[anadoluhaber:35426] Haber Önerisi

“DİL BAYRAMI’NI YILLARDIR BURUK DUYGULARLA KUTLUYORUZ.”

 

27 Eylül Dil Bayramı nedeniyle Ulusal Eğitim Derneği genel başkanı Zeki Sarıhan Türkçeye sahip çıkalım çağrıda bulundu.

Sarıhan, çağrı metninde, “26 Eylül 1932’de Dolmabahçe’de Toplanan Birinci Dil Kurultayı’nın yıl dönümlerini 67 yıldır “Dil Bayramı” olarak kutluyoruz. Okul bahçelerinde ve hükümet meydanlarında tören yapılmasa, resmi tatil olmasa da bu bayramın dil konusundan ötürü millet olma, ulusal bilinci kazanma ve toplumsal gelişme tarihimizde çok önemli bir yeri vardır.

Ne var ki

Çünkü Türkçe’miz tıpkı Selçuklu ve Osmanlı döneminde Arapça ve Farsça karşısında olduğu gibi bugün İngilizce karşısında korumasız bir durumdadır. Bazı yüksek öğrenim kurumlarının öğretim dili Türkçe olmaktan çıkarılmış, yerine İngilizce konulmuştur. Bu okullarda Türk çocukları, Türk öğretmenlerden dersi İngilizce almaktadır!

Öte yandan büyük kentlerimizin caddelerindeki işyerleri adlarını yabancı bir dilden koyma salgını devam ediyor. Bu işyerlerine bakan birinin Türkiye’de mi, bir Amerikan sömürgesinde mi yaşadığını ayırt etmesi zorlaşmıştır.

Bir devlet ve hükümet, Türkçe’nin öğretim dili olmaktan çıkarılmasına göz yumabilir mi?

Devletin, belediyelerin, ticaret ve sanayi odalarının, meslek örgütlerinin, yabancı dilli levhaların asılmasına gücü yetmediğini söylemek mümkün müdür?

Bu korkutucu ve üzücü ihmal karşısında Türkçe’ye sahip çıkan güçlü bir aydınlar topluluğu da vardır.

Dil Bayramı vesilesiyle Türk Dili konusundaki bütün duyarlı kesimleri yabancı dille öğretime ve yabancı dille işyeri levhalarına karşı mücadeleye çağırıyoruz.

Unutmamalıdır ki bir ulus ancak diliyle varlığını, birliğini sürdürebilir. Teknikte, kültürde ve uygarlıkta onunla ilerler. Manevi varlığını onunla geliştirir.” dedi.

Haber: Salih Ertan Ulakoğlu


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum, parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır. Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş, Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."
      Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.Ayrıca harici linklerden de Anadolu Haber Günlüğü Mesul değildir...

Grup Yöneticileri Mail Adresleri Aşağıdadır
kurtulusyolu99@gmail.com
bahadirserhad@gmail.com
forevermirza@gmail.com

Bu gruba posta göndermek için, mail atın: anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.