Şirinköy"de ezan sesleri

"Şirinköy"de ezan sesleri
Bir zamanlar "gizli komünizm" propagandası yapmakla suçlanan Şirinler, günümüzde Müslüman ülkelerde "İslami usul"de yayınlanıyor.

50 yıl önce Belçikalı Pierre Culliford tarafından yaratılan mavi beyaz cüce "Şirinler", bir zamanlar "gizli komünizm" propagandası yapmakla suçlanırdı. Şirinler günümüzde Müslüman ülkelerde "İslami usul"de yayınlanıyor.



Şirinlerin aslında ilk defa Belçika'da kurgulandığı çok az insan tarafından bilinir. 1980'li yıllarında üne kavuşması ise "Taş Devri" ve " Tom ve Jerry" gibi çizgi filmlerin yaratıcısı Hanna Barbara tarafından bir çizgi filmine uyarlanması sonucu gerçekleşti. Çizgi romanı 25 farklı dile ve çizgi dizisi de 30'dan fazla dile çevrildi. 2002'den beri Şirinlerin beyaz perdeye taşınması için çalışmalar sürüyor. 3-D tekniği ile çekilmesi planlanan çizgi film için Columbia Şirketinin Yardımcısı Doug Belgrad dünyaca bilinen ve sevilen bu karakterleri yeni nesillere sunmaya hazırlandıklarını söylüyor.

Şirini birlik ve beraberlik yaratır

50'ci yılını kutlayan Şirinler için Brüksel de ki çizgi roman müzesinde bir sergi açıldı. Müze müdürü Jean Auquier Şirinlerin bu kadar üne kavuşmasını ve sevilmesini Pierre Culliford'un mükemmel bir hikâye anlatıcı olmasına ve sahip olduğu evrensel değerlere bağlıyor. Peyo yani Pierre Culliford hem eğlenceli hem de farklı değerlere sahip olan bir çizgi roman yaratmak istemiş. İlk bakışta hepsi aynı ama her bir Şirinin kendine göre bir özelliği var. Bu sayede okuyucularına tolerans ve dayanışma mesajlarını veriyor. Ayrıca yaramaz ve eğlenceli maceralarıyla bilinen Şirinler tehlike karşısında her zaman birlik ve beraberlik gösteren bir halk olarak yaşıyorlar. Müze müdürü Jean Auquier çizgi romanların Belçika kimliğinin bir parçası ve bir gelenek olduğunu anlatıyor. Sergiyi gezmeye gelen ziyaretçiler ise Şirinlerin Belçika kökenli bir çizgi roman olmasından gurur duyduklarını söylüyorlar. Flamanlar ve Valonlar arasındaki gerginliğin halen sürdüğü bu günlerde, serginin "Şirin'i birlik ve beraberlik yaratır" başlığının tesadüf olmadığını ve Belçika'nın "gücü birlik ve beraberlik yaratır" sloganından esinlenerek konulduğunu anlatan ziyaretçiler ayrıca Belçika'yı iyi ve doğru yansıttığını da ekliyorlar.

Şirinler komünist mi?

Şirinlerin orijinal ismi "Schtroumpfs" idi. Konuştukları dil ve isimleri bir dil sürçmesi sonucu oluştu. İngilizce ismi "Smurfs" olarak bilinen Şirinler bir dönem komünist propagandası yaptığına dair eleştiriler ile de karşılaştı. Şirinlerin komünist olduğu iddiaları ise "Smurf" kelimesinin "kızıl bayrak altında yaşayan küçük adam" anlamına geldiğine dair söylentilerle birlikte şirinlerin yaşam biçimi ile komünist değerlerin arasında paralellik kurmak mümkün. Komün şeklinde ve maddiyattan uzak yaşamaları, para biriminin olmaması, "Şirinköy"de herhangi bir tapınağın olmaması, herkesin eşit olması ve kolektif çalışmaları, bu tür iddiaların gerçeklik payı taşıdığı söylenebilir.

Gargamel isimli kötü karakterin sadece maddiyat üzerine kurulu yapısı olması ve sürekli Şirinlerin yaşadığı köyü bulmak istemesi kapitalist ve emperyalist dünyayı temsil ettiği söyleniyor. Kendi şatosunda birlikte yaşadığı ve sağ kolu olan kedisi Azman ise kapitalist dünyanın peşinden gelen ülkeleri sembolize ettiği söyleniyor.

"Müslüman Şirinler"

1980'lerin en unutulmaz çizgi filmi olarak bilinen Şirinler hakkında farklı söylentilerin yanı sıra farklı bir uyarlaması da var. Şirinler, günümüzde Türkiye'de bazı İslami kanallar aracılığıyla "Müslüman Şirinler"e uyarlandı. "Mümin Şirinler"de Şirin Baba Cuma namazına gidiyor, "Allah rahatlık versin" gibi replikler kullanılıyor , "laylaylaylay" nağmeleri de "La ilahe illallah, Allahü ekber"e dönüşüyor.


Kaynak: Serra Berk / Deutsche Welle



--
Blog Adresim
http://sivilinisiyatif.blogspot.com
-------------------------------------------------------------------------
Şimşekleri üstüne en çok "oyunları bozanlar" çeker!
Zulüm, kısmak istediği sesi nârâ yapar!
Ve bazı ölüler, yaşayanlardan çok daha yüksek sesle konuşur...
Malcolm X onlardandı.
(ALLAH RAHMET EYLESİN)
-------------------------------------------------------------------------

MALCOLM X'İN AZİZ HATIRASINA (Son Günleri/Suikast):
http://www.youtube.com/watch?v=Vf8_oZf7nRo#GU5U2spHI_4
--


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş ,Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR.."

Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.