10 ARALIK DOĞU TÜRKİSTAN BASIN BİLDİRİSİ

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü Basın Bildirisi

Aziz Türk Milleti ve Sayın basın mensupları;

21. yüzyılda kölelik var mıdır dünyada? İnsan hak ve hukukunun bu kadar dile dolandığı, uğruna her yıl binlerce raporlar düzenlendiği çağımızda, insan haysiyetinin en alt düzeyi olan kölelik var mıdır? Var demeye varmıyor dilimiz ama var. Devlet değil adeta bir terör örgütü gibi çalışan Çin hükümetinin son icadıdır modern kölelik. Doğu Türkistan halkına uygulanan soykırım ve asimle hareketinin son silahlarından biridir kölelik. Binlerce, on binlerce Doğu Türkistanlı genç kız, gerek eğitim gerek iş imkânı bahanesi ile Çin’e götürülmektedir. Dünyayı saran kopya, kalitesiz ve ucuz Çin mallarını üreten fabrikalara işçi olarak satılmaktadır. Son derece kötü barınma şartlarında, günde 18 saat çalıştırılmaktadır. Tamamı bekâr ve 16-25 yaş arasında olan Doğu Türkistanlı genç kızlar, haberleşme ve sağlık imkânlarından yoksun, ailelerinden binlerce kilometre uzakta, ucuz köle olarak kullanılmaktadır.
Çin işgalindeki Doğu Türkistan halkının hâlihazırda yaşadığı vahşete ve zulme bir çare bulamadan ve hatta yeterince anlatıp, insanlığın dikkatini çekemeden her gün bir yenisi ekleniyor. Yıllardır anne karnında katledilen bebeklere dikkat çektik. Genç yaşlarında hapishanelerde ölüme terk edilen Doğu Türkistanlıların sesi olmaya çalıştık. Her ay onlarcasının idam edildiği, ve son olarak da 8 Kasım 2007 günü 6 kişinin idamına karar verildi. Doğu Türkistan’da ki bu vahşeti durdurun diye haykırdık. Kardeş Türk Cumhuriyetlerine, diğer komşu ülkelere, Doğu Türkistanlıları vermeyin Çin’e, göndermeyin ölüme diye seslendik. İnsan hakları savunucusuyum diyen tüm kurumlara, devletlere seslendik, Doğu Türkistan halkına uygulanan soykırımı anlattık, kendi vatanlarında azınlık durumuna düşecekler dedik. İnsan hakları açısından en kötü sicile sahip olduğu raporlarla belgelenen Çin’e, dur demeden bu kadar yatırımın yapılmamasını, ticari ilişkilerden önce insan haklarının masaya konmasını istedik.
Ne yazık ki, her şeye rağmen Çin ödüllendirildi ve ödüllendirilmeye devam ediliyor. Bundan cesaret alan Çin de zulmüne her geçen gün yenisini ekliyor. Her yıl binlerce göçmen getiren, eski mahkûmları Doğu Türkistan’a yerleştirerek suçlu çöplüğüne çeviren Çin, akışın hızlanması için yeni teşvikler getiriyor. Son alınan kararla Doğu Türkistan’a gidecek her Çinliye 1.500 Dolar kaynak sağlıyor.
Tüm devletlere, uluslar arası ve sivil toplum örgütlerine sesleniyoruz.
Doğu Türkistan’da yaşanan insanlık dramına dur demenin zamanı gelmedi mi? Önlem almak için yaşananların dışında nelerin oluşması bekleniyor. Zaman geçerken, her biri ayrı bir soykırım suçu olan programlar devam ederken, Doğu Türkistan halkı 1,5 milyarlık Çin’e karşı tüm gücü ile var olma ve bağımsızlık mücadelesi verirken, ne kadar daha görmemezlikten geleceksiniz.
35 milyon Müslüman Türk adına bir kez daha sesleniyoruz.
İnsanlığa ve insan haklarına olan inancımızdır bizi meydanlarda toplayan, sabrımızdır acılarımıza ve gözyaşlarımıza rağmen öfkemizi göğsümüzde saklayan. Barış ve huzur içinde bir dünya için, Çin durmalı, durmazsa durdurulmalı artık. İşgale son vermeli ve vatanımızdan çekmeli kanlı ellerini. Saygılarımızla.

Seyit TÜMTÜRK
Dünya Uygur Kongresi
Başkan Yardımcısı
Dursun SÜYDÜNLÜ
editor@gokbayrak.com
H.Ahmet Yesevi Mah.44.Sok.no:28 K.Sinan
,352 3393965
KAYSERİ/TÜRKİYE

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.