Fotoğraf: Terra Cotta Savaşçıları

Çinin, UNESCO tarafından dünya kültür mirasları arasında gösterdiği 10 hazinesinden biri, MÖ 259 – 210 yılları arasında yaşamış olan Qin Shi Huang'ın (Kin Şi Huan) anıtmezarıdır. Çin'in eski başkentlerinden olan Xian'ın 40 kilometre doğusundadır. Qin Shi Huang'ın mezarı, 700.000 işçi ile 38 senede tamamlanmıştır. Anıtmezar, bir saray, salonlar, kuleler, kameriyeler ve pekçok heykelden oluşan muhteşem bir yeraltı şehridir. Mezarın kemerli tavanı yıldız resimleri ile, yan duvarlar ise Çin haritasi ve manzara resimleri ile süslenmiştir. Tabut bölümü "sönmeyen lamba" ile ışıklandırılmış, çok değerli mücevherat ve diğer değerli taşlarla süslenmiştir. Giriş kısmı mezar hırsızlarına karşı mekanik bir sistem ile korunmuştur. Yer altında ve üstünde çok büyük değere sahip rölikler mevcuttur. Şu ana kadar mezar alanından yaklaşık 50.000 obje çıkarılmıştır. Bunlar Terra Cotta savaşçıları, atları, bronz savaş arabaları, ve diğer nadide eserlerdir. Terra Cotta Savaşçıları 1974 yılında bölge çiftçileri tarafından, su kuyusu kazarken tesadüfen bulunmuştur.
Toprak figürler, anıt mezarın 1.5 km doğusundaki dört çukurdan üçüne yerleştirilmişlerdir. 1. çukura savaşçıların sağ kanadı, ikinci çukura sol kanadi, üçüncü çukura ise karargah yerleştirilmistir. Çukurların inşasının Qin Shi Huang'in ölümünden sonra köylülerin isyanı ile Xainyang şehrine girmeleri sonucunda durduğu düşünülmektedir.

Tahminlere göre çukurlarda 130 dan fazla tahta savas arabasi, 500 terra cotta yük atı, 116 eyer, 7,000 den fazla savaşçı bulunmaktadir. Şu ana kadar bunlardan, 20 savas arabasi, 100 den fazla at, 1,400 savaşçı ve 10,000'den fazla bronz silah çıkarılarak restore edildi.

Terra Cotta Savaşçıları tam anlamıyla savaşa hazır bir ordu gibidir. 70 savaşçıdan oluşan 3 sıra öncü kıtanın, ellerinde ok ve yaylar, sırtlarında ok çantaları vardır. Onları 40 sütun şeklinde piyadeler, süvariler, ve herbiri dört atla çekilen savaş arabaları takip eder. Terra Cotta Savaşçıları, 20. yy'ın en önemli arkeolojik keşiflerinden biridir.
Fotoğraflar alıntıdır.
--
PRIMUM NON NOCERE
http://ismetsoner.spaces.live.com
(Kızgınlıkla karar almayın, mutluluktan uçtuğunuzda söz vermeyin. İkisi de sarhoşluk ânıdır, akıl başta değildir)
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..

Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.