T a r a f s ı z D e ğ i l i z

YÖNETİCİ GÜNLÜĞÜ (11)

Y

ÖNETİCİ GÜNLÜĞÜ (11) Daha önceki yönetici günlüğü yazılarımızın birinde yetki ve sorumluluk devrederken dikkat edilmesi gereken hususları anlatmıştık. Bunlardan en önemlisinin de, yetki alan memurun gizlice yetkiyi iade etmeye çalışmasıydı. Bu hususta yöneticilerin genellikle bu oyuna düştüklerini hatırlatmıştık. Hem bu hususta dikkatli olmak için, hem de yetki devrettiğiniz memurların yetişmesi ve yetkilerini aktif biçimde kullanabilmeleri için yöneticilere büyük görevler düşmektedir. Geçenlerde, bölüm sorumlusu bir mühendis bana geldi ve bir problemi anlatarak sözü şöyle bitirdi: — Efendim, bu hususta ne emredersiniz? Bu arkadaş, bilerek ya da bilmeyerek yetki iadesi yapıyordu. Hemen kendisini uyardım: — Ahmet bey, bundan sonra bize problem getirdiğiniz zaman üç kademe ile gelin. Şöyle ki; Problem nedir? Sebebi nedir? Ve en az üç tane çözüm yolu ile gelin. Benim size vereceğim destek, getireceğiniz üç çözüm yolundan birini tercih etmekte yardımcı olmaktır. Eğer, sadece "ne emredersiniz?" sorusuna cevap vermeye kalkarsam, verdiğim yetkiyi geri almış olurum ve sonuçtan görevli kişi değil, sadece ben olurum. Görevli olan da yetki ve sorumluluktan kaçmış olur. Eskiden, problemi getirip bu arada düşüncelerini söyleyenlere, yöneticiler ukala gözüyle bakarlardı. Doğru ya, yönetici her şeyi bilendir! Şimdi ise, yöneticinin her şeyi bilmesi gerekmediği, kendisine sunulan üç alternatif çözüm yollarından birini tercih etmesinin yeterli olacağı düşüncesi geçerlidir. Böylece yönetici, bizzat işin içinde olmayan, kendisine gelen bilgiler ışığında kararlar veren, yeni projeler ve hatta hedefler belirleyen kişi konumuna gelecektir. Yöneticiler, daha önce gördükleri yöneticileri taklit yoluna girmemeli, yaptıkları işin bir ilim ve bilgi işi olduğunu unutmamalıdır. Dünya çapında başarılara imza atmış bir iş adamı, mezar taşına şunları yazdırmış: Burada, kendisinden daha bilgili ve akıllı insanları bir araya getirip büyük işler başaran sıradan bir insan yatıyor. Sıradan bir insan diyor ancak; bu kadar bilgili ve akıllı insanı doğru yerlere yerleştirmek ve hele onları yönetmek herhalde kolay değildir. Yönetici, işin içinde olan değil, işi yapanları yönetendir. Orkestra şefi gibi… Bütün bunları doğru yapabilmek için de, insanı doğru tanımak, onun aklı ve duyguları bulunduğunu, kesinlikle robot olmadığını unutmamak gerekiyor. Geç gelen bir çalışana önce bağırarak hesap sorun. Bir de, "hayırdır inşallah" diye söze başlayın. O gün, kendisini ve verimliliğini izleyin. Hatta, bu hareketin size karşı yapıldığını düşünün ve empati yapın. Siz, ne hissedecekseniz, o da aynı şeyleri hissedecektir. Çünkü, ikiniz de insansınız ve ortak noktalarınız aynıdır. ( devam edecek...)
Şimdi aileye katılmanın tam zamanı - Yeni nesil Ücretsiz Windows Live Hizmetlerini şimdi edinin! Buraya tıkla!
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş ,Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR.."
Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---


0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.