KomploTeorileri... HABERI VE OLAYLARI YARATAN ZATEN YABANCI TABi ONLAR BILECEK

Güngör UrasOlayların içinden guras@milliyet.com.tr Yabancı bizden önce duyuyor, biliyor, oynuyor Arkadaşına gönder Sitene ekle Sayfayı yazdır Yabancıların “İMKB”de keriz silkelemesine alıştık ama, bu defa “kapatma kararı“nı iyi kullanarak fena silkelediler.
Finansal piyasalarda “keriz silkelemek” demek, “manipülasyon” yapmak demektir.
Ekonomide “spekülasyon” (kanunlara saygılı olmak şartı) ile olağandır. Spekülasyon, beklentileri değerlendirerek pozisyon almaktır. Manipülasyon ise, başkalarında olmayan bilgileri (kanuni ve ahlaki olmayan kaynaklardan elde ederek) piyasayı yönlendirerek menfaat sağlamaktır.
Yabancılar, bizim erişemediğimiz kaynaklardan, bizim kamuoyumuza açıklanmamış bilgilere, bizden önce erişerek, bizim piyasalarımızda, özellikle “borsada” manipülasyon yapıyorlar. Bu manipülasyonlarla “keriz silkeliyorlar”.
Önce, “Gel gel yaparak” borsayı tırmanışa geçiriyor, döviz fiyatını, faizi aşağı çekiyorlar. Ardından, kısa sürede borsadaki fiyatları düşürmek için satışa geçiyorlar. Satış başlayınca da döviz ve faiz yükseliyor.
İşte bu kısa vadeli hareketlerle yabancılar “önemli ölçüde vurgun gerçekleştirerek”, kısa günün kârı diyerek ceplerini dolduruyorlar. Yabancılar oyuncu, biz seyirci
Saf ve bakir Anadolu çocukları olarak bize de olan biteni seyretmekten başka yapacak iş kalmıyor.
Yabancılar (1) Anayasa Mahkemesi’nin kararının ne zaman açıklanacağını, (2) Mahkemeden kapatma kararı çıkmayacağını bizden önce biliyorlardı. Hem de 5 gün önceden biliyorlardı. Bu ön bilgiye dayanarak 5 gün keriz silkelediler.
Dün NTV’nin ekonomi programına katılan Prof. Dr. Ercan Uygur, yabancıların ekonomik ve siyasi konulardaki bilgilere Türklerden önce erişme ayrıcalıklarının yanlışlığına dikkati çekti. Türkiye’de önemli ekonomik ve siyasi bilgilere önce yabancıların, daha sonra da Türkiye’deki büyük ve ayrıcalıklı konumdaki bazı sermaye gruplarının erişmelerinin onlara parasal ve siyasi güç kazandırdığını söyledi.
Günümüzde bilgi en değerli varlıktır. Başkalarında olmayan bilgi, sahiplerine büyük ayrıcalıklar, avantajlar sağlamaktadır.
Başkalarında olmayan bilgi piyasalarda kısa sürede, önemli ölçüde manipülasyona ve sonuçta kazanca imkân hazırlamaktadır. Yabancı biliyor, bizim haberimiz yok
Hafta başından bu yana piyasalarda olanlara bakınız... Yabancılar kapatma kararının hangi gün açıklanacağı ve ne şekilde çıkacağı konusunda bir yerlerden bilgi almamış olsalar, bunlar olur muydu?
- Faizler haftaya yüzde 20.35 seviyesinden başlamıştı. Kararın açıklanmasının öncesinde 19.58’e geriledi. Dün akşam 19.00 idi.
- Dolar haftaya 1.2050’den başlamıştı. Kararın açıklanmasının öncesinde 1.1815 seviyesine geriledi. Karar öncesinde dolar yüzde 2 geriledi. Dün akşam 1.1600 idi.
- İMKB haftaya 37.556 seviyesinden başlamıştı. Kararın açıklanmasının öncesinde 41.342 seviyesine yükseldi. Karar öncesinde 3 günlük yükseliş yüzde 10 oldu. Dün akşam 42.200 idi.
- İMKB’de hafta başından karar açıklanıncaya kadarki dönemde büyük alıcılar 125.3 milyon YTL ile Morgan Stanley ve 121.4 milyon YTL ile EFG Yatırım, 55.2 milyon YTL ile Ekspress ve 52 Milyon YTL ile Raymond idi.
Yabancılar aldı, Türkler (mahkemeden kapatılma kararı çıkabilir korkusuyla) sattı.
_____

--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu mesajı şu gruba üye olduğunuz için aldınız: Google
Grupları "KOMPLO TEORiLERi..." grubu.
Bu gruba posta göndermek için ; E-KomploTeorileri@googlegroups.com
e-KomploTeorileri grubundan ayrılmak için:
E-KomploTeorileri+unsubscribe@googlegroups.com boş bir mail atınız...
işlemin tamamlanması için Gelen cevap mesajındaki linke tıklayınız...
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com.tr/group/E-KomploTeorileri?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.