Dünyada büyük yankı uyandıran başarı ! 'Libya artık Türkiye'nin'

Türkiye'nin başarısı dünyada konuşulmaya devam ediyor. BAE ve birçok Batılı ülke tarafından desteklenen Hafter, Türk SİHA'ları karşısında çaresiz kaldı. Libya hükümeti, Türkiye'nin desteğiyle darbeci Hafter'e karşı son dönemde önemli kazanımlar elde etti. Amerikan New York Times gazetesi, konuya ilişkin çarpıcı ifadeler kullanırken ,Düşünce kuruluşu Avrupa Dış İlişkiler Konseyi'nde (ECFR) "Libya artık Türkiye'nin" başlıklı bir makale yayımlandı

Libya hükümeti, Türkiye'nin desteğiyle Halife Hafter'e darbe üstüne darbe indirdi. Yabancı basın da bu başarıya kayıtsız kalmadı.

ÇARPICI YORUMLAR

New York Times gazetesinde, "Türkiye iktidarı belirleyen konuma geldi" başlıklı bir makale kaleme alındı.

TÜRK SİHA'LARI SAVUNMA SİSTEMLERİNİ İMHA ETTİ
Makalede, darbeci General Hafter'e Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından temin edilen Rus hava savunma sistemlerinin Türk SİHA'ları ile imha edildiğine işaret edildi.

Hafter'e bağlı unsurların son dönemde sahada yaşadığı kayıpların hezeyanının bir yansıması olan bu açıklama, darbeci Hafter'in ve destekçilerinin Libya'daki ihtilafı tırmandırma niyetinde olduklarının en açık göstergesidir. Bu vesileyle, Libya'daki Türk çıkarlarının hedef alınması halinde bunun çok ağır sonuçları olacağını ve darbeci Hafter unsurlarını meşru hedef telakki edeceğimizi bir kez daha hatırlatıyoruz."

Amerikan New York Times (NYT) gazetesi ise, Türkiye destekli güçlerin Libya'da bu hafta elde ettiği zaferlerin General Halife Hafter'in planlarına büyük darbe vurduğunu bildiriyor. Haberde, söz konusu zaferlerin Türkiye'nin Libya'da mücadele eden yabancı ülkeler arasında belirleyici bir güç olarak yerini alışına işaret ettiği vurgulandı.

Haberde ayrıca Hafter güçlerinin eline yeni ulaşan Rus hava savunma sistemlerinin SİHA'larla yok edildiği ve Perşembe günkü saldırıyla Trablus'un güneyindeki önemli bir bölgeden de çıkartıldıkları kaydediliyor

OSMANLI VURGUSU

NYT'nin haberi şöyle devam ediyor: "Zaferler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ocak'ta asker ve SİHA'lar göndermesine kadar, zayıf ve Hafter güçleri tarafından etrafı sarılmış görünen Birleşmiş Milletler destekli Trablus hükümetinin kaderini, çarpıcı bir şekilde değiştirdi.

Bu, Türkiye'nin 100 yıldan uzun süre önce Osmanlı İmparatorluğu'nun sona ermesinden bu yana, petrol zengini Kuzey Afrika ülkesine yaptığı en güçlü müdahaleydi."

Libya artık Türkiye'nin

Türkiye destekli Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti, darbeci Hafter'e ve destekçilerine ağır darbeler indiriyor. Düşünce kuruluşu Avrupa Dış İlişkiler Konseyi tarafından bölgedeki son gelişmelere ilişkin kaleme alınan yazıda, 'Libya artık Türkiye'nin' ifadelerine yer verildi.

Son haftalarda Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin, Türkiye'nin de desteğiyle General Hafter'e karşı zaferler elde ettiği ve Hafter'in Trablus'u ele geçirme hayallerinin suya düştüğü yazıldı.

Tarek Megerisi imzalı makalede, "Türkiye'nin Libya'daki müdahalesi, Rusya'nın Suriye stratejisini takip ediyor gibi duruyor - (savaştaki tüm diğer tarafların üstü kapalı müdahalesinden farklı olarak) varlığını meşrulaştıran meclis onaylı resmi davetiyeden, kendini tehdit edilmiş hissettiğinde Avrupa ülkeleri arasındaki bölünmeyi kullanmasına kadar" ifadeleri yer aldı.

Savaşın henüz bitmeye yakın olmadığı ancak Hafter'in güç kaybettiği belirtilen yazıda, "Hafter'in köşeye sıkışması ve destekçilerinin alternatif yollar aramasıyla, Avrupalı ülkeler anlaşmazlığa son vermek için yeniden siyasi çözümlere yönelmeli. Türkiye de sahip olduğu güçlü pozisyonda bunu yapmak isteyebilir" denildi.

Avrupa'nın fırsat penceresinin kapanmaya başladığı ileri sürülen makalede, fırsatın değerlendirilememesi durumunda Türkiye'nin Libya'daki nüfuzunun artacağı ve vekalet savaşının daha da karmaşık hale gelerek uzayacağı görüşüne yer verildi.


0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.