Akbank 1724 Kişiyi İşten Çıkardı!

Küresesel mali kriz ortamında Türkiye'deki bankaların mali yapılarının oldukça güçlü olduğu sıklıkla vurgulanan konu oldu.

Hem holdingler hem de KOBİ'lerde işten çıkarmalar başlarken, "en sağlam sektör" olarak görülen bankalarda da hareketlilik başladı. İlk işaret beklenmedik bir şekilde, yıllardır kar rekorları kıran Akbank'tan geldi.

Nitekim Türkiye 2001 mali kriz sonrası bankacılık kesiminin aldığı büyük yara sonrası bu alandakı önlemlerini artırdı.

Tüm dünyayı sarsan finansal krizin Türkiye'deki bankacılık sektöründe de etkilerini göstermeye başlıyor.

14.11.2008 akşamı itibarıyla Akbank'ta çalışan bin 724 personel işten çıkarıldı. Ortada kalan işsizler ordusu, ailesi ile birlikte perişan olurken, kalanlarda ise "sıra bize ne zaman gelecek" kaygısı başladı. Aktif büyüklüğüne göre Türkiye'nin en büyük 2. bankası durumundaki Akbank'tan bir açıklama yapılmamasına karşın, işten çıkarmaların önümüzdeki hafta içinde devam edeceği öğrenildi.

Bilindiği üzere 09.08.2008 tarihinde, Akbank Genel Müdürü Zafer Kurtul "Akbank`ın yılın ilk yarısındaki net karının 1 milyar 215 milyon YTL olarak gerçekleştiğini, 2008 sonunda personel adedinin 1.400 kişi artacağını" bildirmişti.

Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer de, Eduplus'ın düzenlediği 7. Yönetim Zirvesi'nde "Türkiye'nin bugün güvenilir ve istikrarlı bir iş ortamına sahip olduğunu düşünmekteyim. Biz iş dünyası olarak toplumun geleceği için en önemli katkıyı yapacak yeni girişimlerde bulunmak ve şirketleri iyi yönetmek gibi bir gücü elimizde bulunduruyoruz. Bundan sonra gideceğimiz yolda yapılması gereken ne varsa, sorumluluğun büyüğünün iş dünyasına ait olduğunu düşünüyorum. Çünkü bugün geldiğimiz noktada dünyayı yaşanacak kötü bir yere dönüştürmek de iyi bir yere dönüştürmek de politikacılar kadar şirketlerin, yani bizlerin elinde olacaktır" diye konuşmuştu.

Akbank Üst Yönetimindeki 2 önemli ismin tüm bu olumlu mesajlarına karşın, bin 700'e yakın personelin işten çıkarılması şaşkınlık yarattı.

Bankaların mali yapılarındaki sağlamlığa rağmen Akbank'tan Cuma günü girişilen operasyon sektörde şok etkisi yarattı.

Akbank yönetimi yeniden yapılandırma adı altında bin 650 çalışanı ile yollarını ayırdı. Rotahaber'e ulaşan Ö. G adlı bir eski banka çalışanı şu bilgiyi aktardı:

"Türkiye'nin en çok kar yapan bankası ve bunu gururla söylerek reklam yapan akbank dün 1700 kişiyi yeniden yapılandırma adı altında işten çıkardı. bu kişilerden biride benim ve bu olayın ört pas edilmesini istemiyoruz."

Cuma günü kapılar erken kapandı düğmeye basıldı

Rotahaber'e bilgi veren ve işten çıkarılanlar arasında bulunan Ö.G adlı banka çalışanı ilk etapta bankaya yeni giren ve daha 4 ayını tamamlamamış çalışanların ve emekliliği yaklaşmış çalışanların çıkarıldığını aktardı. Ö.G. şunları aktardı: Cuma günü şubeler mesai bitiminden erken kapatıldı. Şubede bir tek işten çıkarılacak olanların kalması istendi, diğer çalışanların gitmesi istendi. Ve kalan personelin işine son verildiği bildirildi. Bize yenibir yapılanmaya gidildiği söylendi."

Ö.G, Akbank'ın Genel Müdürlük düzeyinde yüzde 10, şubeler düzeyinde ise yüzde 13'lük bir küçülmeye gideceği yönünde bir kararın olduğunu öne sürdü. İşinden ayrılmak durumunda kaldığı için oldukça üzgün olan Ö.G, "Şube müdürümüz bizi çıkarerken gözyaşlarını tutumadı. 2001 krizinde dahi böyle bir yola başvurmadığını aktardı' şeklinde konuştu. Ö.G işten çıkarmaların bu hafta da devam edeceği yönünde duyuma sahip olduğunu aktardı.

Akbank sessizliğini koruyor

Bu arada Gazeteport'un konuyla ilgili olarak görüşlerine başvurduğu Akbank Genel Müdür Yardımcısı Hayri Çulhacı,"Konuyla ilgili olarak size bilgi veremem. İşten çıkarmaları doğru ya da değil diye bir şey söyleyemem" dedi.

Resmi olarak doğrulanmamış olmasına rağmen Rotahaber'ı ulaşan bilgilere ve yorumlara göre Akbank'ın öncelikle emekliliğine kısa süre kalmış olan çalışanlarıyla yollarını ayırdığı, ayrıca yeni işe girmiş olan bazı çalışanlarıyla da yola devam etmeyeceğini açıkladığı ifade edildi.

Akbank'ın işten çıkardığı çalışanların bir bölümünün genel müdürlük personelinden, önemli bir kısmının ise şubelerden olduğu bildiriliyor.

Sayının daha da artacağına dair iddialar da sıcaklığını korurken, yeni işten atılmaların da olabileceği kaydediliyor.

Ayrıca, Akbank'ın kariyer sitelerinde bundan önce verdiği ilanların da pasife dönüştürüldüğü görülüyor.

Bankanın şu an için yeni işe alımları da tamamen durdurduğu belirtiliyor. Akbank, 2000 krizinde dahi eleman çıkarma yoluna gitmeyi tercih etmemişti.

Bankanın dokuz aylık bilançosunda da karlılık oldukça yüksek durumdaydı.

İşten çıkarma haberiyle ilgili olarak detayları Rotahaber, Akbank yöneticilerinden gelen açıklamalarla birlikte sizlerle paylaşmayı sürdürecek.

Akbank'ın ilk 9 aylık karı 1.5 milyar YTL olarak açıklanmıştı.

Akbank'ın Eylül sonu itibari ile 15 bin 789 çalışanın olduğu görülüyor.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.