CUMANIZ MÜBAREK OLSUN***

Meşhur Dua



Meşhur olan dua iki çeşittir. Birincisi fiili dua. Mesela çift sürmek, rahmet hazinesinin kapısını çalmaktır. Sebeplere riayet edildiğinde, ekseriyetle kabul olunur. Çünkü o durum Allah'ın fıtri kanunlarına karşı, Allah'ın razı olacağı bir vaziyeti almak demektir. Mesela siz, mevsiminde veya özel seranızda toprağı, suyu, sıcaklığı ve ışığı ayarlayıp bir çekirdek diktiniz. İşte bu durumda siz, fiilen duanızı yapmış oluyorsunuz. Ayrıca bu vaziyet bile kendi halinde 'Ya Rabbi, bu çekirdeği ağaç yap!' demektedir. Sanki su, hararet, toprak ve ziya bir araya gelip, çekirdek etrafında el kaldırıp çekirdek için böyle bir dua etmiş gibidirler. İkincisi kavli duadır. Bu da kalp ile veya dil ile yapılır. Elimizin yetişmediği şeyler Cenab-ı Hak'tan istenir. Bunun da en mühim tarafı, dua eden kimsenin; kalbinin hatıralarını işiten, her şeye eli yetişen, her arzusunu yerine getiren, acizliğine merhamet eden, ihtiyaçları için imdadına koşan Sonsuz Kudret Sahibi bir Zat'ın huzurunda olduğunu, O'na dayandığını bilmesidir. İnsan için bundan büyük teselli ve dayanak olamaz. Bir misal olarak Barbaros Hayreddin Paşa'nın Preveze zaferi münasebetiyle yaptığı duayı ve gördüğü rüyayı aktarmaya çalışalım:

'O gece -İslamı düşmanlar üzerine kuvvetli kıl! İslama nusret ve yardım ihsan eyle!- diye sabaha kadar tazarru ve niyaz eyledim. Seher vaktinde, uyku ile uyanıklık arasında şunu gördüm: Yaptığımız limanın yalı kenarında sanki karaya birçok ufak serdin balığı çıkmış. Ancak o ufacık serdin balıklarının içinde, iki tane karnı yarık balık vardı. Bunları seyredip dururken, bir şahıs bir al ata binmiş, dolu dizgin yanıma geldi, atın başını çekip durdu. Bir peştemal dolusu ufacık balığı elime verip, 'Al bunu Hayreddin! Halife-i ruyi-ı zemin olan şevketli Sultan Süleyman'a ver' dedi. Sonra çıkarıp elime bir rika vererek kayboldu. Ben de rikayı açıp baktım. Gördüm ki, beyaz kağıt üzerine yeşil hat ile fethi müjdeleyen şu ayet yazılmıştı: 'Nasrun min Allahi ve fethun karib ve beşşir-il mü'minin'. Bunu okuyup yüzüme gözüme sürdüm: 'Sana hamd ve şükürler olsun ya Rabbi!' diyerek uyandım, rüyayı kendim tabir ettim:

-İnşallah o ufak balıklar, düşman donanmasının sandallarıdır. Erzak ve ganimetlerle islam askerlerinin tok doyum olacağına işarettir. Karnı yarık balıklar ise, düşmanların kadırgalarıdır. Gaib bilinmez ama, içinde olan düşmanlar firar etmiş olmalı. 'Padişahımıza ver' dediği peştemal dolusu ufacık balık, İnşallah yakında Bağdat'ın fetih haberleri geleceğine işarettir. Çünkü şimdi padişahımız Boğdan üzerine gitmiştir. İçinde nusret ayetleri yazılı olan rika ise İnşallah, Allah'ın yardımı, peygamberin mucizesi, enbiyaların himmeti ile düşmana mansur ve muzaffer olacağımıza işarettir- diyerek hamd ve senalar ettim. Baktım ki, nusret rüzgarı içerden dönmeye başladı. O zaman 'Bismillah, tevekkeltü alellah, niyeti gaza' diyerek, mübarek bir saattte solpa eyleyip, badbanları döküp, pupa rüzgarla fecir vaktinde 80 pare gemi olmak üzere düşman donanmasının üzerine hücum ettim. Nihayet düşman donanması mağlup olup, İslam askerleri mansur ve muzaffer oldu. Düşman gemilerinden, sekiz paresi kuru tekne olmak üzere, onbeş tanesi alındı, yedisi batırıldı. Düşman kalitelerinde yedisi cenk ederek, ikisi içindekilerini bırakıp kaçmasıyla dokuz kalite alındı. Netice olarak, düşmanların 120 pare donanmalarından 36 adet tekne alındı. Kalanı firar edip gittiler. Firkateler ve sandallar, deryanın gözünden düşmanları devşirdiler., kimisi de boğulup gittiler. 2171 tane esir alındı.'


Barbaros Hayreddin Paşanın hatırasında da görüldüğü gibi, bize düşen bütün şartlar hazırlandıktan sonra, Cenab-ı Hakk'a ellerimizi açıp muvaffak kılması için dua etmeliyiz. O ulu dergaha arz-ı hal ettikten sonra neticeyi, O'nun geniş hikmet ve rahmetine bırakmalıyız.


(Abdullah Aymaz)




--


.

__,_._,___




Dost bulmanın yolu da dost olmaktan, Dost olmanın yolu "insan" olmaktan geçer....
selametle...

--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..

Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.