İNTERNET SANSÜRÜNDE SON GÜN

İnternet suçlarının önlenmesinde yeni dönem yarın başlıyor. Sanal ortamdaki çocuk istismarı, kumar, uyuşturucu gibi 8 temel suçla ilgili internet sitelerine erişim, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nca engellenecek. Yasanın hazırlık gerekçesi "müstehcenlik ve çocuk istismarıy"dı ama bununla yetinilmedi. "Devlete karşı suçlar, güvenlik suçları" gibi her yöne çekilebilecek maddeler kondu. Savcıların her şekilde yorumlayabileceği bu maddelerle yüzbinlerce ziyaretçisi olan siteler bile kolayca kapatılabilecek. Telekomünikasyon İletişim Başkanı Fethi Şimşek, kanunun 23 Mayıs 2007 tarihinde yürürlüğe girdiğini ve öngörülen denetim yapısının kuruluşu için 6 aylık bir süre öngörüldüğünü belirtti.

Neler engellenecek?
Sürenin yarın dolacağını kaydeden Şimşek, internet ortamında Atatürk aleyhine işlenen suçlar, intihara yönlendirme, çocukların cinsel istismarı, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma, sağlık için tehlikeli madde temini, müstehcenlik, fuhuş, kumar oynanması için yer ve imkan sağlamayı içeren ve “katalog suçlar” olarak nitelendirilen 8 suçla ilgili erişimin engellenmesine yönelik mahkeme kararlarının gereğinin yapılması için artık Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na gönderileceğini söyledi. Şimşek, 5651 sayılı yasanın 8. maddesinin, özellikle müstehcenlik ve çocuk istismarı suçlarını oluşturan yayınlara ilişkin erişimin engellenmesi kararının doğrudan Başkanlık tarafından verilebilmesine imkan tanıdığını da belirtti. Savcı tek emirle siteyi kapattırabilecekFethi Şimşek, erişimin engellenmesi konusundaki hukuki sürecin işleyişine değinirken, erişimin engellenmesi kararlarının, soruşturma evresinde hakim, kovuşturma evresinde ise mahkeme tarafından verildiğini kaydetti. Şimşek, gecikmesinde sakıncalı hallerde Cumhuriyet savcısı tarafından da erişimin engelleneceğini ifade etti. DÜNYADA DURUM NASIL?


aktif haber

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.