PEKİN 2008'E BOYKOT ÇAĞRISI!

dogu_turkistanAnkara'da, Çin hükümetinin Doğu Türkistan'da Türkler'e yönelik yaptığı zulüm protesto edildi. Gaziosmanpaşa'da bulunan Çin'in Ankara Büyükelçiliği önünde toplanan bir grup Doğu Türkistan Kültür...

ve Dayanışma Derneği üyesine Kamu-Sen'li kamu çalışanları da destek verdi. Grup, "İşgalci Çin Doğu Türkistan'dan defol", "Birleşmiş Milletler göreve" gibi sloganlar attı.

Grup adına Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği Ankara Şube Başkanı Hayrullah Efendigil yaptığı açıklamada, bugün Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluş yıldönümü olduğunu hatırlatarak, 58 yıldır Çin hükümetinin Doğu Türkistan'da Türkler'e akıl almaz işkenceler yaparak o toprakların sahiplerini azınlık durumuna düşürmek ve yok etmek istediğini söyledi. Doğu Türkistan halkının en doğal taleplerinin Çin hükümetince sanki bir terörün parçasıymış gibi gösterildiğini ifade eden Efendigil, 16-45 yaş arası gençlere potansiyel suçlu muamelesi yapıldığını kaydetti. Uygur Türkçesi'nde eğitimin tamamen kaldırıldığını, Uygur öğretim görevlilerinin emekli edilerek yerlerine Çinliler'in atandığını söyleyen Efendigil, böylece Uygur Türkçesi'nin yok edilmeye çalışıldığını vurguladı.

Efendigil, Çin hükümetinin yakın zamanda yine 2008 Pekin olimpiyatlarını bahane ederek işgal altında tuttuğu Doğu Türkistan'da her ay düzenli olarak 'temizlik hareketi', 'sert vuruş' gibi adlar altında operasyonlar düzenleyerek suçsuz gençleri evlerinden alarak tutukladıklarını belirterek, tüm sporculardan ve bilhassa Türkiye'den, Türk cumhuriyetlerinden ve İslam ülkelerinden olimpiyatları boykot etmeye çağırdı.

Yapılan açıklamanın ardından Çin Büyükelçiliği'nin girişine siyah çelenk bırakıldı. Grup daha sonra olaysız dağıldı.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.