İşte dehşet senaryosunun belgesi !

Zeyno Baran felaket senaryolarını yalanlamıştı. Ama belgeler öyle demiyor..



21 Haziran 2007 11:07

Amerikan düşünce kuruluşu Hudson Enstitüsü’nün Avrasya Politikaları Direktörü Zeyno Baran, önceki gün yaptığı bir açıklamada, kurumun bir kapalı toplantısında ‘Türkiye’de felaket senaryoları’ konulu bir oturum yapıldığı yönündeki haberleri yalanlamıştı.

Ancak Enstitü'nün 'Avrasya Politikaları Direktörü' sıfatıyla ve kendi imzasıyla katılımcılara yolladığı davet mektubunda, "Türkiye ve terör örgütü PKK arasındaki çatışmaların potansiyel tırmanışının tartışılacağı 13 Haziran tarihli çalışma toplantımıza sizi de bekliyoruz. Özel olarak bu çalışma toplantısında, Türk Ordusu'nun Kuzey Irak'a girmesinden kaynaklanacak çeşitli senaryolar incelenecektir" ifadeleri kullanılıyor.

DAVETİYEDE SAREM DE VAR

Toplantının ardından yaptığı açıklamada Baran, Türk Silahlı Kuvvetleri'nden hiçbir askerin, toplantının hiçbir aşamasında bulunmadığını öne sürmüştü. Ancak yine kendi yolladığı davette, Genelkurmay Stratejik Araştırmalar ve Etüd Merkezi'nden (SAREM) üst düzey subayların da ziyaretçi katılımcılar arasında olacağını açıkça ifade ediyor. Zeyno Baran, bu davette, toplantıyı emekli General Bill Odom ile birlikte yöneteceklerini de belirtiyor.

SENARYO DA GÖNDERİLMİŞ

Toplantının içeriğine ilişkin yollanan metne bakıldığında da, Türk basınına yansıyan ancak Baran tarafından yalanlanan maddelerin bu metinde yer aldığı görülüyor. Toplantının ardından basına yansıyan haberlerde, bu senaryolar arasında, eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu'nun görev döneminde bir suikasta kurban gitmesi, İstanbul'da bir PKK saldırısı ve Türkiye'nin Kuzey Irak'a girmesi gibi olasılıkların gerçekleşmesi durumunda ABD'nin tepkisi ve Türkiye'de neler olabileceği üzerine tartışmalar yapıldığı öne sürülmüştü. Baran'ın yalanladığı bu senaryolar, tarihleriyle birlikte içerik metninde görülüyor.


BARAN'IN 'YALANLAMA' METNİ

Zeyno Baran ise yaptığı yazılı açıklamada, basına yansıyan Türkiye ile ilgili senaryoların, geçen hafta Hudson Institute'te gerçekleştirilen toplantıda ''kesinlikle tartışılmadığını'' iddia ederken, basına isimsiz olarak ''sözde bilgi veren'' kimsenin, Türk Milleti'ne ait kurumları yıpratmaya çalıştığını öne sürmüştü.



İşte Zeyno Baran tarafından katılımcılara gönderilen davetiyenin tam metni:




Senaryo...

18 Haziran'da İstanbul Beyoğlu'nda bir canlı bomba kendini havaya uçuruyor.



Olaydan 6 gün sonra 24 Haziran'da eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu'ya suikast düzenleniyor. Tuğcu ağır yaralanıyor, daha sonra hastanede hayatını kaybediyor.





Bundan 5 gün sonra - 29 Haziran'da - 50 bin Türk askeri şafak vakti Kuzey Irak'a giriyor.



Tartışmanın daha da zenginleşmesi için intihar eylemcisinin Hizbullah militanı olması, Kandil Dağı'nda İsrail gizli servisi Mossad'a ait eğitim kitapçıklarına rastlanması, Kuzey Irak'ta Türk askerleriyle girdiği çatışmada öldürülen peşmergenin Amerikan askeri olduğunun anlaşılması gibi maddeler de sıralanıyor.



Davetiye metninde ise, toplantıda Genelkurmay Stratejik Araştırma ve Etüd Dairesi'nden üst düzey katılımcıların da yeralacağı bilgisine yer veriliyor.

CNNTÜRK

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.