T a r a f s ı z D e ğ i l i z

Taliban atakta!!

Taliban Afganistan'ın yüzde 54'ünü ele geçirdi! Afganistan'ın yüzde 54'ünün Taliban'ın denetiminde olduğu belirten Senlis Konseyi, "Afganistan, Taliban'ın eline düşüyor" dedi.


Bağımsız bir düşünce kuruluşu olan Senlis Konseyi'nin yayınladığı rapora göre, Taliban'ın Afganistan'ın yüzde 54'ünde sürekli bir varlığı var ve örgütün ülkeyi tekrar ele geçirme tehlikesi var.

NATO işgali altındaki Afganistan'ın yarısından fazlasının Taliban güçleri elinde olduğunu ve çatışmaların kriz boyutuna ulaştığı belirtildi. İngiliz The Guardian gazetesi Senlis raporuna bugün sayfalarında geniş yer ayırdı.

Senlis Konseyi tarafından açıklanan raporda, NATO'nun Afganistan'daki birlikleri, isyancılara karşı koyacak güçte olmadığı belirtiliyor ve birliklerin sayısının iki, en az 80 bine çıkarılması öneriliyor.

Taleban'ın ülkede bir yönetim oluşturabilecek yapıda olduğunu ve bunu kanıtladığını belirten Senlis Konseyi, örgütün şuanda kırsal alanlarda etkili olduğunu ancak "2008'de şehirlere ulaşma hedefinin" artık mümkün gözüktüğünü açıkladı.

NATO'nun Afganistan'da 40 bin askeri bulunuyor, ABD 15 bin, İngiltere ise 7 bin 700 askerle işgal güçlerine en büyük katkıyı sunuyorlar. Bu sayının Afganistan'la kıyaslanmayacak kadar büyük olduğu Irak'ta güvenlikte "gelişme" kaydedilmesine rağmen Afganistan'da durumun gittikçe daha tehlikeli bir hal aldığı ifade ediliyor.

Yayımlanan raporda NATO'nun Taliban karşısında yenilgisini engellemek için, gençleştirilen bir "Gönüllü Koalisyona" ihtiyaç duyulduğu vurgulandı. Afganistan'daki NATO varlığını arttırmak için gelecek yıl Nisan'da Romanya'da yapılacak NATO zirvesinde karar alınabileceği belirtiliyor.

Kaynak: Ajanslar ve BBC


0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.