T a r a f s ı z D e ğ i l i z

(anadoluhaber) haber önerisi

GAZETE BLOGLARINA TEPKİ

BLOG YAZARI İSMAİL CENGİZ CENGİZHAN’LA YAPILAN SÖYLEŞİ

Blog yazarı, İsmail Cengiz Cengizhan bazı gazetelerin blog köşeleri olduğunu, ancak bu köşelerin blog mantığına aykırı çalıştığını dile getirdi.

Bloglar, her hangi bir gazetenin ya da partinin ideolojisine bağlı kalmadan özgürce yazı yazılabilen web sayfalarıdır,  gazete blogları ise bu özgürlük alanını kısıtlamaktadır, diyen Cengizhan şunları söyledi:

GAZETELERİN KENDİLERİNE GÖRE POLİTİKALARI VARDIR. BLOG YAZARLARIYSA ÖZGÜR OLMALIDIR

Gazetelerin blog sayfaları, blog mantığına aykırıdır. Çünkü her gazete kendine göre ideolojik bir tutum sergiler. A gazetesi A partisini destekler, B gazetesi Z partisine yakındır. Bunun gibi… Biz blog yazarları ise, kendimize özgü düşüncelerimizi ifade ediyoruz. Kişisel bloglar, halkın sesidir. Bu düşünceler, gazetelerin blog yöneticilerine uygun gelmeye biliyor. Bu durumda o gazetede blogunuza yer verilmeyecektir.

GAZETE BLOGLARI İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KISITLAMAKTADIR

İnternet ortamından söz ediyoruz. Herkesin özgünlüğüne olanak tanıyan böyle bir ortamda fikrinize değer verilmeyebilir. Bu doğaldır ancak, kimse sesinizi kısamaz. Hangi çağda yaşıyoruz? Böyle bir mantık olabilir mi? Mektupla iletişim dönemine ait uygulamalardır bunlar. Fikrimi herhangi bir gazete beğenmeyebilir. İnternet ortamında fikrimi söyleme özgürlüğüm birilerin taktirine bırakılamaz. Buna razı gelmek, internet ortamı konusundaki bilgisizlikle açıklanabilir. Ben özgür fikirli bir insanım. Kimseye hakaret etmeden düşüncelerimi özgürce ifade etmek isterim. Düşüncelerim gazetenin politikalarıyla örtüşmüyor olabilir. Bu durumda susacak mıyım? Bağımsız blogunuzu oluşturduğunuzda bir gazetenin muhabirinden daha özgürsünüz demektir.

GAZETE BLOGLARI, O GAZETENİN PARA KAYNAKLARINDAN BİRİDİR

Bir gazete neden blog köşesi açar? Nedeni şu: Daha popüler olmak…  Ne kadar çok insan sitenizi ziyaret ederse o kadar iyidir. Çok ziyaretçi reklam gelirlerinizin artmakta olduğu anlamına gelir. Yazı heveslileri, gazete köşesinde blog kuracağım diye, gazetenizi her geçen gün daha çok büyütür. Yani bir taşla iki kuş vurmuş olursunuz. Hevesli de olsa hem bir yazar kazanmış olursunuz, hem de reklam gelirlerinizi artırırsınız.

Bir gazetenin ne kadar çok blog yazarı olursa web alanındaki sayfa sayısı o oranda artacaktır. Bunun anlamı şudur: “Damlaya damlaya göl olur.” Yazarların oluşturduğu blog sayfalarından gazetenize bir şeyler damlamaya başlar. Her sayfada reklam vardır çünkü. Blog yazarınız, sayfanız artıkça, yeni yazılarla içeriğiniz zenginleştikçe sitenizi ziyaret edenlerin sayısı da artar. Her ziyaretçinin, bir kez reklam tıklaması, o siteye reklam verenlerin oranını artırmaya başlar.

 GAZETE BLOGLARI YAZI HEVESLİLERİNİ SÖMÜRMEKTEDİR

Gazetelere yazı yazan blog yazarları aslında sömürülmektedir. Onların emeği üzerinde gazeteler, kolay para kazanmaktadır. Bu yapılırken, blog yazarının özgürce düşüncesini ifade etmesine bile izin verilmemektedir.

GAZETE BLOGLARININ TERCİH EDİLMESİNİN NEDENİ BLOG MANTIĞI KONUSUNDAKİ BİLGİSİZLİKTİR

Buna rağmen gazete sayfalarında birçok blog yazarı vardır. Şu an Türkiye’de en büyük gazete blogu Milliyet Blogdur. Bir diğer gazete blogu Haber Türk’tür. Yaygın olarak kullanılan bu iki blog, kendi mantıklarına uymayan blog yazılarına yer vermek istememektedir. Buna rağmen bazı blog yazarları, bloglarının bu gazetelerin bünyesinde bulunmasını ayrıcalık olarak görmektedir. Bu bir etiket arayışıdır, bu tutum, blog mantığını kavrayamamış olmaktır. Blog yazarlarının bu hatadan kurtulması gerekir.

BİLGİSİZLİK HATSAFHADA

Hiçbir gazete blog yazarına para vermez. Aksine blog yazarları gazetelere para kazındırır. Gazete sayfalarında blog oluşturan blogcuların büyük bölümü, blog açmak için para vermesi gerektiğini sanır. Bir örnek verecek olursak: Milliyet Blogun yardım sayfasında şöyle bir soru vardır: “Milliyet Blog yazarı olmak için bir ücret ödemeli miyim?” Cevap: “Milliyet Blog yazarı olmak tamamen ücretsizdir.”Blog yazarlarının bilgisizliği maalesef bu seviyede. O kadar çok, paralı mıdır diye soru sorulmuş ki, gazetenin blog yöneticisi, bu soruya yardım köşesinde cevap vermiş.

BLOG YAZARLARI GAZETELERİN KENDİLERİNİ SÖMÜRMESİNE İZİN VERMEMELİDİR

Gazetelerin internet sayfasında gördüğümüz, “Blog Yazarları Buluştu” gibi düzenlemeler, yazma hevesindeki insanların yazar olma duygularını sömürmeye dönük faaliyetlerdir. İnternet ortamında kimsenin sizi, yazar diye onaylamasına gerek yoktur. Gerçekten yazarsanız, yazarsınız, yazmaktan vazgeçmezsiniz. Yazdıkça da gerçekten yazar olursunuz. A gazetesinin blog yazarı olduğunuzu bildirdiklerinde yazar olmazsınız. Blog oluşturmak isteyen insanlarımızın bunları iyi bilmesi gerekiyor. Eğer istersen kendi blog sayfana kendin reklam alırsın. Neden bir gazete, senin yazılarının arasına reklam alsın? Üstelik bu gazetelerin yeteri kadar parası da var. Blogcuların bu sömürüye izin vermemesi gerekir.

DİĞER BLOGLAR VE REKLAM

Yalnız gazete blogları değil, Blog sayfalarının tümü, para kazanmak için oluşturulmuştur. Bu anlaşılır bir şey. O blogu hizmetini oluşturanlar bunun için emek ve para harcamaktadır. Ama bunlar klasik gazetecilik yapmamaktadır. Tek gelirleri ise reklamdır. Hemen hemen bütün blog sayfaları, blogunuza istediği kadar reklam yerleştirir. Blogger gibi bazı bloglar ise, reklam pastasından sizinde yararlanmanıza olanak sağlar. Sonuçta ortada bir reklam vardır ama kimse sizin ne yazdığınıza karışmaz. Gazete bloglarındaki reklamla, diğer bloglardaki reklamlar arasındaki farksa şudur: Gazeteler, web sayfalarına yeteri kadar reklam almaktadırlar. Blog hizmeti sunarken amaçları, sayfa sayılarını artırarak, daha çok reklam yayınlamaktır. Bunu yaparken de blog yazarları araç olarak kullanılmaktadırlar.

KİŞİSEL BLOG SAYFASI KİMSENİN DENETİMİ ALTINDA OLMAMALIDIR

Blog yazarı olmak için hiçbir gazetenin blog sayfasına ihtiyacınız yok. Yeni blogculara, gazete bloglarından uzak durulmalarını öneriyorum. Dediğim gibi, gazete blogları, hem reklam gelirini artırmak için hizmet verir, hem de sizden kendisine uygun ideolojik bir tutum ister. Bu tutum sizde yoksa yazınız yanına alınmaz.

SON SÖZ

Gazeteler, paralı yazarları ve muhabirleri aracılığıyla demek istediğini yeterince diyor zaten. Önemli olan sizin ne demek istediğinizdir. İnternet herkese bu olanağı sunuyor. Sen kendi blogunu yap ve kimsenin gözünün içine bakmadan sözünü söyle. Bunun için kimseden izin alma. Yeni çağın sana sunduğu olanakları akıllıca kullan.

Bunu yaparken tabi ki saygı sınırları içinde olmak lazım. Bu sayfada özgürüm diyerek, insanların kutsal değerlerine saldırmak, hakaret etmek doğru bir tutum değildir. Bundan kimseye bir yarar gelmez. Küfürle çalışan blog sayfaları bir süre sonra çalışamaz hale gelecektir. Sürekli birilerine hakaret yağdırdığınızda siteniz şikâyet edilir ya da ziyaretçileriniz azalır, söylediklerinizi kimse önemsememeye başlar.

İnterneti de hayat gibi düşünmek lazım.  İnternette hiçbir şey sanal değildir. Sanal ortam denilen yer, hayatın kendisidir.

Haber: Salih Ertan Ulakoğlu


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum, parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır. Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş, Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."
      Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.Ayrıca harici linklerden de Anadolu Haber Günlüğü Mesul değildir...

Grup Yöneticileri Mail Adresleri Aşağıdadır
kurtulusyolu99@gmail.com
bahadirserhad@gmail.com
forevermirza@gmail.com

Bu gruba posta göndermek için, mail atın: anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.