UTANIYORUZ RESİM ÇEKMEYİN...


Utanıyoruz resim çekmeyin ÖZEL HABER

Türkiye’de her şey güllük gülistanlık gösterilirken, bazı insanlarda çoluk çocuğunu aç bırakmamak için, birçok insanın yanına dahi yanaşamadığı pis kokulu çöplerin içerisinden yiyecek ekmeklerini çıkarmaya çalışıyorlar.

Ellerine aldıkları çuvallar ile sabahın alaca karanlığında çöplüğün yolunu tutan bir gurup insan bakın evde onları bekleyen çocuklarına ekmek götürebilmek için ne zor şartlarda mücadele veriyorlar.

Türkiye’de aç insanın bulunmadığını söyleyen bazı zihniyetler bu haberimizi okuduklarında belki kalkar bu insanlardan özür dilerler.



************************************************************************

İşte canım Türkiye’mden acı ama gerçek manzaralar, Yıllardır Çorum- İskilip yolu üzerinde bulunan Karapürçek çöplüğünde pis kokuları içlerine çekerek, her türlü tehlikeyi göze alarak, aç kalma korkusu ile ekmek paralarının peşine düşen bu insanlar çektikleri sıkıntıları bakın nasıl anlatıyorlar.


Ekmeğimizi arıyoruz ağabey

Korkunç bir kokunun içinde bulduk kendimizi, etrafta uçuşan sineklerden neredeyse gözümüzü açamıyorduk. Çöpten topladıkları para değeri olan değerli eşyaları, sırtlarında taşıdıkları çuvallara dolduran insanların yanına yavaşça yaklaşarak. Onlarla Röportaj yapmak istedik.

Çorum’da 1000 Ton çöpün döküldüğü Şehir Çöplüğü’nde geri dönüşüm fabrikaları için çöp toplayıp, bu yolla geçinmeye çalışan insanlara ilk önce ‘Bu pis kokunun içerisinde ne arıyorsunuz?’ diye sorumuzu yönelttik, aldığımız cevap ise çok açık ve netti ‘ Ekmeğimizi arıyoruz ağabey’ oldu. Onlar var güçleriyle o pis kokunun içerisinde ellerine taktıkları sim siyah olmuş eldivenlerin yardımıyla para değeri olan bir şeyleri toplarken, biz ikinci sorumuzu da sorduk, ‘ Pis kokuya nasıl dayanıyorsunuz’ aldığımız cevap yine açık ve netti. ‘ Aç kalmaktan iyidir’ keskin bir kokunun içinde. Etrafa ta uçuşan sineklere aldırış etmeden çöp toplayan bu insanlardan hemen bir ricada bulunup kendileriyle röportaj yapmak için daha uygun bir yere geçip geçemeyeceğimizi sorduk.



************************************************************************

Ancak bu ricamız onlara biraz komik gelmiş olmalı ki bize gülümseyerek, ‘ on dakika olsun kokuya dayanamadınız. Ya biz ne yapalım yıllardır bu kokunun içerisinde sürünüyoruz’ diyerek az ilerde kendilerinin yaptıkları delme çatma çadıra geçtik.

Artık mikrop bize işlemiyor

Çadır içerisinde oturacağımız bir yer bulduk ve yarım kalan röportajımıza oracıkta devam ettik. “Çöplerden yayılan kokulardan hiç etkilenmiyor musunuz?” diye sorumuzu sorduk.

Çöplerden yayılan kokulara alıştıklarını belirten işçiler, “Artık kokuya alıştık. Hasta da olmuyoruz. Çünkü mikrop bize işlemiyor” dediler.

“Peki kaç para kazanıyorsunuz ailenizi buradan topladığınız çöplerle doyurabiliyormuşsunuz?”

Çöp toplayanlardan bir işçi ise aldıkları paranın çıkan çöpün miktarına göre değiştiğini söylüyor. Bazı aylar 300 aldıklarını bazı aylar ise bunun neredeyse yarısını aldıklarını söylüyor. Tek sosyal güvenceleri olan Yeşil Kart olduğunu dile getiriyor.

İsminin açıklanmasını istemeyen bir diğer işçi ise ilginç açıklamalarda bulunuyor.

“Nerede bir ara işi var, bizim gibi ekmeğini çöpten çıkartanlar çalıştırıyorlar. Çöplükte biz, inşaatta amele yine biz” dedi.

Hemen bir başka işçi devreye giriyor o işçi ise çöpten mecburiyet karşısında kâğıt ve naylon topladıklarını belirterek, “Çalışmak ayıp değil ama çöpten ekmeğimizi çıkarmaya çalışırken, çevremizden bize bakan gözlerden rahatsız oluyoruz. Biz o kokulara aldırış etmeden, kimseye muhtaç olmamak için çalışıyoruz. Ancak insanların bize bakışları bizi rahatsız ediyor. Burada lise mezunu da var, ilkokul mezunu da var. Yani hepsi de aynı işi yapıyor. Okuyorsun ama yine buralara geliyorsun siz yinede resmimizi lütfen çekmeyin” diye konuşuyor.



Ama en önemli ayrıntı ise tümünün “Utanıyoruz resim çekmeyin” demesiydi..

www.haber5.com ÖZEL HABER
Araştırma - Haber
Yusuf Çınar

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.