T a r a f s ı z D e ğ i l i z

Danimarka bu defa kitapla saldıracak

İslam dünyasını ayağa kaldıran Danimarka'daki Jyllands Posten gazetesinin 30 Eylül 2005'te yayınladığı Hz. Muhammed'e (sas) hakaret içeren karikatürler, bu kez 'Groft Sagt' (Kabaca Söyleme) adlı kitap ile piyasaya sürülüyor.

13/11/2008

1 Aralık'ta yayınlanacak kitapta yer alan 26 karikatürün çizeri ise tartışmaların odağındaki Kurt Westergaard. Kitabın yazarı Lars Hedegaard, amaçlarının Hz. Muhammed'i çizmek olmadığını söylemesine karşılık, karikatürler söz konusu gazetede yer alanlara tıpatıp benziyor. Kitapta, hakaret karikatürlerine karşı çıkan eski Dışişleri Bakanı Uffe Ellemann Jensen de eleştiriliyor. Reklam yapmamak için konuşmama kararı aldığını söyleyen Jensen, gelişmeyi Zaman'a değerlendirdi: "Karikatürler konusunda benim görüşüm net, hiç değişmedi. Akılsızca yapılan bir işti. Şimdi aynı yanlış tekrar ediliyor."

Özgür Basın Birliği'nin yayınlayacağı kitapta Fidel Castro ve Hitler'le ilgili karikatürler de bulunuyor. Kurt Westergaard, kitapta 'diyalog'u çizdiği karikatüründe sakallı bir Müslüman ile Batılı birini karşılıklı konuştururken diyalog kelimesindeki 'o' harfini bomba şeklinde tasvir edip içine 'Muhammed ve Kur'an' kelimelerini Arapça yazmış. Yine masanın üstünde bulunan Kur'an'a bakan bir kişinin kafasını saatli bomba şeklinde tasvir ederek, Jyllands Posten gazetesindeki provokasyonlara devam etmiş. Kitapta cennet ve şehitlikle ilgili hakaret içeren çizimler de var. Westergaard, karikatürleri 'sipariş üzerine' çizdiğini belirtirken, "Kendi özgün düşüncemden ziyade kitapta yazılanlara uygun bir çizim ortaya koydum. Benim fikrimden ziyade Hedegaard'un fikirleri ön planda." diye konuştu. 73 yaşında olduğunu, kimseden korkmadığını ifade eden Westergaard, amacının İslam'a hakaret olmadığını savundu.

Bazıları ders almamış

Sorununun, İslam'ı kötüye kullananlarla olduğunu söyleyen Westergaard, "Burası Danimarka. Müslümanlar artık alışsın. Burada politikacılar, Kraliçe, Tanrı herkes eleştirilir." dedi.

Berlingske Tidende gazetesi, kitabı yayınlayan Hedegaard'un işine son verdi. Hedegaard, köşe yazarlığı yaptığı gazeteden kovulma gerekçesinin 'İslam ve Müslümanları ağır şekilde eleştiren yazıları' olduğunu savundu. Kitabı Zaman'a değerlendiren Kopenhag Üniversitesi'nden Prof. Dr. Jörgen Baek Simonsen şunları söyledi: "Hedegaard'ın fikirleri ve İslam'a bakış açısı Müslümanlar tarafından yakından bilindiği için ciddiye alacaklarını sanmıyorum. Daha fazla dikkat çekmek için Westergaard'a karikatürler çizdirme yolunu tercih etmiş. Konunun tekrar gündeme gelmesi eskiden ders alınmadığını gösterdiği gibi, kasıtlı bir davranışı göz önüne seriyor." 


0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.