BOR,TORYUM MADENİ VE GELECEĞE İLİŞKİN BEKLENTİLER.


BOR NEDİR?

Bor, periyodik tabloda B simgesiyle gösterilen, atom numarası 5, atom ağırlığı 10,81, yoğunluğu 2,84 gr/cm3, ergime noktası 2200 oC ve kaynama noktası 2250 oC olan, siyah renkte, metalle ametal arası yarı iletken özelliklere sahip bir elementtir. Genellikle doğada tek başına değil, başka elementlerle bileşikler halinde bulunur. Tabiatta yaklaşık 230 çeşit bor minerali vardır. Oksijenle bağ yapmaya yatkın olması sebebiyle pek çok değişik bor-oksijen bileşimi bulunmaktadır. Bor-oksijen bileşimlerinin genel adı borattır.

Çeşitli metal veya ametal elementlerle yaptığı bileşiklerin gösterdiği değişik özellikler, endüstride pek çok çeşit bor bileşiğinin kullanılmasına imkan sağlamaktadır. Endüstriyel açıdan önemli bor bileşikleri arasında boraks (tinkal, sodyum kökenli bor bileşikleri) kolemanit (kalsiyum kökenli bor bileşikleri), üleksit (sodyum-kalsiyum kökenli bor bileşikleri) ana gruplaması altında kernit, probertit, szyabelit, datolit, sasolit, tüvenan, boraks dekahidrat, boraks pentahidrat, susuz boraks, borik asit, sodyum per borat, susuz borik asit, hidroborasit sayılabilir. Bor madenlerinin değeri genellikle içindeki B2O3 (bor oksit) ile ölçülmekte, yüksek oranda B2O3 bileşiğine sahip olanlar daha değerli kabul edilmektedir. Bor madenleri, topraktan çıkarıldıktan (tüvenan cevher) sonra kırma, eleme, yıkama ve öğütme işlemlerini müteakip, ilgili sanayilerin kullanımına hazır hale getirilmektedir.
Devamı...
http://www.toplumsalbilinc.org/forum/index.php?topic=47.msg57#msg57
---------------------------

BOR,TORYUM MADENİ VE GELECEĞE İLİŞKİN BEKLENTİLER.

Bir derleme yapmaya çalıştım.İlginize sunuyorum....A.Dursun
------------
TORYUM NÜKLEER YAKIT DÖNÜŞÜMÜNÜN PERSPEKTİFİ, ESKİŞEHİR ve ÜLKEMİZ AÇISINDAN ÖNEMİ
http://www.3dmadencilik.com/index.php/toryum-nukleer-yakit-donusumunun-perspektifi-eskisehir-ve-ulkemiz-acisindan-onemi/
-----------
1-BOR MADENİ VE TÜRKİYE İÇİN ÖNEMİ
2-TORYUM MADENİ VE GELECEĞE İLİŞKİN BEKLENTİLER
http://www.dtm.gov.tr/dtmadmin/upload/EAD/DisTicaretDegerelendirmeDb/BOR%20VE%20TORYUM.doc
--------------

Engin Arık'ın kurtarıcı toryum projesi
TORYUM ve Engin ARIK
Engin Arık'ın vasiyeti
http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/7806830.asp?yazarid=72
---------
Türkiye'nin nükleer araştırmalarında çok önemli role sahip değerli rahmetli bilim adamları arasında yer alan Profesör Doktor Engin ARIK, Türk bilim adamlarının bilimsel araştırmalarını engelleyen TÜBİTAK'a sert eleştirileri ile de gündeme gelen bir bilim adamıydı. Ayrıca; dünyanın geleceğinde çok önemli bir rolü olan toryum madenine sahip olan ülkemizin neden bunu değerlendirmediğini sorgulayan ve bu konuda kamuoyunu harekete geçirmeye çalışan bilim insanlarının lideriydi. Yüzlerce vatanseverin suikastlara ve komplolara kurban gittiği ülkemizde Sayın ARIK'ın ve ekibinin ölümü de kirli bir planın sonucu olabilir mi? Tüm vatanseverleri uyarmayı görev biliyoruz.'
http://www.aksam.com.tr/yazar.asp?a=100557,10,5
----------------
Kurtarıcının adı toryum
http://webarsiv.hurriyet.com.tr/2002/07/27/158213.asp
------------
Türkiye'yi ancak toryum kurtarır
http://www.aksam.com.tr/arsiv/aksam/2002/11/10/gundem/gundem10.html
***********
Parçacık hızlandırıcıları
http://www.dorukta.com/forum/parcacik-hizlandiricilari-t9847.html?s=250fee116137c8dac53f3b05dc02678b&t=9847
----------
YEF alanındaki ilerlemeler bilgisayar yazılım ve donanımının gelişmesine önayak olmaktadır. Örneğin, Internet sisteminin belkemiği olan WWW sistemi CERN'deki fizikçiler tarafından ihtiyaç üzerine geliştirilmiştir. Son yıllarda geliştirilmekte olan yüksek akılı proton hızlandırıcısına dayalı Toryum yakıtlı yeni tip nükleer reaktör projesi ve Türkiye'nin zengin Toryum yataklarına sahip olması göz önünde tutulursa, 2010 yılından itibaren ülkemizde enerji probleminin ortadan kalkacağı öngörülebilir.

Hızlandırıcı Teknolojileri ve Uygulamaları Merkeziveya (Japonya'da olduğu gibi)Kurumu 21.Yüzyılın "Nükleer Fiziği"
Yüksek enerji Fiziği:Dünya ve Bizler
DESY (Almanya)
YERPhi + CANDLE (Ermenistan)
TAC (Türkiye)
CERN (Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi)
Hızlandırıcı Sürümlü Sistemler + Toryum

21.Yüzyılın "Nükleer Fiziği"
Tüm gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde öncelikli AR-GE alanlarının ilk sıralarında yer alan Yüksek Enerji Fiziği (YEF) doğayı oluşturan temel yapıtaşları ve bunların arasındaki temel etkileşmeleri inceleyen bir bilim alanıdır. Bir anlamda YEF 21. yüzyılın "nükleer fiziği"dir.


Nükleer fizik dediğimizde sadece atom bombası ve nükleer santralları düşünmek çok büyük bir yanlıştır. Çünkü Rutherford'un meşhur deneyi ile başlayan bu alan, atom yapısının anlaşılması ve kuantum mekaniğinin gelişmesiyle, 20. yüzyılın çehresini belirlemiştir. Bu buluşlar transistörden bilgisayara, lazerden çağdaş iletişim şebekesine dek bir çok yeni teknolojik uygulamaların temelini oluşturmuştur.

Parçacık hızlandırıcıları 21.yüzyılın jenerik (stratejik, kritik) teknolojilerinden biridir.

Japonya, ABD, Almanya ve Güney Kore örneklerinden de görüldüğü gibi, YEF+PH alanına yapılan yatırımlar bir ülkenin genel teknolojik kalkınmasında lokomotif görevi yapmaktadır. Zira parçacık hızlandırıcıları moleküler biyolojiden metalurjiye, tıptan savunmaya, kristalografiden arkeolojiye kadar 300'den fazla geniş uygulama alanına sahiptir. GENOM projesinin %90 sinkrotron ışını kaynakları sayesinde gerçekleşebilmiştir.
Devamı...

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.