Newsweek`in iddiasına Zaman`ın yanıtı.


Newsweek dergisi Ergenekon operasyonuna geniş yer ayırdı. Dergideki imza tanıdık; AKP'ye ağır eleştiriler yönelten daha önceki bir çok yazıda da onun imzası vardı. Washington Enstitüsü Orta Doğu Politikaları kıdemli üyesi Soner Çağatay Ergenekon'un bir Fethullah Gülen operasyonu olduğunu iddia ediyor.


Newsweek Dergisi`nde yayınlanan ve Ergenekon Davası`nı Gülen yönetiyor iddiasına Zaman Gazatesi`nden cevap gecikmedi. İşte Zaman`da yayınlanan o cevap.



Washington Yakın Doğu Politikaları Enstitüsü`nden Soner Çağaptay, Newsweek dergisinde, yine, devam eden Ergenekon davasına dair gerçekleri çok ciddi şekilde çarpıtan ve Türk polislerini kontrolü altında tuttuğunu iddia ederek, Fethullah Gülen`in inanç temelli sivil toplum hareketini hedef gösteren tartışmalı bir yazı kaleme aldı.

Eğer ortaya attığı iddia doğruysa bu, Türk demokrasisinin çok yakın bir tehdit altında olduğu anlamına gelir. Ancak makalesinin devamında, niyetinin, bir yandan Newsweek okurlarını devam etmekte olan Ergenekon davasına dair yanlış bilgilendirmek; bir yandan da, çeşitli kanunsuz işlerle ilişkilendirdikleri AK Parti hükümetini ve Gülen hareketini karalamak olduğu açıkça ortaya çıkıyor. Bir yandan Gülen hareketini incelemek için elimizde bulunan araçların bolluğu ve diğer yandan da Çağaptay`ın gittikçe daha önyargılı ve bilimsellikten uzak hale gelen yazıları göz önünde bulundurulursa Çağaptay, yazmaya devam ettikçe daha az güvenilir olmaya başlayacaktır.

Ancak, asıl sorun, bilimsel tarafsızlıktan gayet uzak olmasına rağmen, Çağaptay`ın, ABD kamuoyunu ve Türkiye`nin resmi görüşünü etkileyebilecek bir konumda bulunması. Yazılarını tanınmış gazete ve dergilerde yayımlamasına sık sık fırsat tanınıyor. (Washington Post`taki, `Türkiye`nin Batı`ya sırtını dönüşü` başlıklı makalesi ile yukarıda bahsettiğimiz makale son örnekler.) Söz konusu yazılardaki nesnellik ve bilimsellik eksikliği, bu yazıların yayımlandığı gazete ve dergilerin tarafsızlığına dair soru işaretleri doğuruyor. Sık sık, fikrini bildirmek üzere, ABD Senatosu`na ve Kongre`nin Dış İlişkiler komitelerine çağrılıyor. Washington Yakın Doğu Politikaları Enstitüsü`ndeki Türkiye araştırma programını yönetiyor. Muhtemelen en kötüsü, Arlington-Virjinya`daki ABD Dış İlişkiler Enstitüsü`nde, Türkiye`de görev yapacak olan ABD`li diplomatlara ve üst düzey askerî görevlilere eğitim verdiği rivayet ediliyor. ABD`li diplomatların, Türkiye`deki görevlerine, Türkiye`ye ve Türk toplumuna dair ne tür bir düşünsel altyapıyla başladıkları ve bu düşünsel altyapının ülkenin insanlarına karşı olan tavırlarını nasıl etkilediği merak konusu.

Çağaptay`ın yazı boyunca konu ettiği meselelere dair azıcık bilgi sahibi olan herkes, amacının, Newsweek okurlarına tarafsız bir şekilde hitap etmek yerine, onları, meselelerle ilişkili aktörler hakkında ve hatta söz konusu meselelerle uzaktan bile ilgisi olmayan bazılarıyla ilgili yanlış bilgilendirmeye çalıştığı sonucuna kolayca varabilir.

"Türk polisi, 13 Nisan sabahının erken saatlerindeki bir baskınla, yoksul genç kızlara eğitim bursu veren bir sivil toplum örgütü olan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği için çalışan, onun üzerinde orta yaşlı liberal kadını tutukladı. Tutuklamalar kısmen, polisin, aralarında ordu görevlileri, AKP hükümetinin muhalifleri, tanınmış gazeteciler, sanatçılar ve şimdi de bu kadınların bulunduğu yüzlerce kişiyi, hükümeti devirmek üzere bir komplo hazırladıkları suçlamasıyla tutukladıkları Ergenekon davasının parçasıydı". Buraya kadar, Çağaptay`ın anlattıkları doğru. Ancak Çağaptay, Türk adaletinin bağımsız savcılarının, söz konusu kadınları hayır işi yapmak ve yoksul genç kızlara burs vermekle değil, Türkiye`nin seçilmiş hükümetini askerî bir darbe yoluyla devirmek üzere emekli generallerle birlikte komplo kurmakla itham ettiğini, dolayısıyla polislerin de onları bu sebeple tutukladığını atlıyor. Yani, sadece bu kadınlar değil, Ergenekon soruşturması çerçevesinde itham edilen kişiler de doğal olarak mevcut AK Parti hükümetine "muhalif". En nihayetinde, hükümeti devirmeye çalışmakla suçlanıyorlar. Bu sebeple, Ergenekon soruşturması nedeniyle itham edilen herkesin AK Parti hükümetine muhalif olduğu sonucu çıkarılabilir; ancak, AK Parti hükümetine muhalefet eden herkesin Ergenekon kapsamında suçlandığı iddia edilemez.

"Ergenekon terör şebekesi"ne getirilen suçlamalar demokratik yollarla seçilmiş hükümeti devirmek üzere kumpas kurmaktan ibaret değil. Bu, şebekeye yüklenen en son suç. "Ergenekon terör örgütü", özellikle Türkiye`nin, Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı Güneydoğu bölgelerinde adam kaçırma ve cinayetler gerçekleştirmiş olmakla suçlanıyor. Çoğunluğu bu bölgede olmak üzere, geçtiğimiz birkaç on yıl içinde 17.000 insanın ortadan kaybolduğu göz önünde bulundurulursa savcıların, bu olaylara karışmış olabilecek kişileri sorgulamak üzere aleyhlerine dava açması ancak makul ve hatta şart olabilir.

Çağaptay, aniden, Ergenekon soruşturmasını Gülen hareketine bağlamaya çalışıyor: "[Ergenekon soruşturması] AKP`nin özgürlükleri kısıtlaması için bir araç ve hem Türk polisini hem de doğru bildiniz, yoksullara verilen bursları kontrolü altında tutan Gülen tarikatının gücünü ortaya koyuyor." Besbelli ki Çağaptay ne AK Parti hükümetinin soruşturmayı kullanarak özgürlükleri nasıl kısıtladığına ne de soruşturmanın, Gülen hareketinin, polisleri ve yoksullara verilen eğitim burslarını kontrol etme gücünü nasıl ortaya çıkarttığına dair makul bir açıklama getirme ihtiyacını hissetmiyor. Bunun yerine, okuyucuların, söylediklerine inanmasını istiyor. Yahut sadece, ileride Gülen hareketinin aleyhine kullanılabilecek yazılı materyal üretme gayesini de güdüyor olabilir. Göze ilk çarpan, Çağaptay`ın, Gülen hareketini tarikat olarak tanımlaması ve sırf savcılar tarafından aranan kişileri tutukladığı için, Türk polislerinin bu tarikatın üyesi olduğunu iddia etmesi. Bir sivil toplum hareketi olarak içlerinde Müslümanların, Hıristiyanların, Yahudilerin, Hinduların, Budistlerin, agnostiklerin, ateistlerin ve daha başkalarının bulunduğu dünya çapındaki sivil toplum örgütleriyle birlikte dinler arası ve kültürler arası diyaloğu teşvik eden ve yüzü aşkın ülkede okullar, hastaneler ve başka hayır kurumları açmaları için hayırseverleri harekete geçiren Gülen hareketi bir tarikata pek de benzemiyor.

Durum böyle değilse dinler arası diyaloğu teşvik edecek bir jest olarak 1997 yılında Fethullah Gülen`i Vatikan`a davet eden Papa İkinci Jean Paul, Gülen`in başlattığı dinler arası diyaloğun savunucusu haline gelen İsrail Hahambaşı Eliyahu Bakşi-Doron, Gülen`in dinler arası diyaloğuna resmen destek veren Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos, Moskova`da Gülen`in teşvik ettiği bir okula kefil olduğu iddia edilen Türk Yahudi işadamı ve sanayicisi Üzeyir Garih ve Müslüman kökenden geliyor gibi durmayan daha pek çokları da Çağaptay`ın iddia ettiği tarikatın üyesi olmalı. Ayrıca, Çağaptay`ın Türk polislerini Gülen hareketiyle nasıl bağlantılandırdığını anlamak bir hayli güç. Bu iddiasına, daha doğrusu ithamına, makul bir açıklama getirmiyor.

Gülen hareketinin, Türk halkının büyük çoğunluğunun benimsemediği tartışmalı bir olgu olduğu kanısını uyandırmak üzere, "Türklerin çoğunluğu bu tarikatın taşıdığı ruhanî mesaja kötü gözle bakıyor." diyor. Gerçekte ise Amerikan Üniversitesi`nden Akbar Ahmet`in yaptığı yakın tarihli bir araştırma, Türk toplumunun yüzde seksen dördünün Fethullah Gülen`e ve teşvik ettiği sivil toplum girişimlerine bakışının oldukça pozitif olduğunu gösteriyor.

Çağaptay son olarak da Ergenekon soruşturmasını ABD`deki McCharty davalarına benzeterek, mevcut AK Parti hükümetinin, soruşturmayı kötüye kullanmak suretiyle, bir korku ortamı yarattığı kanısını uyandırmak istiyor.

Today`s Zaman 18 MayIs 2009

MEHMET KALYONCU - ULUSLARARASI İLİŞKİLER UZMANI-ZAMAN

13 yorum:

  1. Tamam adam hadi diyelim yanlış(yalan demiyelim)yazıyor veya diyor,peki eeeyyy ZAMAN sen niye o konuyu üslenip de cevap verme gereği duyuyorsun.Ya adamın anlattıkları doğruysa,o keser sapı bir gün geri dönüp senide sıgaya çekmeyecekmi!
    Bu olaylara daha vakıf olunabilinmesi için bir zamanlar,İBDA-CI lar diye bır gurup vardı,istersniz onların anılarından dinleyin ha biraz da olmazmı Bay ZAMAN..tudayyyyyy...

    YanıtlaSil
  2. Durali DurmazMayıs 20, 2009

    "bir zamanlar,İBDA-CI lar diye bır gurup vardı" : ))

    Gözü kör olanı güzel neylesin. Yaşadığı zaman diliminden azade zavallıya fikir ne desin. Ey kör gözlü, lale sümbül sana ne desin. Senin gözlerin görmediği gibi burnunda koku almamış, gelmekte olan Sultan sana neylesin. Seni nefsin esir almış, vuslat sena neylesin...

    YanıtlaSil
  3. Durali Durmaz Bey Cok guzel cevap olmusda, kalasin olacagi ancak odun :D

    YanıtlaSil
  4. evet bende okudum haberi tabi direk o bahsi geçen gurubu ve liderini suçlaması çok duygusal geldi lakin türkiyedeki bu operasyonun yada tasviyenin iradesini ve yerine ne koyduklarını hesaplamaklazım. bahsi geçen gurubun abd ve güçlerle kesinlikle ciddi işlişkileri var bu meyenda etkisinin olduğu kendisine yakın yayın gurublarının ve enformasyonundanda anlaşılacaktır.sonuç itibarı ile ciddi etkisi ve katkıları olduğuna inanıyorum selam ve dua
    ile

    YanıtlaSil
  5. biizm gerçek düşmanımız amerika da değil israil de değil

    sizin gibilerdir..

    içimizdeki hainlerdir..veya hainlere malzem eolan

    yemlerdir..yem yani..tavuklara atılırya..

    o yem işte.. sizin geçmişinizde karanlık geleceğinizde..

    ALLAHTAN KORKUYORUM..DAHA YAZMAYACAĞIM..

    ALLAHIM AFFETSİN..

    ELHAMDÜLİLLAHİRABBİL ALEMİN.VESSALATÜ VESELAMÜ ALA RASULİNA

    MUHAMMEDİN VE ALA ALİHİ VE SAHBİHİ ECMAİİN..RABBİĞFİR VERHAM VE

    ENTE HAYRURRAHİMİN

    YanıtlaSil
  6. Sayın Kara Mizah! Bizleri İtham ettiğiniz cümlelerinizi burada özellikle yayınlamıyoruz.Son söylediklerinizi yayınlıyoruz sadece.Hakaret ,Tehtid içeren cümleleriniz inanın bizi ve bizleri ANADOLUCU yapan gerçekten Müslüman yapan değerlerimize daha'da sıkı bağlanmamızı sağlıyor.Şu haberi dikkatlice okudunuz mu ki bize ağıza dahi alınmayacak ithamlarda bulunuyorsunuz? Ortada Zaman Gazetesinin Newsweek'e verdiği bir cevap var bizde aldık onu yayınladık. Yazık aslında sizin gibilere...

    editör

    YanıtlaSil
  7. şimdi kardeşim sizin gibilerin bunları yazmalarına çok seviniyorum zaten şu türkiyede birisinin başına bişey gelse fethullah gülenin başına yıkıyordunuz bunuda öyle yapmışlar ayyyy anadolucu müslüman geçininen kesim sen bunlarla uğraş bunları didikle yarın mahşer kurulup Allahın karşısına geçince bunları sana sopracaklarya sen uğraşmaya spekulasyon çıkarmaya devam et. devam etki bizler öbür tarafta o kadar günahlarımız var ki birilerinde hakkımız olsun ki bari teraziyi az da olsa kımıldatalım siz devam et destekliyorum eliniz kanayınca filanda gazteye ilan verin fethullah gülen yaptı diye sonra zaman da cvb versin sonrada yayınlayın devam...

    YanıtlaSil
  8. Bu yazılanlara cevap vermiş zaman! Yahu siz ne diye zaman gibi bir gazetenin cevabını yayınlıyorsunuz ki adamlar kendilerini muktedir ve iktidar zannediyoor zaten...Fetullah gülenin papa hazretleri lafını unutmuyorum! Dinlerarası Diyalogculuk oyunlarını hiç unutmuyorum! Ilımlı İslam Politikasına verdiği desteği hiç mi hiç unutmuyorum..Zaman gazetesinin cevabıymış onların verdiği cevap bile çok basit ..!

    YanıtlaSil
  9. Muhammed KilicogluMayıs 20, 2009

    ümmeti böldüler be ümmeti böldüler hala savunun gülenleri, erdoganlari...
    acliktan ölenler var, susuzluktan ölenler var, din kardesinin ölmesine izin veren ADI müslümanlar var, issizlik dünya rekoru olmus... Savunun bunlara sebep olanlari, savunun bunlari savunun... ahirette görecegiz insâAllah kim günahkar kim muhafazakar... 4500 sortiye izin verenlere oyu ben vermedim hamd olsun... kiliseleri onarimda rekor bagislar yapan adi hoca olanlari savunan ve onlarin izinde gidenlerden degilim hamd olsun... Hamd olsun ki suurla bakiyorum hamd olsun ki basiretle bakiyorum hamd olsun ki ferasetle bakiyorum... selametin, faziletin, refahin ve saadetin nerede oldugunu görebiliyorum... HAMD OLSUN HAMD OLSUN HAMD OLSUN...

    Gülen = ümmeti bölüp haline gülen
    Erdogan = amerikaya er dogan

    YanıtlaSil
  10. Durali DurmazMayıs 20, 2009

    Kara Mizah herhalde bizlerin ruh aynasında kendi zavallılığını görmüş ki bu kadar duyarak ve içten yazmış. İnsan kendini bu kadar rahat tarif edebilir herhalde. Bir de uyanıklık yapmış arkadaş sureti haktan gözükecek ya, Elhamdulillahi rabbil alemin….. demiş. Utanmazlar sizi Müslümanlara saldırdığınız yeter o Ergenekoncu bu Ergenekoncu, siz ne oluyorsunuz gecekondu mu? Ergenekon sizsiniz, hadi Ergenekon tasfiye edildi, yerine gelen Ergenekon kim, yeni derin devlet kim, FETÖ Terör örgütü olmasın sakın. Hadi canım benim hadi hadi, siz gidin “Kırık Mızrap” okuyun hüngür hüngür ağlayın, yok olmaz derseniz bir yenilik yapın bir mızrap kırın bir şeyler yapın işte. Amaaa Müslümanların imanı ile oynamyın…

    YanıtlaSil
  11. değerli kardeşlerim saldirsinlar hocalarimiza hacilarimiza imanlilarimiza imansizlarki imanimiz güçlensin saldirsinlar müslümanlaraki birlik beraberliğimizi gösterelim yoksa müslümanlar gevşemeye çökkk müsaittiz hiç üzülmeyin kalirsak gazi ölürsek şehit neden üzülelimki ne kadar güzel ALLAH CC de bunu emretmiyormu elbetteki meyveli ağaç her zaman taşlanacaktir birilerine yem olsun diye ama bizler inşallah yem olmayacağiz çükkü biz inaniyoruz yolumuza devam diyelim hani bilirsiniz ya sia cia most cart cürt varya onlar istih baratta bizden istihbarat olmazmi bende diyorumki kendime özgü değerli Fethullah hocamda müslüman istihbarat başkanimizdir diyorum varmi kimsenin diyeceği büyrun hodri meydan saygilar sunarim.. AHMET KAYA-RİZE -ARDEŞEN

    YanıtlaSil
  12. (Keser döner sap döner gün gelir hesap döner)
    Ahh!Fethullahçı Kardeşlerim Rabbim gözlerinizdeki perdeyi kaldırsın inşallah ta hocanızın kim olduğunu görün. ama artık vakit geldi.gerçekler ortaya çıkacak fakat sizin için iş işten geçmiş olacak,olmadan kendinize gelin.Hocanıza iftira atılıyor sanıyorsunuz ama hiç araştırıyormusunuz acaba size tavsiyem araştırın onun döktüğü timsah gözyaşlarına aldanmayın ahiretinizi boşa yakmayın yazıktır size selam ve dua ile

    YanıtlaSil
  13. '' BİR MİLLET KENDİ ÜZERİNDEKİ İYİ MEZİYETLERİ DEĞİŞTİRMEDİĞİ SÜRECE ALLAH'DA O ÜMMET ÜZERİNDEKİ NİMETİNİ KALDIRMAZ '' (AYET)

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.