SREBRENİTSADA 465 MÜSLÜMAN YENİDEN DEFNEDİLDİ

SIRP KATLİAMINA MARUZ KALAN 465 MÜSLÜMAN YENİDEN DEFNEDİLDİ

Srebrenitsa katliamının 12. yıldönümünde, Bosnalı Sırplarca katledilen beş yüze yakın kurban, Bosna'da düzenlenen özel bir törenle yeniden toprağa verildi.

Bosna Sırp Cumhuriyeti sınırları içinde bulunan Srebrenitsa'da, savaş sırasında katledilenlerden 465'inin yeniden defnedildiği törene, on binlerce Bosnalı Müslüman katıldı. Tören, yoğun sağanak yağmur altında düzenlendi.Birleşmiş Milletler tarafından soykırım olarak tanımlanan katliamın on ikinci yıldönümünde, kentte çeşitli anma etkinlikleri de düzenlendi.



Temmuz 1995'te Srebrenitsa'da Bosnalı Sırp güçlerce, sekiz bin dolayında Müslüman erkek ve erkek çocuk katledilmişti. Toplu mezarlardan çıkarılan iki bin dört yüzü aşkın Müslüman, daha önce kasaba dışında soykırım anısına açılan mezarlıkta yeniden defnedilmişti.

Photo

Photo



Bu yıl yeniden defnedilen kurbanlar, katliamın ardından toplu mezarlara gömülmüşlerdi. Ölenlerin bir kısmının kimliği, nerede gömüldüğü ise bilinmiyordu. Bosnalı Sırplar, daha sonra katliamı örtbas etmek amacıyla toplu mezarları başka yerlere nakletmişlerdi.

Photo


Photo


Katliamın 12. yıldönümünde ise, kurbanlardan 465'i, kimlik tespitinden sonra yeniden toprağa verildi. Kayıp yakınlarını, Srebrenitsa katliamının yıldönümünde en çok yaralayan ise, Bosnalı Sırpların siyasi lideri Radovan Karaciç ve askeri lider Ratko Mladiç'in, Birleşmiş Milletler'e bağlı savaş suçları mahkemesinin kararına rağmen, adaletten kaçmayı başarmış olmaları.

Photo



Birleşmiş Milletler'in en yüksek yargı organı olan Uluslararası Adalet Divanı, Şubat ayında verdiği kararda, Srebrenitsa'daki katliamı soykırım olarak tanımlamış, ancak Sırbistan'ın bundan hukuken sorumlu tutulamayacağını bildirmişti.


Photo

Photo


0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.