanımız, Başbakanımızla, Genel Kurmay başkanlarımızı daha normal şartlara uyumlu ve uygun ölçülerde hareket ve söylemler görmek istiyoruz. Ortalık bulandıran ve sert söylemlerle toplumu germek isteyenler siyaset yapmış sayılmazlar. Bu toplum hizmet edenle laf üreteni artık ayırt etmektedir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.