T a r a f s ı z D e ğ i l i z

[anadoluhaber:36648] "BAYANLARDA KEMİK ERİMESİ VE PEKMEZ"

Osteoporoz Hasta Derneği Başkanı Prof. Dr. Ülkü Akarırmak, kalsiyum
açısından çok zengin olan pekmezin, osteoporoz (kemik erimesi) riskini
azaltmakta yararlı bir gıda olduğunu söyledi.

Akarırmak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "kemik erimesi" ya da
"kemik zayıflaması" olarak da bilinen osteoporozun, kemik miktarındaki
azalma ve kemik kalitesindeki bozulma nedeniyle kemiklerin zayıflaması
ve kırılmaya çok yatkın bir hale gelmesiyle oluşan bir hastalık
olduğunu belirtti.

Osteoporozun dünyada en yaygın görülen bir iskelet sistemi hastalığı
olduğuna, bu hastalığa bağlı kemik kırıklarının giderek önemli bir
halk sağlığı soruna haline geldiğine dikkati çeken Akarırmak,
"kemiklerin gelişmesinde ve korunmasında beslenmenin çok önemli rolü
var. Uygun beslenilerek osteoporozdan korunulabilir" dedi.

Kalsiyum bakımından zengin beslenmenin osteoporozdan korunma açısından
çok önemli olduğunu ifade eden Akarırmak, şöyle konuştu:

"Kalsiyum bakımından zengin beslenme yanında elbette dikkat edilmesi
gereken başka faktörler de var. Yetersiz D vitamini alımı, proteinin
ve sodyumunfazla miktarda alınması, yetersiz çinko, florid alınması,
B, C ve K vitamini yetersizliği, aşırı alkol ve kahve tüketimi bu
faktörlere örnek verilebilir.

Bunlar içinde kalsiyum bakımından zengin beslenme çok önemli. Kalsiyum
ihtiyacı yaşam süreci içinde değişkenlik gösterir. İskeletin hızla
büyümekte olduğu çocukluk ve ergenlik döneminde, gebelik ve emzirme
sırasında vücudun kalsiyum ihtiyacı daha fazla. Menopoz sonrası
dönemdeki kadınların ve yaşlı erkeklerin daha fazla kalsiyuma
ihtiyaçları var. Eğer yeterli kalsiyum alınmazsa vücudumuz bu
ihtiyacını en büyük kalsiyum deposu olan kemiklerden karşılar. Bu da
osteoporoza neden olur."

Kalsiyum deposu zilepekmezi;


zilepekmezi'nin "kalsiyum deposu" olarak da adlandırılabileceğini
ifade edilen araştırmada, "dünyada giderek daha önemli bir halk
sağlığı problemine dönüşen osteoporoza bağlı kemik kırılmalarının
önüne geçilmesi için zilepekmezi'nin tüketim alışkanlığının
yaygınlaştırılmasında fayda var" diye belirtidi.

"Biz özellikle kırsal yerleşim yerlerinde yaşayanların beslenmesinde
pekmezin hala var olduğunu biliyoruz. Ama pekmez nerede yaşarsa
yaşasın ve hangi yaş grubundan olursa olsun herkesin tüketmesi gereken
sağlıklı bir ürün. Ebeveynler pekmezle değişik tatlar hazırlayarak
çocuklarına pekmezi sevdirebilirler, kendileri de kalsiyum
gereksinimlerini pekmezle karşılayabilirler. Örneğin pekmez yoğurda
katılarak keyifle tüketilebilir.

Peynirin üzerine konularak tüketilebilir. Pekmez şerbet yapılarak da
alınabilir. Ayrıca geleneksel tahin pekmez olarak, şeker yerine konmak
üzere pasta gibi ürünler için de pekmez düşünülebilir. Ancak kilo
sorunu ve şeker hastası olanları kalori ve şeker alımı yönünden de
uyarmak gereklidir. Şüphesiz pekmez tek kalsiyum kaynağı değil ama
pekmezin çok önemli bir kalsiyum kaynağı olduğunu söylemek yanlış
olmaz. Çünkü, 100 gram pekmezde 400 miligram kalsiyum var, bu oldukça
yüksek bir miktar. Kalsiyum bakımından zengin olduğu bilinen yağsız
sütün bir bardağında 245, 100 gram yoğurtta 350 miligram kalsiyum
var."

"Kadınlar daha dikkatli olmalı"

Akarırmak, insanların günlük kalsiyum gereksiniminin yaş grubuna
cinsiyete göre farklılık gösterdiğini belirtti.

Günlük alınması gereken kalsiyum miktarının 1-3 yaş grubundakiler için
500 miligram olduğunu kaydeden Akarırmak, bu miktarın 4-8 yaş
grubundakiler için 800, 9-18 yaş grubundakiler için 1.300, 19-50 yaş
grubundakiler için bin, 50 ve üstü yaş grubundakiler için ise bin 200
miligram olduğunu bildirdi.

Akarırmak, gebe ya da emziren kadınların günlük alması gereken
kalsiyum miktarının ise bin 200 - bin 500 miligram olduğunu bildirdi.

Akarırmak, osteoporozdan korunmak için yeterli kalsiyum alınmasının
yanı sıra şu önerilerde bulundu:

"Düzenli hekime gidilmeli, çünkü hastalığın erken teşhisi çok önemli.
Kişi kemik yoğunluğunu hekimin uygun göreceği sıklıkta ölçtürmeli.
Kalsiyum yanında yeterince magnezyum ve C vitamini alınmasına dikkat
edilmeli. Tuz alımı azaltılmalı, lifli besinler tercih edilmeli.
Tedavide önemli başarılar elde ediliyor olsa bile asıl hedef
osteoporozdan korunmak olmalı.

Kadınlar osteoporoz konusunda erkeklere oranla daha dikkatli
olmalılar. Çünkü, kadınlarda kemik yapısının zayıflaması daha hızlı.
Kadınlarda, özellikle menopozdan sonra görülen hızlı kemik kaybı,
kemik yapısının zayıflamasına ve osteoporozun ortaya çıkmasına neden
olabilir. Osteoporoz kadınlarda erkeklerden daha sıktır, çünkü,
kadınlar erkeklere göre daha az kemik kütlesine sahiptir."

Herkese sağlıklı bir hayat dilerken www.zilepekmezi.com sitemizden
satışını yaptığımız doğal ürünlerimizi tüketmenizi tavsiye ederiz.


--
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum, parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır. Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş, Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR.."
Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.Ayrıca harici linklerden de Anadolu Haber Günlüğü Mesul değildir...

Grup Yöneticileri Mail Adresleri Aşağıdadır
kurtulusyolu99@gmail.com
bahadirserhad@gmail.com
forevermirza@gmail.com

Bu gruba posta göndermek için, mail atın: anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.