Taliban Başkent Kabil'e girdi-Mahkumları serbest bıraktılar...

 


Taliban’ın Afganistan’ın başkenti Kabil’e her yönden girmeye başladığı belirtildi. Kabil’de silah seslerinin duyulduğu belirtilirken, Kandaharı da ele geçiren Taliban Radyo binasının adını Şeriatın Sesi olarak değiştirip yayınlara başladı..

ABD'nin Afganistan'dan askerlerini çekmesine üç haftadan az bir süre kala ülkenin önemli bir kısmını ele geçiren Taliban, başkent Kabil'e hızla ilerliyor. Son olarak da yoğun çatışmaların ardından ülkenin dördüncü büyük kenti ve Belh ilinin başkenti Mezarı Şerif düştü.Taleban Mezarı Şerif dışında iki ili daha ele geçirdi. Mezarı Şerif de birçok koldan kuşatılmıştı.

Bu sabah erken saatlerde Celalabad da düştü.

Taliban başkente doğru hızla ilerleyişini sürdürürken açıklama yapan Başkan Joe Biden, ABD Büyükelçiği ve diğer müttefiklerin ülkelerin personelinin tahliyesini hızlandırmak için Kabil havaalanında gönderilecek asker sayısının 5 bine çıkarılacağını açıkladı.

Biden "Diplomatik, askeri ve istihbarat ekiplerimizin önerisi çerçevesinde, Amerikalı ve diğer müttefik ülkelerin personelinin düzenli ve güvenli bir şekilde tahliyesini sağlamak üzere 5 bin asker konuşlandırma emri verdim" şeklinde açıklama yaptı. Başkan Biden bu şekilde ABD'nin özel vize programından yararlanacak bazı Afgan vatandaşlarının da tahliyesinin sağlanacağını belirtti.

SAYI 27 OLDU
Taliban'ın Kabil’in güneyindeki Host vilayetinin merkezini ele geçirmesiyle Afgan hükümet güçlerinin kontrolü kaybettiği vilayet merkezi sayısı 27'ye yükseldi.

ABD TAHLİYEYE BAŞLADI
Öte yandan ABD, Afganistan'ın başkenti Kabil'de bulunan büyükelçiliğini tahliye etmeye başladı. İsminin açıklanmasını istemeyen bir ABD'li yetkili, "Şu anda binadan ayrılan küçük bir grup insan var, personelin çoğunluğu ayrılmaya hazır bir şekilde bekliyor. Elçilik çalışmaya devam ediyor" ifadelerini kullandı.

ASKER SAYISI 5 BİNE ÇIKARILDI
ABD Başkanı Joe Biden, Taliban'ın hızla ilerlediği Afganistan'daki son duruma ilişkin yazılı açıklama yapmıştı.

Biden, Kabil'deki Amerikan Büyükelçiliğindeki personel ile ABD'ye destek olan Afganlıların ülkeden tahliyesi için daha önce 3 bin olarak açıklanan gönderilecek asker sayısını 5 bine çıkardığını bildirmişti.

“Şeriatın Sesi Radyosu”

Taliban, ayrıca Kandahar radyo istasyonunu ele geçirdiği görüntüleri içeren video paylaştı. Kandahar aynı zamanda Taliban'ın ilk ortaya çıktığı ve bir zaman en güçlü olduğu kentti. Örgüt videoda, radyonun adını “Şeriatın Sesi” olarak değiştirdiklerini bildirdi. Taliban savaşçıları 2001 yılındaki yenilgiden bu yana sürekli mobil radyo istasyonları kullanıyordu. Yeni radyo müzik yayınlarını yasaklarken, Kuran, haber ve siyasi yorum yayınlarına ağırlık veriyor.

ABD ve müttefikleri 11 Eylül 2001'deki saldırıların ardından Afganistan'ı işgal etmiş ve Taliban'ı yenilgiye uğratmıştı. Ancak 20 yıl önce başlatılan yeni ülke imarı çabalarının ne kadar sonuç verdiği sorgulanıyor. Başkan Joe Biden, Afganistan'dan Ağustos ayının sonuna kadar askerlerin çekileceğini ve ABD'nin en uzun savaşının bitirileceğini açıklamıştı. Ondan önceki Başkan Donald Trump da, ABD askerlerinin çekilme sürecini planlamak üzere Taleban'la anlaşmıştı.

Biden'ın ilk açıklamasının ardından, Afganistan'ın kırsal bölgelerinde hala nüfuzunu sürdüren Taliban hızla il başkentlerini, sınır kapılarını ve diğer altyapıları ele geçirmeye başladı. Pentagon sözcüsü John Kirby, dün yaptığı açıklamada Taliban'ın Kabil'i kıskaca almaya çalıştığı uyarısında bulunmuştu.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.