T a r a f s ı z D e ğ i l i z

(anadoluhaber) Ben devlet başkanıyım bana adımla hitab etme!

 
 
Gazi, kendisine adı ile hitab eden Latife Hanım'ı uyarır: Mustafa Kemal, Latife Hanımla İzmir'de evlenip Ankara'ya dönmüştü. Ankara'da ilk günün sabahı Latife Hanım, erken kalkıp kahvaltı sofrası hazırlar ve kocasını davet eder:

20/12/2008

- Kemal, kahvaltı hazır. Oysa görüyorum ki, sen gitmeye hazırsın.
Gazi, Latife Hanım'ın elinden tutarak, çalışma odasına götürür ve ona ilk ciddi ihtarını yapar:
- Latife, ben senin eşinim, ama ondan önce bu devletin başkanıyım. Bana ismimle hitap etme. Hele hele arkadaşlarımın ve hizmetkârlarımın yanında bu hitap şeklini sakın kullanma. Bir daha da duymak istemiyorum.
Gazi Mustafa Kemal Bursa'dan sonra İzmir'e doğru yola çıkar. Aklı-fikri Latife Hanım'dadır. İzmir'e vasıl olduğunda Başyaver Salih Bozok'a şu talimatı verecektir:
- Ben Latife Hanım ile evlenmeye karar verdim. Şimdi babası burada ise, kendisini bu karardan haberdar edersin.
Salih Bozok, Muammer Bey'e Atatürk'ün kayınpederi olacağını söylediğinde muhatabı birdenbire şaşıracaktır. Bir emri vaki ile karşı karşıyadır. Oysa Muammer Bey, böyle bir teklifin kızına yapıldığından haberdardır ve ona hemen kabul etmemesini, iyice düşünmesini öğütleyecektir. Feleğin çemberinden geçmiş, hayat tecrübesi olan Muammer Bey, kızının huylarını ve Gazi'nin pek tabii olarak bilinen huylarını yan yana getirmekte ve denklemi bir türlü kuramamaktadır. Muammer Bey, bu işin sonunun hüsranla bitmesinden korktuğu için kızına tekrar tekrar düşünmesini söyler. Latife Hanım kararını vermiştir çoktan. O yaştaki bir genç kız için Gazi gibi bir aday, hiç de reddedilecek bir aday değildir.


NİKÂHI MÜFTÜ EFENDİ KIYIYOR
23 Ocak 1923... Köşk'te gerekli hazırlıklar yapılmıştır. Uşakizade ailesinin tüm fertleri hazırdır. Nikahı kıyacak olan İzmir Müftüsü Rahmetullah Efendi salona girer. Ardından Mustafa Kemal, Latife Hanım, Mareşal Fevzi (Çakmak) Paşa, Kazım Karabekir, Salih (Bozok) Bey ve İzmir Valisi Abdülhalik (Renda) Bey salona girerler. Nikah merasimine geçilir. Fevzi ve Kazım Paşalar Gazi'nin, Abdülhalik Bey'le Salih Bey ise Latife Hanım'ın şahidi olmuşlardır. Gazi Mustafa Kemal, müftüye "Efendi Hazretleri, biz Latife Hanım'la evlenmeye karar verdik. Lütfen gerekli işlemleri yapar mısınız" diyecek ve o da nikah akdini yerine getirecektir.
Mustafa Kemal, Latife Hanım'a, Kurtuluş Savaşı'nda yenilip esir düşen Yunan Başkomutanı Trikopis'in iki silahını armağan eder. Bu silahların da ilginç bir hikayesi vardır. Esir düşen Yunan Başkomutanı Trikopis tabancalarını Mustafa Kemal'e vermek istemiş, onun kabul etmemesi üzerine "bir dostun savaş hatırası olarak almasını" rica etmiştir.

GARDA BÜYÜK KARŞILAMA
Devamını Okuyunuz
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...
        Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş ,Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."

            *Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------....
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" Haber Bilgi Paylaşım  grubu.
 Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
 Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
 Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.