Abhazya'da neler oluyor?

Afrika domuz vebasının vurduğu Abhazya'da bir cami imamı keskin nişancılar tarafından öldürüldü.
Topu topu iki mescidin bulunduğu Abhazya’da imamlardan biri öldürüldü. 17 Ağustos Cuma günü saat 13:30 sularında Gudauta kent merkezinde imam Hamzat Gitsba uğradığı silahlı saldırıda yaşamını yitirdi. Gitsba ile birlikte saldırıya uğrayan Ufalı Ruslan Selahaddin adlı kişi de yaralandı. Gudauta bölge yönetiminin yaptığı açıklamaya göre, kimliği belirsiz kişilerin bulunduğu bir araç Gitsba ile Selahaddin’e yaklaşarak ateş açtı. Gitsba olay yerinde ölürken yaralanan Essaladdin kaldırıldığı hastanede tedavi altına alındı. Bir müddet sonra polis suçluların kullandığını tahmin ettiği yakılmış bir araç buldu.

Polis saldırganları ve saldırının nedenini araştırıyor. Hamzat Gitsba, Abhazya Din İdaresi’ne bağlı olarak hizmet veriyordu. Abhazya'da biri Sohum diğeri Gudauta'da olmak üzere iki mescit bulunuyor. Bu yerler hükümet tarafından Din İdaresi’ne tahsis edilmiş ama mescit olarak inşa edilmemiş yapılar. İki mescide Cuma namazlarını kılmak üzere yaklaşık 200 Müslüman geliyor. Din İdaresi, Abhazya Müslümanlarının herhangi bir aşırılık yanlısı örgütle ilgisinin olmadığını açıkladı. Yerel kaynaklar, imamın Rus keskin nişancıları tarafından öldürüldüğünü belirtti.Gürcistan'ın kuzeybatısında, Karadeniz kıyısında yer alan Abhazya, 1990'ların başında bağımsızlık için kanlı bir savaş verdi. Yaklaşık 10 bin kişinin ölümüne yol açtığı düşünülen savaştan bu yana da, fiilen bağımsız. Bölgenin uzun vadedeki statüsünü belirlemek için yapılan görüşmeler sonuçlanmadı.
Gürcistan haritası

Afrika domuz vebası Abhazya’yı vuruyor

Abhazya’nın güneyinde Afrika domuz vebası patlak verirken Sohum felaketten Gürcistan’ı sorumlu tuttu. Abhazya’ya göre Gürcistan kontrolündeki Kodor’un yukarı kısmında ölen vebalı domuzları kasıtlı olarak İngur nehrine attı.
Bu da virüsün Abhazya’nın doğu kesiminde yayılmasına yol açtı. Abhazya Veterinerlik Hizmetleri Müdürü Erik Anşba, ülkenin doğusundaki bütün domuzların öldürülmesi gerektiğini belirterek, “Uluslararası örgütler ve Rusyalı meslektaşlarımızın yardımı olmadan bu problemle baş etmemiz imkansız” dedi.
Abhazya Parlamentosu Yasama Komitesi Başkanı Vladimir Naçaç ise başsavcılığı Gürcistan aleyhine çevreyi mahvetmek suçlamasıyla dava açmaya davet etti.
‘Bu bir suikast girişimi’
Naçaç, "Gürcistan cumhuriyetinin egemen Abhazya cumhuriyetine karşı bir suikast girişiminde bulunduğunu düşünüyorum. Geniş çaplı bir soruşturma yürütülmelidir ve dünya toplumlarına Gürcistan'ın bilinçli olarak Abhazya’ya tedavi edilemeyen bir hastalık yaydığının anlatılması gerekiyor” dedi.
Uzmanlar insana geçmeyen veba virüsünün tüm Abhazya’ya yayılmasını önlemek için doğudaki domuzların itlaf edilmesinden başka çözüm yolu görmüyor.
Abhazya'da olimpiyat öncesi büyük rant savaşı
Rusya Federasyonu Abhazya’yı resmen olimpiyatlara dahil etti. Olimpiyat hazırlıkları çerçevesinde Rus işadamları tarafından Abhazya’ya yüz milyonlarca dolar aktarıldığı haberleri sabah saatlerinde tüm Rus haber ajanslarında geçmeye başladı.Dışişleri Bakanı Sergey Samba, Nezavısımaya Gazeta’da yayınlandığı üzere Abhazya’ya Rus işadamlarının akın ettiğini ve olimpiyatlar için yüz milyonlarca dolar aktarıldığını doğruladı. Moskova tarafından gorüşmelerin sürdürüldüğü ise ulaşan haberler arasında. İşadamlarının Sochi 2014 için inşaa edilmesi planlanan tüm projelerde Abhazya’da bulunan inşaat malzemelerinin üretime geçmesi için yatırımlar planladıkları belirtiliyor. Çimento fabrikası ve kiremit-tuğla fabrikalarınında kurulması yine bu planlar arasında gösteriliyor. Abhazya devlet başkanlığı özel internet sayfasındaki haberlerde de geçtiğimiz günlerde Tkuarchal bölgesinde kurulması planlanan çimento fabrikası için proje değeri 170 milyon dolar olarak açıklanmıştı. Samba yaptığı açıklamada Gudauta bölgesinde inşaat kum ve taşları için tesisler kurmayı planlarken Gulrıpsh bölgesinde de tuğla ve briket fabrikası kurma projesinin onaylandığını açıkladı. Tüm bunlardan başka, DİB Samba, olimpiyat dolayısıyla Abhazya’nın doğal ve tarihi güzelliklerinin olimpiyata gelecek olanların görmesi için büyük bir fırsat olabileceğini vurguladı. Samba yaptığı açıklamasında Rusya Federasyonu’nun Novarossık limanından sağlanabilecek inşaat malzemelerinin Abhazya üzerinden temin edildiği takdirde daha ucuza mal edileceğinin de altını çizdi. Sochi’nin 2014 olimpiyatlarına hazırlanmasından sorumlu daire başkanlığı basın bürosundan Dimitri Nezdorovin tarafından yapılan açıklamalara göre inşaat malzemelerinin temini için Abhazya’nın seçilmesi için çok önemli görüşmelerin en üst düzeyde yapıldığını doğruladı.Geçtiğimiz perşembe günü başbakan yardımcısı Aleksandr Jukov çok açık ve net olarak Abhazya’nın 2014 olimpiyatları için yapılması planlanan insaat malzemelerinin büyük bır kısmının Abhazya’dan sağlanması için ellerinden geleni yapacaklarını açıklamıştı. Kaynak: Ajans Kafkas ve Ajanslar

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.