İSRAİL UÇAKLARI KONYADAN MI KALKTI ?

İsrail uçakları Konya’dan mı kalktı?
İsrail savaş uçaklarının Suriye’deki bazı bölgeleri bombalamasındaki sis perdesi aralanıyor. İşte kafa karıştıran durumlar...
--------------------------------------------------------------------------------
Hatay’ın Hassa ve Gaziantep’in Oğuzeli ilçelerinde bulunan yakıt tanklarının İsrail uçaklarına ait olduğunun belirlenmesi, savaş uçaklarının Konya’dan kalkarak Suriye hava sahasına girdiği iddialarını güçlendirdi.
Başbakan Erdoğan’ın İsrail uçaklarının Türkiye’den kalktığı iddialarının doğru olmadığını açıklamasına rağmen, Konya’da her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen Anadolu Kartalı Tatbikatı’nın bu yılki ayağının 3 Eylül tarihinden bu yana halen sürmesi dikkat çekiyor.
Tatbikattaki uçaklar mı?Ayrıca tatbikatla ilgili haberlerin başta Anadolu Ajansı olmak üzere haber ajansları tarafından önceki yıllarda olduğu gibi duyurulmaması da kayda değer bulunuyor. Anadolu Kartalı Tatbikatlarına İsrail hava kuvvetlerinin genellikle katıldığı biliniyor.
Açıklama yokGenelkurmay’a ait web sitesinde bulunan “Hava İhlalleri” bölümünde de bu konuda herhangi bir bilginin yer almaması dikkat çekti. Siteye göre 26 Temmuz tarihinden itibaren herhangi bir hava sahası ihlali bulunmuyor.
İsrail savaş uçaklarının Türk hava sahasını ihlal ederek Suriye’deki bazı bölgeleri bombalaması bölgeyi yeni bir krizin eşiğine getirdi. Türkiye-Suriye-İsrail üçgeninde yeni bir gerginliğin başlangıcı olabilecek gelişmeler konusunda yetkililerin kamuoyunu tatmin edici açıklama yapmaması da kafaları karıştırıyor. Suriye sınırına yakın, Hatay’ın Hassa ve Gaziantep’in Oğuzeli ilçelerinde bulunan yakıt tanklarının İsrail uçaklarına ait olduğu belirlendi. Bu durum İsrail jetlerinin Türkiye hava sahasını ihlal ederek Suriye’ye geçtiği iddiasını doğrulamış oldu.
İlk iddia doğru mu!İsrail Savaş Uçaklarının Suriye Hava sahasını ihlal etmesiyle birlikte çok ciddi iddialar ortaya atılmıştı. Bu iddiaların başında da İsrail uçaklarının Konya’dan kalkarak Suriye hava sahasına girdiği iddiasıydı. Ancak Başbakan Erdoğan İsrail uçaklarının Türkiye’den kalktığı iddialarının doğru olmadığını açıklamıştı.
Konya’daki ilginç tatbikat ve sessizlikAncak önemli bir ayrıntı dikkat çekiyor. Konya’da her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen Anadolu Kartalı Tatbikatı’nın bu yılki ayağının 3 Eylül tarihinde başladığı ve halen devam ettiği belirtiliyor. Bu tatbikatın 3-13 Eylül tarihlerinde gerçekleştirildiği gelen bilgiler arasında. Daha önceki yıllarda Anadolu Kartalı Tatbikatı ile ilgili haberler; başta AA olmak üzere haber ajansları aracılığıyla kamuoyuna aktarılırken, son tatbikat hakkında herhangi bir açıklama yapılmaması dikkat çekici bulunuyor. Bilindiği gibi İsrail Anadolu Kartalı Tatbikatı’na sık sık katılan ülkeler arasında bulunuyor. Ve son tatbikata İsrail jetlerininde katılıp katılmadığı cevabı merak edilen sorular arasında.
Kamuoyu aydınlatılmalıDış işleri bakanlığı, 6 Eylül 2007 tarihinde İsrail uçaklarının Suriye hava sahasını ihlal ettiğine dair haberler üzerine yaptığı açıklamada, “Bir İsrail uçağının Suriye hava sahasını ihlal ettiğine dair haberler kaygıyla izlenmektedir.Bölgenin içinden geçmekte olduğu bu kritik dönemde bu gibi gelişmelerin gerginliğe yol açabileceğini düşünüyor, bu itibarla tarafların teenniyle hareket etmelerini bekliyoruz” denilmişti. Yetkili makamların İsrail jetlerinin Türk hava sahasını ihlaline karşı suskunluğunu sürdürmesi ise dikkat çekiyor.
Genel Kurmayihlal listesiÖte yandan Genel Kurmay Başkanlığı’na ait web sitesinde bulunan “Hava İhalleri” bölümünde de bu konuda herhangi bir bilgi yer almaması dikkat çekti. Genelkurmay’ın sitesine göre 26 Temmuz tarihinden itibaren herhangi bir hava sahası ihlali bulunmuyor. Sitede büyük çoğunluğu Ege ve Akdeniz üzerinde olmak üzere Yunan jetlerine ait ihlallerden oluşan uzun bir liste bulunuyor. İhlaller listesinde geçtiğimiz nisan ayı içinde Amerikan uçaklarının Hakkari üzerinden 4 dakika süreyle Türk hava sahasını ihlal etmesi olayın yer verildi. Bu ihlal Türkiye’de uzun süre tartışılmaş ve Türkiye ile ABD arasında krize neden olmuştu.
Genel Kurmay sitesinin ilgili bölümünde yabancı ülke uçaklarının Türk hava sahasını ihlal etmeleriyle ilgili olarak, her ihlal olayının yanına “Gerekli girişimlerde bulunulması maksadıyla olay Dışişleri Bakanlığı’na bildirilmiştir” açıklaması konuldu.
Milli Gazete

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.