Masa Başında Çalışanlar, Dikkat !


Beyin Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Ahmet Çubukçu, masa başında sürekli başını öne eğerek çalışanlarda boyun fıtığı görülme riskinin daha yüksek olduğunu söyledi.

Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Ahmet Çubukçu, boyun fıtığının boyunda bulunan 7 adet omur cisminin arasındaki kıkırdakların yırtılarak omurga içinde uzanan omurilik veya kola doğru yayılan sinirlere baskı yapmasıyla ortaya çıkan bir hastalık olduğunu söyledi. Hastalığın şiddetli bir boyun ağrısıyla kendini gösterdiğini ve bu ağrının zamanla kola doğru yayıldığını belirten Dr. Çubukçu, kıkırdakların yırtılmasıyla sinirlere yapılan baskı sonucu kollarda güçsüzlük görüldüğünü, bir takım hareketlerin yapılmasının zorlaştığını ve daha ileriki aşamalarda ise hastanın yatağa bağımlı hale gelebileceğini kaydetti.

Boyun fıtığının, boyundaki omurlar arasında bulunan kıkırdakların ani ve güçlü boyun hareketleri, ters ve sert dönüşlerle yırtılma riskiyle karşı karşıya kaldığını dile getiren Dr. Çubukçu, masa başında sürekli başı öne eğik olarak çalışanlara da bu riskin mevcut olduğuna dikkat çekti. Boyun ağrısının çok çeşitli sebepleri bulunduğunu, her boyun ağrısının boyun fıtığı anlamına gelmediğine de işaret eden Dr. Çubukçu, doğuştan gelen şekli bozukluklar, eklem romatizması, duruş bozuklukları, kas spazmları ve yumuşak doku romatizmaları gibi durumların boyun ağrısına neden olabildiğini, bu açıdan boyun ağrısı tedavisinin başarılı olabilmesi için teşhisin de doğru konulması gerektiğini söyledi.

Boyun fıtığında, kollarda başlayan ve arka kürek kemiğine doğru yayılan, göğüste de kendini belli eden ağrılar hissedilebileceğine ve hastaların bu durumda kalp hastası olduklarını düşünebileceklerini kaydeden Opr. Dr. Ahmet Çubukçu, birçok hastalıkta olduğu gibi boyun fıtığında da erken teşhis ve doğru tedavinin önemini vurguladı. Uygun bir tedavi programıyla hastalığın kontrol altına alınabileceğini belirten Dr. Çubukçu, tedavi sürecinde, ilaç tedavisi ve fizik tedavi başta olmak üzere çeşitli egzersizlerin yer aldığını ifade etti.

Boyun fıtığı hastalarına tedavi sürecinde bazı tavsiyelerde bulunan Dr. Çubukçu, bu hastaların ağır işler yapmaması, ters ve sert hareketlerden kaçınması, ağırlık kaldırmaması ve doktor kontrolünde düzenli egzersiz yapması gerektiğini belirtti.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.