T a r a f s ı z D e ğ i l i z

Kabineye Saadet rötuşu

Bir Yorum
   
Kabineye Saadet rötuşu

05.05.2009

NAZMİ ÇELENK / TERCÜMAN
nazmicelenk@hotmail.com


AKP’NİN teorisyenleri başarılı projelere imza atıyorlar. Sayın Başbakan, ‘Ben derim, olur’ mantığı ile yola devam ederken, Saadet Partisi’nin Genel Başkanlığı’na Numan Kurtulmuş seçilince büyük bir duvara tosladığını seçimlerin hemen sonrasında anladı. 29 Mart seçimleri öncesini hatırlayacak olursak Başbakan, Davos’ta başlattığı çatışma ve gerilimden prim yapma sürecini seçim gezilerinde devam ettirmişti.

Gerilim stratejisinin kendisine ve partisine ne getireceğini hesaplamıştı, bunda da başarılı oldu. Türk milletinin gazının nasıl alınacağını gayet iyi bilen Sayın Başbakan, seçimler arifesi içte ve dışta çatışma zemini ortamı sağlayarak bu havayı oya tahvil etmesini bildi. Uluslararası diplomaside sürekli mağlup olmasına rağmen kamuoyuna yönelik açıklamalar yaparak günü kurtarmasını bildi. Toplum ise yenilgiyi ve bürokratik mağlubiyeti unutarak Sayın Başbakan’ın konuşmasını baz aldı ve ona göre oyunu kullandı.

Kurtulmuş ve Erbakan
SEÇİMLER öncesi nerede ise elindeki mikrofona bile müdahale eden Başbakan, tüm rakiplerine karşı konuşma yaparken Saadet Partisi’ni görmezden geldi. Halbuki Numan Kurtulmuş, Başbakan’ı bizzat cevap vermek zorunda olduğu sorularla baş başa bırakmıştı. AKP’nin teorisyenleri Başbakan’a asla Saadet Partisi’ni muhatap alma ve cevap verme demiş olacaklar ki seçim süresince Saadet’i hiç ağzına almadı. Sorulan soruları geçiştirdi. Her şeyi çok bilen medya ise AKP ile CHP’yi tahtteravalliye oturtunca, bugünkü tablo ortaya çıktı. Manşetinde bir köşeye AKP’yi, diğer köşeye Sadet Partisi’ni koysa idiler bugün AKP’nin oy oranı kimsenin beklemediği derece aşağıda olacaktı. Başbakan Erdoğan, Saadet Partisi Lideri Numan Kurtulmuş’u görmezden gelerek en doğrusunu yaptı. Saadet, sandıktan sağ kesime verilen oy oranlarından beklediğini almıştı.

AKP’nin mütevazi ve arkada kalmış olan damarı Saadet’e kaymaya başlamıştı. Saadet’in asıl seçmeni Numan Kurtulmuş’tan evvel sözde muhalefet yapıp özde AKP’ye oy atıyorlardı. Şimdi Kurtulmuş’un dinamizmi dürüst kişiliği aynı tabanı kucaklayan AKP’nin altını boşaltmaya başladı. Fakat AKP teorisyenleri boş durmadılar. Hırsı aklının önüne geçen Erbakan’ın siyasi yasağını kaldırarak sahneye sürdüler. Medya da bu oyuna alet oldu. Meseleyi karikatürize etti. Erbakan konuştukça AKP kaybettiği oyları geri almaya başladı. AKP bir şekilde tabanının Saadet’e kaymasını durdurmalıydı. Eğer seçimler iki ay geç gerçekleşse ve Erbakan en az üç kez konuşsa Saadet dibe vurabilirdi.

Saadet, bu hamleleri görecek
AYRICA AKP teorisyenleri partilerini kronik Türk siyaseti tablosundan arındırmak istiyorlardı. Siyasetin tipik örneklerinden olan “ilk iki dönem yönet, üçüncü dönem muhalefet et, daha sonra yok ol” endişesini yaşamamak için ellerindeki tüm kozları kullanarak yola devam etmek istiyorlardı. ANAP ve Doğru Yol partisinin geldiği nokta ortada. AKP yeni proje ile seçmeninin karşısına çıktı. Erbakan işlerine yaramadı. Her iki partinin tabanının kabul edeceği birilerini kabineye alması lazımdı. Mevcut bakanlar tabandan uzaklaşmış ve isteklere cevap vermiyorlardı.
Sanayi Bakanı gibi AKP ruhu taşımayanlara tepki giderek büyüyor, üstüne üstlük Kemal Unakıtan gibi adı her yarda anılan birini taban artık istemiyordu. Partinin bakanlarının MYK ve taban ile diyalogları yok olmaya başlamıştı.

Sayın Başbakan ve AKP teorisyenleri Milli Görüş’ten gelen kadro arkadaşlarına görev vererek kayan tabanı tekrar geri getireceğini düşünmüş olacaklar. Bülent Arınç bu düşünceyle göreve getirilmiştir. Nihat Ergün, Sadullah Ergin, Taner yıldız ve Selma Aliye Kavaf tabanın istekleri doğrultusunda bakan olabilmişlerdir. Diğer bakanların odalarına bakın tabandan kimse gelmiyor. Fakat yeni atanan bakanların odaları tabandan gelenlerle dolup taşacak. AKP MYK’sının Sayın Başbakan’ı dizginleme kabinesi de diyebiliriz. AKP iki sene sonraki seçimi düşünerek bakan atamaları yapmıştır. Saadet Partisi bu hamleleri görecek ve karşılık vermekte gecikmeyecektir.

Bekleyelim görelim.



0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.