Müslüman gençler Suriye ve Irak'a akın ediyor

Güvenlik Konseyi raporu, yabancı ülkelerden gelen savaşçıların Nusret Cephesi, IŞİD ve diğer cihadi grupların saflarına katılma hızının, "benzeri görülmemiş bir ölçekte" olduğunu gösteriyor. Büyük çoğunluğu Orta Doğu, Batı Avrupa ve Kuzey Afrika’dan gelse bile, Asya ve Amerika’dan az sayıda katılım mevcut.
Rapor ayrıca, Suriye ve Irak’ta radikalleşme faaliyetleri devam eden yabancı savaşçıların evlerine veya başka bir ülkeye gittiklerinde, özellikle başta Avrupa ve Amerika olmak üzere Asya ve Afrika’da da şiddet olayları tehlikesinin artacağı uyarısında bulunuyor.
Birleşmiş Milletler’e göre, IŞİD’e katılan yabancı savaşçı sayısı, geçtiğimiz on yıl içinde var olan tüm İslami gruplara katılandan çok daha fazla ve giderek de büyüyor.
80'den fazla ülkenin vatandaşları veya o ülkelerde oturan göçmen ve yabancılar, başta El Kaide ve IŞİD olmak üzere İslamcı gruplara katıldı. Rapor bu ülkeleri herhangi bir listeye koymadı.

BM 2014 yılında, etnik Çeçenler’in yanı sıra Fransa, Rusya, İngiltere ve Kuzey İrlandalılar’ın yabancı savaşçılara katıldığını ve birlikte çatışmalara katıldıklarını belirtti.
Rapora göre, El Kaide ve IŞİD'in üst düzey sorumlularının birçoğu girdikleri birçok çatışmadan hayatta kalabilme becerileri ve yetenekleri geliştirdi, bununla beraber sosyal medya ağlarını güçlendirip terör tehdidini arttırdı.
Birleşmiş Milletler, Eylül ayında bir önerge yayınlayarak, tüm devletlerden vatandaşlarının ülkelerini terk edip İslamcı örgütlere katılmalarını önlemelerini istedi

 

Kaynak: Press Medya

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.