27 Kasım 2009

[anadoluhaber:36312] Sindirella'nın ayakkabısı neyden yapılmıştır?




Sindirella'nın ayakkabısı neyden yapılmıştır?

 

Sincap kürkünden.

Masalın bilinen halini 17. yüzyılda yazıya döken Charles Perrault, Ortaçağ masalında vair (sincap kürkü) olarak geçen kelimeyi yanlış anlamış ve verre (cam) olarak yazmıştır. 

Sindirella eski ve evrensel bir hikayedir

Çince versiyonu 9. yüzyıla dayanır ve Perrault'nun yazdığından önce 340 farklı versiyonu vardır. Bu versiyonların hiçbirinde camdan ayakka­bıdan bahsedilmez. Orijinal Çin hikayesi "Yeh-Shen"de ayak­kabılar altın tabanlı ve altın bağcıklıdır. İskoçya versiyonu "Rashie-Coat"ta ise sazlıklarla yapılmıştır. Perrault'nun hika­yesini uyarladığı Ortaçağ Fransız efsanesindeyse ayakkabılar pantoufles de vair, yani sincap kürkünden yapılmıştır.

Cam ayakkabıları Perrault bilerek mi masala ekledi

Bir kaynağa göre, vair-verre hatası Perrault'dan önce ya­pılmıştı ve Perrault'nun yaptığı şey bu hatayı tekrarlamaktan ibaretti. Kimilerine göreyse camdan ayakkabılar Perrauk'nun kendi fikriydi ve bunu başından beri bilerek yazdı.

Oxford English Dictionary'de vair kelimesi, Fransızcada olduğu gibi İngilizcede de en az 1300'lerden beri kullanılan bir kelime olarak geçmektedir. Bu kelime, Latincede "rengarenk" anlamına gelen ve "daha çok aksesuar ve astar olarak" kulla­nılan bir tür sincap kürkünü karşılayan varius kelimesinden gelmektedir.

Snopes.com'da Perrault'nun vair kelimesini verre olarak duymuş olmasının mümkün olmadığı, çünkü o zamanlar o ke­limenin artık kullanılmadığı belirtilmiştir. Bu tamamen şüphe­li görünmektedir, bu kelime İngilizcede en az 1864'e kadar sü­rekli kullanımdaydı. 

Perrault’un ünlü masalları

Perrault, Academie Française'in müdürlüğüne kadar yük­selmiş, üst sınıftan gelen Parisli bir yazardı. Anne Kazın Ma­ceraları adlı kitabi (1697) aslında bir saray eğlencesi olarak ta­sarlanmış ve 17 yaşındaki oğlunun adıyla basılmıştır. Fakat kitap çok geçmeden popüler olmuş ve peri masalları denen bir edebi türü başlatmıştır. Perrauk'nun Sindirelia dışındaki meş­hur klasik masalları şunlardır: Uyuyan Güzel, Kırmızı Başlıklı Kız, Mavi Sakal ve Çizmeli Kedi. 

Sindirella +18 masalı biraz daha kanlı

Perrault, Sindirella'yı (fareyi, balkabağıni, periyi ekleye­rek) cilalamanın yanısıra, kaba kanlı anlatımları da azaltmıştır.  Hikayenin orijinal Ortaçağ versiyonunda çirkin kız kardeşler ayakkabıya girebilmek için ayak parmaklarını ve ayaklarındaki şişlikleri keserler; ayrıca Prens, Sindirella'yla evlendikten sonra Kral, kız kardeşleri ve kötü üvey anneyi kır­mızı sıcak demir ayakkabılar üzerinde ölene kadar dans ettire­rek onlardan intikam alır. Bu kana susamış bölümlerin çoğu Grimm Kardeşler tarafından hikayeye yeniden dahil edildi.

Freud, Three Contributions to the Theory of Sex'te [Cin­sellik Teorisine Üç Katkı) ayakkabıların kadının cinsel organı­nın bir sembolü olduğunu iddia eder.

 

Kaynak: Cahillikler Kitabı, NTV yayınları
'Resim ve konu başlıkları metne eklenmiştir.'
 

Hazırlayanlar: merakediyorumgrubu@gmail.com üyeleri





--
http://groups.google.com.tr/group/ayna-?hl=tr

--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum, parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır. Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş, Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."
      Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.Ayrıca harici linklerden de Anadolu Haber Günlüğü Mesul değildir...

Grup Yöneticileri Mail Adresleri Aşağıdadır
kurtulusyolu99@gmail.com
bahadirserhad@gmail.com
forevermirza@gmail.com

Bu gruba posta göndermek için, mail atın: anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.