Seçimin iptali sonrası Batı kudurdu!

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK), İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde AK Parti'nin olağanüstü itirazını oy çokluğuyla kabul ederek seçimi iptal etmesi, ABD basının bir numaralı konusu oldu.

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptaline ve yenilenmesine karar vermesi dünya basınında geniş yankı uyandırdı.

Başta ABD basını olmak üzere Avrupa ve Arap medyası, İstanbul kararını son dakika koduyla duyurdu.

ABD ve İngiliz basını ekonomi üzerinden vurmaya kalktı
Amerikan basınının lokomotif gazetelerinden New York Times (NYT) ile Wall Street Journal (WSJ) ekonomi üzerinden Türkiye'yi hedef alırken, Washington Post (WP) ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı eleştirdi.

New York Times, YSK'nın kararının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için ezici bir mağlubiyetin silindiğini ancak sosyal kargaşa ve yeni bir ekonomik kriz ihtimalinin artırdığını iddia etti.

Wall Street Journal da YSK'nın kararını ekonomistlere sordu. Gazeteye konuşan bazı ekonomistler, seçimin tekrarlanma kararının hükümetin ekonomiyi düzeltme sürecine zarar vereceğini ifade etti.

Washington Post gazetesi ise Erdoğan'a kendilerince eleştiri getirdi. Bazı analistlerin görüşlerine yer verilen haberde, Erdoğan'ın yeni seçimi kendisinin liderliği için bir referanduma dönüştürdüğünü öne sürdü.

İngiliz basını
İngilizlerin ünlü gazetesi Financial Times (FT) da, NYT ve WSJ gibi ekonomiye saldırmayı tercih ederek, "Yüksek Seçim Kurulu dün İstanbul'daki belediye başkanlığı seçimi sonuçlarını iptal etti ve seçimlerin tekrarlanması kararını verdi, bu da ülkede siyasi kargaşa olasılığını daha da artırdı. YSK'nın kararının ardından Türk lirasının değeri düştü. Bu karar yatırımcıları rahatsız etti" dedi.

İngiliz The Guardian yayınladığı haberinde, "Erdoğan'ın seçim iptali talebinin kabul edilmesi Türkiye çapında isyan seslerinin yükselmesine neden oldu" yorumuna yer verdi.

Hollanda basını
Hollanda'nın önde gelen gazetelerinden Volkskrant, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın YSK kararı ile istediğini elde ettiği görüşüne yer verdi.

Ülkenin en çok satan gazetesi De Telegraaf ile AD gazetesi ise, YSK'nın iptal kararını "Erdoğan'ın partisi istediğini aldı" başlığıyla okuyucularına duyurdu.

Alman basını
Seçim iptali kararı sonrası CHP'nin adayı Ekrem İmamoğlu'nun "Pes etmeyeceğiz" söylemlerine yer veren Alman Der Tagesspiegel gazetesi, Türkiye'yi tehdit eder bir dille "ikinci bir Gezi vakasının yaşanabileceği" görüşünü yazıya taşıdı.

Yunan basını
Yunanistan'ın en saygın gazetesi Kathimerini, onca usulsüzlüğe rağmen attığı başlıkla pes dedirtti: "Yenilgiyi kabul etmeyen iktidar partisi, İstanbul'da seçimleri yeniletti."

İsrail basını
İsrailli Haaretz gazetesi "Türk muhalifleri, Yüksek Seçim Kurulu'nun kararını, bir darbe olarak nitelendirdi" başlığıyla İstanbul kararını gündeme taşıdı.

Rus basını
Komsomolskaya Pravda gazetesi seçim sonuçlarının iptali kararı karşısında "Nasıl yani, mümkün müydü ki böyle bir şey?" diye sorarken, RBK gazetesinde Türkiye'de halkın sandığa gitmekten yorulduğunu belirtti.

Kommersant gazetesi haberinde "İstanbul belediye başkanının belirlendiği seçimler, muhalif adayın zaferi sonrası iptal edildi" ifadelerine yer verildi.

Rus hükümetinin resmi kararlarının yayınlandığı Rossiskaya Gazeta ise, İstanbul seçimlerinin iptali ardından şehrin birçok semtinde kararın "tencerelerle protesto edildiğini" yazdı.

Arap ve diğer Avrupa basını da gelişmeleri takip etti
Arap ve diğer Avrupa basın kuruluşları da, kararın duyurulmasının ardından bu gelişmeyi haberi son dakika olarak okuyucularına duyurdu. YSK'nın kararının ardından yaşanan süreci, yapılan açıklamaları anbean takip ettiler.

Kaynak: Haber7

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.