Bosna’nın İslami uyanışı


Komünist dönemde dinlerini yaşayamayan ve Sırpların soykırımına maruz kalan Bosna’da İslâm güneşi yükseliyor. Bosna-Hersek halkı İslâm’ı özgürce yaşıyor.

Komünist rejim döneminde dinlerini yaşamaktan men edilen Sırplar ve Hırvatlar tarafından soykırıma tabi tutulan Boşnaklar, dinleri İslâm’ı yeniden keşfetmeye başladı. Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna ve diğer kentlerinde Müslümanlar, komünizmin bastırdığı dinlerini daha özgür yaşarken, caddelerde esen İslâmi rüzgâr, Boşnaklara katliam uygulayan Sırpları ve Batılı ülkeleri rahatsız ediyor.

Komünist rejim döneminde dinlerini yaşamaktan men edilen ve 1990-1995 yılları arasında Batı destekli Sırplar ve Hırvatlar tarafından soykırıma tabi tutulan Boşnaklar, on yıllarca yasaklanmış dinleri İslâm’ı yeniden keşfetmeye başladı. Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna ve diğer kentlerinde Müslümanlar, komünizmin bastırdığı dinlerini daha özgür yaşarken, caddelerde esen İslâmi rüzgâr Boşnaklara katliam uygulayan Sırpları ve Batılı ülkeleri rahatsız ediyor.

SIRPLAR, İSLÂM’DAN RAHATSIZ…

Müslüman Boşnakların dinlerine yönelmelerini “Bosna’da radikalizm yükseliyor” şeklinde lanse eden Sırplar, Batılı ülkeler nezdinde kampanya yürütürken, Amerika Birleşik Devletleri de 2008 yılında yayınladığı bir raporda Bosna Hersek’in ‘radikal terör merkezi’ olabileceğini öne sürmüştü. Müslüman Boşnakların İslâm’ı daha özgür bir şekilde yaşamalarını ve bu ülkedeki Müslüman halktaki dinsel uyanışı konu edinen Amerikan Time dergisi “Bosna’nın İslâmi Uyanışı” başlıklı bir makale yayınladı.

DİNDAR BİR KUŞAĞA GEÇİŞ

Makalede başkent Saraybosna’nın dinî bir uyanış içerisinde olduğu belirtilerek, 1990’lı yıllardaki iç savaşın yaraları iyileştikten sonra kentte ruhsal bir uyanış olduğu ifade edildi. Bosna Hersek Müftüsü Mustafa Efendi Çeriç’in “Yeni kuşak bir gecede büyüdü. Daha önce ‘Allah var mı?’ diyen bir kuşak vardı. Şimdi ise daha dindar bir kuşağımız var” şeklindeki sözlerine yer verilen makalede, caddelerdeki örtülü kadınların sayısının fazlalığına dikkat çekildi. Makalede, daha sonradan örtünen birçok kez ödül almış olan Ayda Begiç isimli film yönetmeninin Bosna savaşıyla ilgili olarak, “Her dakika öldükten sonra ne olacağını düşünüyorsunuz. Bu soruları yaşlanana kadar erteleyemezsiniz” şeklindeki sözlerine de vurgu yapıldı.

SIRP POLİTİKACILARIN UYDURMASI

Bosna’nın Sırp politikacılar ile Batılı gazetecilerin gösterdiği gibi ‘radikalizmin yeni merkezi’ iddialarını reddeden Bosna Hersek Anti-Terör Birimi Başkanı Aner Hadzimahmutoviç’in ‘tehdidin’ Sırp politikacılarının bir uydurması olduğunu söylediği belirtilen makalede, Guantanoma’dan serbest bırakılan Bosna Hersek vatandaşı üç Cezayirli’nin iş bulmakta zorlandığı da ifade edildi.

Yine hedef gösteriyorlar

Saraybosna’nın Müslüman bir yüze sahip olduğu belirtilen ve Kral Fahd Camii imamı Nezim Haliloviç’in, “Saraybosna, komünist dönemde imkânsız olan dinî bir duyguya kavuşuyor” sözlerine yer verilen makalede, birçokları gibi Haliloviç’in de Sırp politikacıların Saraybosna’yı ‘militan İslâm’ın merkezi’ göstererek Batı’nın sempatisini kazanmaya çalıştığını söylediği belirtildi. Haliloviç’in, “Batılı gazetecilerde İslâmofobya oluştu. Paris ya da Londra’da daha fazla İslâm görebilirsiniz. O zaman neden insanların burada İslâm’a dönmesi bir problem olsun” şeklindeki ifadelerinin yayınlandığı makalede, Rijad Rustempasiç’in “Selefi olduğum için bana terörist muamelesi yapıyorlar” şeklindeki sözleri dikkat çekti.

Bosna’da Kayseri camisi

Kayserili hayırseverlerin Gorajde kentinde yaptırdığı cami, Miraç Kandili’nde törenle hizmete açılacak. Kayseri Müftüsü İşlek, “Tamamen vatandaşlarımızdan toplanan paralarla yaptırılan Kayseri Gorajde Camii, bölgenin en büyük camisi olacak” dedi.

Kayserili hayırsever vatandaşların katkısı ile Bosna Hersek’in Gorajde kentinde yaptırılan cami, Miraç Kandili’nde düzenlenecek törenle hizmete açılacak. Kayseri Müftüsü Şaban İşlek, geçen yıl yapımına başlanan Kayseri Gorajde Camii inşaatının büyük oranda tamamlandığını bildirdi. Caminin kaba inşaatının tamamlandığını, iki minaresinin yapıldığını, boya ve süsleme işlerinin ise sürdüğünü ifade eden İşlek, caminin, yaklaşık 1,5 ay sonra ibadete açılması için hazır hale geleceğini kaydetti. Bir Türk firması tarafından anahtar teslimi olarak inşa edilen caminin 19 Temmuz’da idrak edilecek Miraç Kandili’nde hizmete açılacağını belirten İşlek, açılış töreni için Kayseri’den özel uçak ile tur düzenleyeceklerini dile getirdi. Kayseri Müftüsü İşlek, açılış törenine Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, belediye başkanları ve şehrin ileri gelenlerinin katılmasını beklediklerini kaydetti. Cami açılış programı kapsamında Saraybosna’ya gezi programı da düzenleyeceklerini bildiren Şaban İşlek, “Gezi programı kapsamında Kayseri’den özel uçakla Saraybosna’ya gideceğiz. 2 gece 3 günlük gezi programı kapsamında Saraybosna, Mostar ve Travnik kentlerinin tarihi merkezlerini ziyaret edeceğiz. Ardından Gorajde kentinde cami açılış törenine katılacağız. Gezi ve açılış programımıza ücreti karşılığı isteyen vatandaşlarımız da katılabilecek” diye konuştu.

Vakit

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.