M.Kemal evlenme yaşını kanunla 15'e indirdi

Mustafa Kemal'in Cumhurbaşkanlığı döneminde son dönemin en büyük tartışma konuları arasında yer alan evlenme yaşı 17'den kanunla 15'e düşürüldü. Resmi Gazetede yayınlanan karar metninde bu yaşın mahkeme nezaretinde 14'e kadar düşebileceği belirtiliyor.
M.Kemal evlenme yaşını kanunla 15'e indirdi

Haber: Referans Medya / Yılmaz Bilgen

Hale hazırda yürürlükte olan yasalar nedeniyle 10 binden fazla ailenin mağdur edildiği evlilik yaş sınırı, Mustafa Kemal'in Cumhurbaşkanı olduğu 1938 yılında 17'den 15'e düşürüldü. Genel Başkanlığını M.Kemal'in yaptığı dönemin iktidar partisi CHP'nin TBMM'de 16 Haziran 1938 tarihinde aldığı karar, 28 Haziran 1938 tarihli resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. 'Türk Medeni Kanunu'nun 88'inci maddesini tadil eden kanun' başlıklı Resmi Gazete kaydında şu ifadelere yer verildi:
Madde 1 - Türk Kanunu Medenisi'nin 88'inci maddesi aşağıda yazılı şekilde değiştirilmiştir.
Erkek 17, kadın 15 yaşını ikmal etmedikçe evlenemez.
M.Kemal'in Cumhurbaşkanı olduğu yönetim, 15 olarak yasayla kayıt altına aldığı evlenme yaşının, ''Şu kadar ki hakim fevkalade hallerde ve pek mühim sebebe mebni 15 yaşını ikmal etmiş bir erkeğin ve 14 yaşını tamamlamış bir kadının evlenmesine müsade edebilir. Karardan önce anne, baba veya vasisinin dinlenmesi şarttır' ifadeleriyle 14'e resmi kararla düşürdü.
M.Kemal yönetimi önce 17 sonra 15'e düşürdü
Dönemin Adalet Bakanı Şükrü Saraçoğlu imzasını taşıyan 16 Haziran 1938 tarihli düzenleme M.Kemal idaresinin ayn amaçla yaptığı değişiklik olma özelliği taşıyor. M.Kemal rejiminin egemen olduğu Türkiye'de evlenme yaşı ilk olarak 1926 yılında 17'ye düşürüldü. Dönemin M.Kemal'e yakın gazetelerinin evlilik yaşının düşürülmesini karar hararetle savunduğu görülüyor. Devrin CHP'li yöneticileri ve medyası, mahkemelerin 17 olan evlilik yaşından dolayı mağdur olan kişilere ait dosyalarla tıkandığını ve yaş haddinin 17 olmasından dolayı 60 binden fazla dava kişinin mahkemelik durumda olduğunu dillendiriyor.

9c82fe9d-7fff-4a69-8098-3666e9b18c5a.jpg
( Evlilik yaşının 15'e düşürüldüğüne dair Cumhuriyet Gazetesi Haber)

Meğer CHP evlenme yaşını 15'e indirmiş
Tarih araştırmacısı Mustafa Armağan, kişisel sosyal medya hesabından Cumhuriyet Gazetesi'nin konuyla ilgili haber küpürünü paylaştı. Armağan bu tarihi bilgiyi, '' Meğer CHP Atatürk sağken evlenme yaşını kızlarda 15'e indirmiş, Yani 15 yaşında kızlar evlenebiliyormuş 1938'den itibaren çocuk değillermiş, Adalet Bakanı öyle diyor. Aslında evlenme yaşı daha düşük ama biz kanunda bir iki yaş yukarıdan tuttuk diye de itirafta bulunuyor'' sözleriyle paylaştı.
eygwxgqx0aa3dlt.jpg

( 28 Haziran 1938 tarihli Resmi Gazete Nüshası ve evlilik yasasında yapılan değişiklik metni)

Haber: Referans Medya / Yılmaz Bilgen

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.