T a r a f s ı z D e ğ i l i z

12 Eylüle Giden Yol (6)

12 Eylüle Giden Yol (6)


9) Darbenin Bir Başka Amacı:

Yunanistan'ın NATO Askeri Kanadına Dönmesi

Şu da var ki, NATO tarafından, ekonomik nedenlerle bir askeri darbe planlanması, NATO'nun kimliğine aykırıydı. Yunanlı diplomatın, NATO'nun Türkiye'de bir askeri darbe planladığı haberi doğruydu, ama IMF'nin buyruklarına uyulmadığı için değil. Yukarda, aktarıldığı gibi, Sovyetler Birliği üzerinde uçacak U-2 casus uçaklarının Türkiye'de konuşlandırılması istemine, Ecevit'in de, Demirel'in de olumlu yanıt vermemesi ve benzer nedenler dolayısıyla planlanmıştı bir askeri darbe.

Kuşkusuz, 'U-2 uçağı' konusu, bütünün bir parçasıydı. Bilebildiğimiz öteki parçalar, bu 'bütün'ü bir ölçüde tamamlamamıza olanak sağlayabilirdi.

İkincisi:

Ufuk Güldemir'in New York Times arşivinden aktardığı ikinci bilgi-notu, Yunanistan'ın NATO'nun askeri kanadına dönüşüyle ilgiliydi. Şöyle:

'19 Ekim 1980 ' Türkiye'deki askeri yönetim Yunanistan'ın NATO'nun askeri kanadına dönüşüne olanak sağlayan Rogers planını kabul etti.'

ABD Başkanı Carter, daha sonra, 'Asıl zorlandığım konu, Yunanistan'ın NATO'nun askeri kanadına yeniden dönüşünü sağlamak olmuştu. (…) 12 Eylül harekatı olmasa bu olmazdı.' diyecekti. (Kanat Operasyonu, s. 94.)

James Spain, Yunanistan'ın NATO'nun askeri kanadına dönüşüyle ilgili olarak şunları yazacaktı: 'Yunanistan'ın NATO'nun askeri kanadına en kısa zamanda dönmesinin önemli olduğuna inanıyorduk. (…) Darbeden sonraki ziyaretimde ayrılırken General Evren bunun için iki hafta sabretmemi istedi. Tam onbeş gün sonra Rogers planıyla Yunanistan'ın NATO'nun askeri kanadına dönüşü duyuruldu.' (James Spain, Amerikan Diplomacy in Turkey, s. 20, 22.)

Evren'in hiç bir kayda bağlamaksızın kişisel olarak aldığı bu karardan sonra Yunanistan 'Ege'de fır hattını 12 mile çıkardığını', yani Ege'yi bir Yunan iç gölü haline getirdiğini ileri sürdüğü zaman, çok saygın ve sevgili dostu General Regars'ı telefonda bulmuş, dostundan kısa bir yanıt almıştı: 'Ama ben şimdi emekliyim!'

10) Parasal Destek: Dökülen Kanlar İçin

Üçüncüsü:

Spain ekleyecekti: 'Askeri alandaki uzun vadeli borçlar temizlendi. Güvenlik yardımı dahilindeki silah ihtiyaç listeleri derhal ve eksiksiz olarak karşılanmaya başlandı. Millet Meclisinde aylardır bekleyen 'Amerikan Türk Savunma İşbirliği Anlaşması' ve 'Tutuklu Mübadelesi Sözleşmesi', Milli Güvenlik Konseyi ve Bakanlar Kurulu tarafından derhal onaylandı. (Spain, s. 25.)

Ufuk Güldemir, New York Times arşivinde şu bilgi-notları da saptamıştı:

'20 Ekim 1980 ' Uluslararası Para Fonu (IMF) dün Türkiye'ye 92 milyar tutarındaki kredi dilimini serbest bıraktı.

'25 Ekim 1980 ' Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye'nin 350 milyon dolar tutarındaki borcunu bir yıl süreyle erteledi.

'29 Ocak 1981 ' Londra'da toplanan 16 bankanın temsilcilerinden oluşan komisyon, Türkiye'nin 3,2 milyar dolar tutarındaki borcunu 8-10 yıl süreyle ertelemeyi kararlaştırdı.

'31 Mart 1982 ' Dünya Bankası, Türkiye'ye 304,5 milyon dolar kredi ve-rilmesini kararlaştırdı.'

Dünya Bankası yöneticisi / yetkilisi Chaney: Aralık 1978'de, 'Bugünkü Türk hükümeti, ekonomik dar boğazı geçiştirecek önlemleri alamıyor, Askeri yönetim gelirse, bu güçlükleri önleyebilir.' diyordu. (12 Eylül Öncesi ve Sonrası, Simge Yayınevi, s. 235.)

Askeri yönetim geliyor, bu ekonomik güçlükler önleniyor.

Ne var ki, NATO'nun olsun, NATO'yu yönlendiren ABD'nin olsun, sorunu ve sorusu, Türkiye'de bir askeri darbenin gerçekleşmesiyle sınırlı olamazdı.

ABD Başkanı Jimmy Carter, Ufuk Güldemir'le söyleşisinde, 12 Eylül darbesini 'istikrar hareketi' olarak niteleyecekti: '12 Eylül harekatından önce Türkiye'nin durumu savunma açısından tehlike arzediyordu. Afganistan'ın işgal edilmesi ve İran monarşisinin devrilmesinden sonra Türkiye'deki bu istikrar hareketi içimizi ferahlatmıştı.' (Cumhuriyet, 21 Ocak 1985.) (devam edecek)



--
We are in the world as words are in a book. Each generation is like a line, a phrase...

Dünyada, bir kitabın içerisindeki sözcükler gibiyiz. Her nesil bir satır, bir cümle misali…
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..

Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.