19 yıllık savaş sona erdi.. Amerika Taliban'ın şartlarını kabul etti

ABD-Afganistan ortak açıklaması: "ABD ve müttefikleri, Taliban'ın anlaşmaya uyması halinde 14 ay içinde ülkedeki askerlerini tamamen çekecek"

ABD ile TalibanAfganistan'da barış sürecini başlatması beklenen anlaşmayı imzaladı. Taliban Siyasi Ofis Şefi Molla Birader ve ABD Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad anlaşmayı imzaladı.
ABD ile Taliban temsilcileri, Afganistan'da barış sürecini başlatan anlaşmayı imzaladı.
"Afganistan'a Barışı Getirme Anlaşması" adı verilen anlaşma, yaklaşık iki yıl ABD ile Taliban arasındaki görüşmelere ev sahipliği yapan Katar'ın başkenti Doha'daki Sheraton Hotel'de düzenlenen törenle imzalandı. Anlaşmaya, ABD adına ABD’nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad, Taliban adına Siyasi Ofis Başkanı Molla Abdulgani Berader imza attı.
ABD-Afganistan ortak açıklaması: "ABD ve müttefikleri, Taliban'ın anlaşmaya uyması halinde 14 ay içinde ülkedeki askerlerini tamamen çekecek"
Taliban Siyasi Ofis Şefi Molla Birader: Afganistan halkı İslamın refahı içinde yeni bir hayat yaşayacak. Afganistan’ın tamamında İslami bir nizam inşa edeceğiz.
Anlaşma imzalandıktan sonra ABD tarafı alkış tutarken, Taliban temsilcileri salonda tekbir getirdi.
Afganistan ile Taliban arasında barış anlaşmasına ABD adına Dışişleri Bakanı Pompeo'nun imza atması bekleniyor. Anlaşmayla Afganistan'daki Amerikan askeri varlığı azalacak. ABD-Afgan hükümeti ellerindeki 5 bin Taliban üyesini, Taliban da rehin tuttuğu bin kişiyi serbest bırakacak.
Yaklaşık 18 aydır devam eden müzakerelerin sonucunda ABD ile Taliban yönetiminin uzlaşma sağlaması üzerinde bugün Katar’ın başkenti Doha’da taraflar arasında “barış anlaşması” imzalanacak.
Taliban’ın Katar’daki siyasi ofis sözcüsü Süheyl Şahin’e göre “barış anlaşması” gereği tüm yabancı güçler ülkeden çekilecek ve buna karşın Taliban, Afganistan topraklarının bir başka ülkeye karşı kullanılmasına müsaade etmeyecek.
Barış anlaşmasına ABD adına Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun imza atması bekleniyor. Afganistan'daki taraflar arasındaki Afgan diyaloğu görüşmelerinin ise mahkumlarla ilgili sürecin tamamlanmasının ardından başlayacağı belirtiliyor.
Afgan hükümeti ve Taliban, Afgan diyaloğunun nerede yapılacağı konusunda henüz bir karara varmış değil.
Amerika Birleşik Devletleri'nin 11 Eylül saldırısını gerekçe göstererek 7 Ekim 2001'de Afganistan'da El Kaide ve Taliban'a yönelik 'terörle mücadele' adı altında başlattığı askeri operasyonun üzerinden 19 yıl geçti.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Katar'da, ABD ile Taliban arasında varılan barış anlaşmasının imza törenine katılacak ve ikili temaslarda bulunacak.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.