DİRENŞÇİLER İNGUŞ'TA 50 RUS ASKERİNİ AVLADI


Başkent Nazran yakınlarında üç askeri konvoy, İnguş yerel direnişi tarafından pusuya düşürüldü, en az 50 asker öldürüldü.

Kafkasya'da Rusya'ya bağlı İnguşetya Cumhuriyeti'nde Sunca kasabası yakınlarında bir askeri konvoyu pusuy adüşüren direnişçiler, en az 50 Rus askerini öldürdü.

Haber tarafsız haber ajansı Regnum tarafından, Rus güvenlik servisi FSB'ye dayanılarak doğrulandı. Ajans, kaynakların, rakam telaffuz etmediğini ama ciddi sayıda askerin öldüğünü söylediğini duyurdu.Bağımsız haber ajansı Kavkazki Uzel de, haberi doğrulayarak, en az 50 Rus askerinin öldürüldüğünü, ölen askerlerin büyük kısmının Rus İçişleri Bakanlığı'na bağlı özel OMON birliklerinden olduğunu kaydetti.

Yerel muhalif web sitesinin haberine göre ise içişleri bakanlığından bir kaynak Sunca bölgesinde yaklaşık 50 askerin öldürüldüğünü söyledi. Aynı kaynağa göre, zırhlı personel taşıyıcılar içindeki askerlere en az iki saldırı düzenlendi.

Saldırıda, zırhlı personel taşıyıcılar ve kamyonlar da imha edildi.Sahibi geçtiğimiz günlerde devlet başkanı Murat Zyazikov tarafından öldürülen yerel muhalif site ingushetia.org'un haberine göre ise, Rus askerlerine üç ayrı saldırı düzenlendi. İlk saldırının Galashki köyü yakınlarında ikincisi ise Surkhakhi ve Alkhasty köyleri arasındaki yolda gerçekleşti.

Üçüncü saldırı ise saldırıya uğrayan Rus askerlere takviye olarak gitmekte olan bir askeri konvoya gerçekleştirildi.Haberi veren web sitesinin sahibi ve devlet başkanı Murat Zyazikov'un muhalifi Magomed Yevloyev, Ağustos'ta polis gözetiminde iken polis kurşunu ile öldürülmüştü.

Resmen yapılan açıklamalarda ise ölü sayısı halen iki olarak veriliyor.

İnguşetya Savcısı Yuri Turigin ise ölü sayısı vermediği açıklamasında, saldırıyı Çeçenya ve İnguşetya'dan 20 savaşçının düzenlediğini duyurdu. Saldırılar sonrasında Rus askerler, Çeçenistan sınırını sıkı kontrol altına aldı. Muzhichi'de yaşayan görgü şahitleri, telefonla gazetelere yaptıkları açıklamalarda, askerlerin köyde barikatlar kurduğunu, iki helikopterin köy üzerinde devamlı uçtuğunu, askerlerin herkesin kimliklerini kontrol etmekte olduğunu söyledi. Rus silahlı kuvvetleri de, İnguşetya'da konvoylarına yapılan bu saldırılar sonrasında geniş çaplı 'karşı terör operasyonu' adı altına bir harekat başlattı.


Rusya'da devlet kontrolündeki haber ajansları iki Rus askerin öldüğünü söylerken, İnguş güvenlik kaynakları saldırılarda en az 40 Rus askerinin öldüğünü belirtiyorlar. Yerel güvenlik kaynağı, "Askerler direnemediler bile. Çünkü araçlarına omuzlardan ateşlenen roketlerle saldırı düzenlendi. Üç zırhlı personel taşıyıcı ve iki kamyon tahrip oldu, otomotik silahların ateşine maruz kaldı. Konvoydaki askerlerden sadece biri sağ kurtuldu" dedi. İnguşetya'da önceki gece de 'direnişçi' bir grup, iki köyü bir sürleğine teslim almıştı. Yandare ve Mujiçi köylerinin girişlerine kontrol noktası kuran 'direnişçiler', yoldan geçen araçları durdurup kimlik kontrolü yapmış, Mujiçi'de kontrol noktasında durmayan bir kişi, direnişçilerin açtığı ateş sonucu yaralanmıştı. Dün de Suncan bölgesindeki Troyitkski'de kasabanın başkan yardımcısı Kazbek Camhotov, kimliği belirsiz bir kişinin silahlı saldırısında yaşamını yitirmişti.










İnguşetya’da şiddetli çatışmaların ardında Çeçen direnişçilerden bir grup iki köyü kontrolü altına aldı.






Yandare ve Mujiçi köylerinin girişlerine kontrol noktası kuran direnişçiler, yoldan geçen araçları durdurup kimlik kontrolü yapmaya başladılar. Bölge sakinlerine göre silahlı kişiler, bu şekilde güvenlik görevlilerini bulmaya çalışıyor. Köyde çatışma yaşanıp yaşanmadığı bilinmezken İnguşetya’nın başka bölgelerinden de saldırı haberleri geliyor.

50 Rus askeri öldürüldü!


Öte yandan İnguş Cumhuriyetinde 50 Rus askerinin öldürüldüğü iddia edildi.

Yerel polis kaynaklarına dayanan muhalif "ingushetia.org" internet sitesi, İnguş savaşçılarının Sunca kasabasına bu sabah düzenlediği saldırıda 50 kadar askerin hayatını kaybettiğini bildirdi. Rusya İçişleri Bakanlığı ise, saldırıda iki askerin öldüğü, ikisinin yaralandığı yolunda açıklama yaptı.


Fehim Taştekin'in yazısı için

İnguşetya ikinci Çeçenya olma yolunda

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.