Efsane Komutan Şamil Baseyev ile ilgili yeni İddialar.!

Moskovskiy Komsomolets gazetesinde dün yer alan haberde, Şamil Basayev’in nasıl öldürüldüğü fotoğraflarla birlikte açıklandı. Kremlin Basayev'in bir suikast planıyla ortadan kaldırıldığını iddia etti.
Kremlin’in Çeçen lider Şamil Basayev'i karşı James Bond tarzı bir suikast planıyla ortadan kaldırıldığı iddia edildi. Çeçenler Basayev'in füze yüklü araca eşlik ederken kaza sonucu öldüğünü söylerken Rus istihbarat servisi FSB, Çeçen liderin kaderiyle ilgili yeni iddiaları basına sızdırdı.
Moskovsky Komsomolets gazetesi, garson kılığındaki iki kadın ajanın bir motel yada konuk evinde Basayev'in adamlarını içeceğe karıştırdıkları ilaçla uyuttuğunu, diğer ajanların da araca bomba yerleştirdiğini iddia etti.



FSB kaynaklı olduğu belirtilen iddiaya göre, bir ajan Basayev'in üst düzey ekibinin içine sızıp, gizli bölmelerinde silah ve patlayıcılar taşıyan bir KamAZ tipi kamyonun varlığını öğrendi. Kuzey Osetya plakalı (VZ19EY) bu kamyondaki malzemeler, Temmuz 2006'da St.Petersburg'taki G-8 zirvesi sırasında Kuzey Osetya yada İnguşetya'da büyük bir rehine eyleminde kullanılacaktı. FSB ajanları, 9 Temmuz'da bir motel yada konuk evinde KamAZ’ın sürücüsü ve yardımcısını ilaçla uyuttu. Bir grup ajan aracı bulunduğu hangardan alıp başka bir yere götürdü.


Ajanlar burada, gizli bölmelerdeki 22 tanksavar füze fırlatıcı, 16 Kaleşnikof silah, iki otomatik silah, bir avcı silahı, bir otomatik el bombası fırlatıcısı, çok sayıda mayın ve plastik patlayıcıyı tek tek dışarı çıkartıp dışarıda gruplarına göre istif etti. Tüm bunlar sayıldı, kayıtlara geçirildi ve fotoğrafları çekilip kameraya alındı. Ardından araca uzaktan kumandalı bir bomba yerleştirildi. Suudi damgası taşıdığı ileri sürülen cephane tekrar araca aynı düzende istif edildi. Daha sonra araç hala uyuyan iki Çeçen'in olduğu yere bırakıldı. Bu operasyon toplam dört saat sürdü. Basayev hareketten önce aracı bizzat kontrol ettiği halde ajanların müdahalesini fark etmedi. Bomba 10 Temmuz'da Nazran yakınlarındaki İnguş köyü Ekazhevo yakınlarında infilak ettirilerek Basayev ile üç adamı öldürüldü. Bir FSB ajanı da bombanın infilakından saatler öncesine kadar Basayev'e eşlik edip cep telefonuyla onun hareketlerini kaydetti.


Operasyonu gerçekleştiren ikisi kadın 26 ajan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından madalya ile ödüllendirildi. Daha önce Rus devlet kanalları, Basayev'in cep telefonu sinyallerinden bulunduğunu ve roket saldırısı ile yok edildiğini öne sürmüştü. Moskovsky Komsomolets ise Basayev’in hiçbir yere telefon açmadığını belirtip önceki iddiaların aksini ortaya attı. Ancak FSB’nin çektiği görüntülerin gerçekten infilak eden KaMAZ’a ait olup olmadığı konusunda derin şüpheler var.


Kaynak: Ajans Kafkas

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.