AK Partili Metiner: Kürdistan'ı Savunan Parti Kurulabilir







Geçtiğimiz Pazartesi kuruluş dilekçesini İçişleri Bakanlığı'na veren fakat bakanlık tarafından "alındı" belgesi verilmeyen Türkçe ismiyle Kürdistan Özgürlük Partisi, Kürtçe ismiyle Partiya Azadiya Kurdistanê – PAK ilgili bakanlığın uygulamasına ilişkin tepkiler devam ediyor. AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner "bir siyasetçi olarak şiddete başvurmadan özerk, federe ve bağımsız Kürdistan'ı savunan her partinin kurulmasından yana olduğunu" söyledi.

"ŞİDDETE BAŞVURMUYORSA KURULMALI"

PAK, İçişleri Bakanlığı'nın uygulamasının hukuki değil, siyasi bir tavır olduğu gerekçesiyle bakanlık hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Konuyla ilgili konuşan AK Parti Milletvekili Mehmet Metiner bir siyasetçi olarak şiddete başvurmadan özerk, federe ve bağımsız Kürdistan'ı savunan her partinin kurulmasından yana olduğunu, PAK'ın İçişleri Bakanlığı'na başvuru dilekçesine "alındı" belgesi verilmemesini ise hukukçu olmadığı için yorumlayamayacağını belirtti.

MEHMET ALİ ŞAHİN'İN AÇIKLAMASINI YORUMLADI

Kürdistan Özgürlük Partisi'nin resmi kuruluş başvurusu daha yapılmadan AK Parti Genel Başkanlarından Mehmet Ali Şahin'in "Anayasa ve Siyasi Partiler yasasına göre ayrılıkçı parti kurulamaz" açıklamasını değerlendiren Metiner, "Sayın Mehmet Ali Şahin, değerli bir hukukçumuz ve Başkan Yardımcımızdır. Anayasa ve yasalar çerçevesinde bunun mümkün olamayacağını gördüğü için söylemiştir. Bu onun siyasal düşünce ve yaklaşımı değildir. Şahin'in açıklamasını böyle okumak gerekir" dedi.

"TÜRKİYE ARTIK BUNDAN KORKMAMALI"

Mevcut yasa ve kanunlar buna izin vermiyorsa bu Türkiye demokrasinin eksikliğidir diyen Metiner, Türkiye artık bundan korkmamalıdır açıklamasında bulundu. Türkiye demokrasinin olgunluğa eriştiği kanaatinde olduğunu ifade eden Metiner, yasaların ise erişilen bu zihinsel olgunluğa yanıt verecek düzeyde olmadığını söyledi. Bu açıdan silahların konuştuğu bir Türkiye'de değil, siyasetin konuştuğu bir Türkiye'de yaşamak istiyorsak, bu çevrelere legal siyaset yapmanın yolları açılmalıdır değerlendirmesinde bulundu. Metiner, Türkiye'yi götürmek istedikleri yol ve mecranın da bu olduğunu söyledi.

GALİP ENSARİOĞLU: TAVIR AK PARTİ'NİN TAVRI DEĞİL

AK Parti Diyarbakır milletvekili Galip Ensarioğlu da, her siyasi düşünce ve akımın kendisini ifade etmek için toplumun genel kaide ve kurallarına uygun, özgürce parti kurma hakları olmadır dedi. Siyasette çok seslilik, çeşitlilik ve rekabet her zaman iyidir diyen Ensarioğlu, ticarete olduğu gibi siyasette de kaliteyi getirir değerlendirmesinde bulundu.

Ensarioğlu, PAK'ın kuruluş dilekçesini verdiği gün PAK yetkililerinin kendisini aradığını konuyla ilgilendiğini, "alındı" belgesinden yetkilinin İçişleri Bankanı Genel Sekreteri'nin o gün mecliste bütçe görüşmelerinde olduğu için problem yaşanmış olabileceğini söyledi. Ensarioğlu, eğer "alındı" belgesi hala verilmemişse konuyu araştırabileceğini belirtti.

AK Parti'nin, Kürt hareketinin legal siyasette yer alması ve siyasal arenada çoğulculuğun yerleşmesi için elinden geleni yaptığını söyleyen Ensarioğlu, uygulamanın AK Parti'nin tavrı olmadığını ifade etti. (Kaynak: T24)






 

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.