Sufi Muhammed: Swat'ta devlet içinde devlet kurmayacağız


Pakistan Taliban'ının manevi lideri, Swat'ta Pakistan halkına örnek teşkil edecek şer'i yargı sistemi kurmak istediklerini söyledi.

Sufi Muhammed, Swat'ta devlet içinde devlet fikrine karşı olduklarını, Pakistan(a bağlı kalacaklarını ve bölgede tüm ülke için numune bir yönetim kuracaklarını söyledi. Pakistan Taliban'ın manevi lideri Sufi Muhammed İslamonile muhabiri ile görüştü. IOI muhabiri Amir Latif, liderin mütevaziliği karşısında şaşkına döndü.

Muhabir Amir Latif, Tehrik-i Nifaz-ı-Şeriat-ı Muhammadi (TNSM) lideri Sufi Muhammed ile mülakatı, Timargarah'da misafir evinin önündeki çayıra serilen kilim üzerinde gerçekleştirdiğini söyledi.

Islam Online'da yayınlanan mülakata göre, Sufi Muhammed beyaz uzun sakalı, siyah sarığı ve kahverengi şalvarı ile muhabir Amir Latif ve orada bulunan TNSM üyelerinin yanına geldi.

Pakistan'ın kuzey batısındaki Swat'ta en saygı duyulan lider olmasına rağmen, Sufi Muhammed'in gelmesi ile kilim üzerinde oturanlar rahatlarını bozmadılar, ayağa kalkmadılar ve Sufi Muhammed'e yer açmadılar. Sadece muhabir Amir Latif heyecanla ayağa kalktı. Sufi Muhammed'i Peştun adetlerine uygun olarak kucaklamak istedi fakat sufi lider mesafeli durdu ve sadece tokalaştı.

Muhabirin şaşırdığını gören, Sufi Muhammed'in yardımcısı Mevlana Alam, "Sufi Sahib kimseyi kucaklamaz. Sadece tokalaşır. Çünkü İslami geleneğe göre tanışılırken sadece tokalaşılır" dedi.

76 yaşındaki Sufi Muhammed, TNSM'yi 1992'de Cemaat-i İslami'den ayrılarak kurdu. Sonra tutuklandı ve sınır ihlali yaptığı iddia edilerek 7 yıl hapis cezası aldı. Tutuklanması TNSM'nin iki gruba ayrılmasına yol açtı. Sufi Muhammed'in damadı Mevlana Fazlullah liderliğindeki direnişçi grup ve Alam liderliğinde şiddete başvurmayan grup. Bölünme 2008'de Sufi Muhammed'in serbest bırakılmasına kadar devam etti.

Orada bulunan taraftarlarının hal hatırını sorduktan sonra Sufi çimenin üzerine oturdu, kimse kilim üzerinde yerini vermek için hiçbir girişimde bulunmadı. Mevlana Alam, "Geldiğinde bizim ayağa kalkmamızı kesinlikle yasakladı. Öyle yaparsak çok kızıyor." dedi.

Namaz vakti geldiğinde, uzun kilimlerin serildiği çayırın bir köşesine gidiyorlar. Sufi Muhammed namazda imamlık yapmadı, genç birini imamete geçirdi.

NE EKSİK NE DE FAZLASINI İSTİYORUZ

Muhabirin bölgede hangi şer'i düzeni kurmak istediklerini sorduğunda, Sufi Muhammed, "Muhammed şeriatı, ne eksik ne fazla. Ne ödül vereceğiz ne de cezalandıracağız. Ne de kimseyi asacağız. Herşey kadı mahkemeleri tarafından yapılacak. Fakat ikna edici bir kanıt olmazsa hiç bir şey olmayacak. Yetersiz kanıt olduğunda bu, hep suçlananın lehine olacak" dedi.

Şubat'ta hükümet ve yerel Taliban arasında Nizam-ı Adil'ın "şer'i hükümlere izin veren" anlaşmada Sufi Muhammed arabuluculuk etmişti. Anlaşmaya göre, Swat, Dir, Chitral, Kohistan ve NWFP'de (Kuzey Batı Cephesi Eyaleti) Kadı Mahkemeleri kurulacaktı. Mahkemeler altı ay içinde sivil davalar ve dört ay içinde de ceza davalarında karar vermek zorunda olacaktı.

TNSM lideri "Suçlananların Kadı Mahkemeleri'nin kararlarına, Dar-ül-Kuda'da itiraz hakları olacak. Nihai kararı Dar-ül-Kuda verecek. Hükümet yetkilileri ve polis Kadı Mahkemeleri'nin kararlarına uygun hareket edecek. Bunu hiçbir Taliban veya TNSM görevlisi yapmayacak. Bu onların işi olmaycak" dedi.

Pakistan devletinin otoritesine karşığı geldiği iddialarını reddeden Sufi Muhammed, "Ne devlet içinde devlet fikrini destekliyoruz ve ne de bunu kimsenin yapmasına izin vereceğiz. Devam eden politik ve ekonomik sistemlere müdahale etme planımız yok. Bunu Pakistan hükümeti yapacak. Pakistan hükümeti olacak. Nizam-ı-Adil'ın pratik uygulanmasından sonra Pakistan hükümetinin kararlarına uyacağız" şeklinde konuştu.

TNSM'nin Swat dahil yedi bölgesi olan Malakand'da Nizam-ı-Adil'ı güçlendirmeye devam edeceklerini söyleyen Sufi Muhammed, "Bu sistem halka, hızlı adalet ve barış getirirse, ülkenin diğer bölümlerine de rol bir model olur. Böylece bunun için mücadele etmemize de gerek kalmaz. Çünkü ülkenin diğer kısmındaki insanlar bunu kabul etmeye ikna olurlar. Ortak halklar için şer'i yargı sisteminin başarılı ve üretken olduğunun ispatlanmasını istiyoruz. Başarılı olursak, diğer bölgelerdeki insanlar da aynısını talep ederler. Ve bu da bizim gerçek zaferimiz olur " ifadesini kullandı.

Nizam-ı-Adil barış anlaşması tam olarak uygulandığında yerel Taliban savaşçılarının silahlarını bırakmaya razı olup olmayacakları konusundaki soruya Sufi Muhammed, "Bunu yapmayanlar, Taliban hareketinden kovulacaklar. Silahlarını evlerinde bırakabilirler. Senin ve benim silahlarımızın evde olması gibi. Fakat silahları taşıyamazlar, veya gösteremezler veya hükümetin kararlarına karşı kullanamazlar" cevabını verdi.

Yerel Taliban'ın liderinin kendisi değil Mevlana Fazlullah olduğunun altını çizen Sufi Muhammed, "O onların komutanları. Ona hayır diyemezler" dedi.

dünya bülteni

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.