31 KIRIM-KONGO TEŞHİSİ KONDU

Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, ''2007 yılında 99 Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) şüpheli kişinin sağlık kuruluşlarına başvurusu gerçekleşmiş olup, bunlardan 31'i laboratuvar testleri ile KKKA teşhisi almıştır'' denildi.

Sağlık Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği'nden yapılan yazılı açıklamada, KKKA'nın, bazı illerin kırsalında yaşayan vatandaşlarda görülen ve etkeni virüs olan bir enfeksiyon hastalığı olduğu belirtildi.

Hastalığın, insanlarda ani başlayan ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, kırıklık, halsizlik ve belirgin iştahsızlık gibi belirtilerle başladığı belirtilerek, hastalığın tedavisinde kullanılabilecek etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmış spesifik bir ilaç ile yan etkileri tolere edilebilir ve uygulanabilir bir aşısı da bulunmadığından hastalıkla mücadelede kişisel korunma önlemlerinin alınmasının büyük önem taşıdığı kaydedildi.

KKKA'dan korunmak için vatandaşların alması gereken önlemler şöyle sıralandı:

-Kırsal alan ziyaretlerinde mümkün olduğunca açık renkli ve kapalı giysi giyinilmesi,

-Kırsal alanlara gidildiğinde vücudun açıkta kalan kısımlarına böcek kovucu ilaçların sürülmesi,

-Vücudun sık sık kene yönünden kontrol edilmesi, kenenin tespit edilmesi halinde kısa sürede bir cımbız veya pens yardımıyla deriye tutunduğu yerden tutularak çıkartılması,

-Kenenin çıkarıldığı yere alkol veya tentürdiyot sürülmesi,

-Vücuda tutunmuş kenelerin kesinlikle patlatılmaması ve öldürülmemesi,

-Vücuttan uzaklaştırılan kenelerin çamaşır suyu, alkol veya insektisit içine atılarak öldürülmesi,

-Kenelerin vücuttan uzaklaştırılması amacıyla eter, kolonya ve gaz yağı dökmek gibi yöntemlere başvurulmaması,

-Kene ile temastan sonra kişilerin kendisini 10 gün süreyle takip etmesi ve ani başlayan ateş, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal gibi belirtilerin olması halinde en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmesi,

-İnsanların ve hayvanların kanlarına korunmasız temas edilmemesi,

-Çiftlik hayvanlarının kenelere karşı ilaçlanması.

Açıklamada, son günlerde bazı basın yayın organlarında yer alan KKKA ön teşhisiyle Çorum ilinden Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edilen Çorum-Ortaköy ikametli vatandaşın söz konusu hastanede takip ve tedavi altına alındığı, ancak yapılan müdahalelere rağmen vefat ettiği belirtildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:''Söz konusu kişiye ait numunelerin ilk laboratuvar analizleri ve takip eden numunelerinde 'negatif' (KKKA'ya rastlanmamış) bulunmuştu. Ancak vefatından hemen önce alınan numunelerin tetkikinde KKKA olduğu laboratuvar testleriyle de doğrulanmıştır. Halen 2007 yılında 99 KKKA şüpheli kişinin sağlık kuruluşlarına başvurusu gerçekleşmiş olup bunlardan 31'i laboratuvar testleri ile KKKA teşhisi almıştır.

Geçen yıl aynı dönemde ise 137 başvuru olmuş ve bunlardan 94'ünün KKKA olduğu doğrulanmıştır.''

zaman

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.