(anadoluhaber) Harf İnkılabı ve Kazınan Tuğra!

 
HARF İNKILABI VE KAZINAN TUĞRA!

 

 

 

            Sultanahmet Meydanını dolaştıktan sonra Firuzağa Camiine doğru yürürsek tam karşımızda “Türk Edebiyat Vakfı” nı görürüz. Padişah Sultan İkinci Mahmut’u ihtilalcilerin elinden kurtaran Cevri Kalfa ismindeki bir cariyenin adına yaptırılan bu mektebin o güzelim kitabesine dikkatli bir gözle bakarsak ne yazık ki ortasından ikiye bölündüğünü, o güzelim yazılarından bir kısmının kazınarak yok edildiğini üzülerek görürüz.

 

            İSTANBUL İli Mektupçusu Osman Nuri ERGİN’in “Türk Maarif Tarihi” adındaki hacimli eserinde verdiği bilgilerden anlaşıldığına göre, harf inkılabından bir gün sonra bu taş mektebin (okulun) taş kalpli diyebileceğimiz öğretmeni, işgüzarlık yaparak, kraldan daha çok kralcı olduğunu göstererek derhal harekete geçiyor. İskeleler kurdurarak binanın cephesindeki Arapça kitabeleri, çeşmenin ve kapının üzerindeki tuğraları kazıtmaya başlıyor. Tam o sırada tramvayla oradan geçen Osman Nuri bey, bu yapılan cinayeti görüyor. Hemen telefonla  Müzeler Müdürü Halil Ethem ELDEM’i arıyor, vuku bulun faciayı bildiriyor. Hemen olay yerine gelen Halil Ethem bey, derhal müdahale ediyor, cinayeti engellemeye çalışıyor. Ne yazık geç kalınmış olacak ki o canım kitabelerin bir kısmı kazınıyor, ancak yarısı kurtarılabiliyor.

 

            Evet ne yazık ki günümüzün Cumhuriyet çocukları  dedelerinin mezar taşlarını çözmekten (okuyup anlamaktan) acizler. Mimarlık okutulan üniversitelerde ve yüksek okullarda ‘cami mimarisi’ dersi o zamanlar okutulmadı.

 

            Sadece yazı değiştirilmekle yetinilmedi, lisan/dil üzerinde de ağır baskılar ve zorlamalar yapıldı.

 

            1928’de harf devrimi yapıldığı zaman, ülkede her okur yazar vatandaşlar Arap İslam yazısını ve Osmanlıca kültür lisanını biliyordu. Aradan yaklaşık 80 sene geçti. O okur yazarlar öldüler ve yeni nesil artık dedelerinin mezar taşlarını, tarihi binaların Türkçe kitabelerini, Devlet Arşivi’ndeki yüz milyon adede yakın belgeleri, Süleymaniye Kütüphanesi’nde ve başka kitap saraylarındaki el yazma ve basma eserleri okuyamıyorlar. Okumayı öğrenseler bile anlamakta güçlük çekiyorlar. Evet bu büyük bir kültür kaybıdır. Her zaman örnek aldığımız Avrupalı uluslar eski eserleri okuyup anlamakta bizim gibi güçlük çekmiyorlar. Herhalde böyle acınacak bir durumda olan bizim milletimizden başka bir örnek gösterebileceğimiz başka bir millet dünyada bulunmamaktadır.

 

Selam, saygı ve dualarımla.

 

Yakup MUSA

 

02.07.2009

 


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum, parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır. Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş, Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."
      Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.Ayrıca harici linklerden de Anadolu Haber Günlüğü Mesul değildir...

Grup Yöneticileri Mail Adresleri Aşağıdadır
kurtulusyolu99@gmail.com
bahadirserhad@gmail.com
forevermirza@gmail.com

Bu gruba posta göndermek için, mail atın: anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.