T a r a f s ı z D e ğ i l i z

(anadoluhaber) Çankaya'da aykırı kadınlar

 
 
 
İnkılapların sahibi, kendine gelince farklı düşünmektedir: Mustafa Kemal, konuklarına Latife Hanım'la evleneceğini açıklar. Konuklardan bir hanım, Mustafa Kemal'e beklenmeyen bir soru sorar:

20/12/2008
 
İnkılapların sahibi, kendine gelince farklı düşünmektedir: Mustafa Kemal, konuklarına Latife Hanım'la evleneceğini açıklar. Konuklardan bir hanım, Mustafa Kemal'e beklenmeyen bir soru sorar: - Latife Hanım güzel mi?

Paşa da beklenmeyen bir cevap verir:

- Hanımefendi çok güzel olsa ben zaten evlenmem, ben kıskanç bir adamım. Zekâsını, bilgisini, terbiyesini beğendim.
Latife Hanım, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk First Lady'si. Öyle olduğu için de kahraman bir Türk kadını tablosu çizilir hep. İzmir'deki köşklerini Kurtuluş Savaşı'nın Başkomutanı Mustafa Kemal'e karargâh olarak kullanması için veren, boynundaki kolyede Atatürk'ün resmini taşıyan, fedakâr, İzmir'e ilk giren askerlere sargı bezi, su, yiyecek dağıtan örnek bir kadın...

Aile Uşak'tan İzmir'e gelmiş. Meşhur Uşak ve Manisa halılarını Avrupa'da pazarlayan ve Uşakîzadeler olarak ün yapan aristokrat bir aile ve ailenin reisi Muammer Bey.

Muammer Bey'in babası Sadık Bey, 1867 yılında Paris'te açılan meşhur "Paris sergisine" katılacak ve sergilediği ürünlerle altın madalya ödülüne layık görülecektir. Sadık Bey, İzmir sahilinde Rıhtım caddesinde yabanca dram ya da komedi grupları, İtalyan operaları ve Fransız operetlerine ilgi duyan ve eğlenceden başlayarak Avrupai hayat tarzına özenen ve bu tesirleri de ailesine taşıyan bir insandır. İlk çocuklarının ölümü üzerine aile yasa boğulur ve 1875 yılında doğan çocuklarına Muammer (uzun ömürlü olsun, yaşasın) adı verilir. Ünlü romancı Halit Ziya da Muammer Bey'in yeğenidir. Soyadı kanunu çıkınca da Uşaklıgil soyadını alacaktır Halit Ziya.

Muammer Bey, ticarette babasının yolundan gidecek ve New York borsasında bile hükümran olacaktır. Aile, Avrupa'dan gayrı Amerika ile ticareti geliştirmiş ve bu işleri yapabilecek bilgi ve görgü ile de donatılmıştır. Muammer Bey'in 6 çocuğundan her biri 4'er dil bilmektedir. Latife Hanım da böyle bir evde büyümenin avantajını kullanacaktır. Avrupa'da konser verecek kadar iyi piyano çalmaktadır. Eğitimleri için İngiltere'den iki bayan hoca getirilmiştir. Latife Hanım, bir süre İstanbul'da Halit Ziya ve Tevfik Fikret'ten edebiyat dersleri de alacaktır. Bu arada 1909 yılında Muammer Bey, İzmir'de belediye başkanlığı da yapacaktır. İzmir'in Yunanlılar tarafından işgali yıllarında Muammer Bey, Fransız konsolosu ile sık sık briç oynayarak vakit geçirmektedir. Muammer Bey de, Fransız konsolos da masonluk gibi bir meşrepte birleşmektedir. O yüzden olsa gerek Fransızların verdiği pasaportla Muammer Bey, tüm aile fertlerini toplar ve Avrupa'ya göç eder, yani savaştan kaçar. Kurtuluş Savaşı yıllarında Anadolu kan ağlarken, Latife Hanım ve kardeşleri Avrupa'nın önemli okullarında eğitim görmektedirler. Hatta o kadar keyfe gelirler ki; bir de oda orkestrası kurarlar. Rukiye Hanım keman, Latife ve Vecihe Hanımlar piyano, İsmail Bey ise viyolonsel ve çello çalmaktadır. Bir süre sonra Latife Hanım, ailenin ısrarına rağmen, tek başına İzmir'e dönecektir.

İZMİR'İ CAYIR CAYIR YAKARLAR
Ve Yunanlılar çekilirken İzmir'i cayır cayır yakarlar. Onlar çekilirken Gazi, İnönü ve Fevzi Paşa İzmir'dedir. Yangın karargâhlarına yaklaşınca, boşaltıp Latife Hanım'ın baba köşküne yerleşmek isterler. Latife Hanım da kabul eder. Latife Hanım, Mustafa Kemal Paşa'nın elini öpmek ister, fakat Gazi buna izin vermez. (14 Eylül 1922)

 


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...
        Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş ,Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."

            *Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------....
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" Haber Bilgi Paylaşım  grubu.
 Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
 Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
 Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.