Guantanamo zulmü protesto edildi

Guantanamo askeri hapishanesi, esiralımının 6. yıldönümünde İstanbul Fatih'te protesto edildi.

İNCİRLİK TÜRKİYENİN AYIBIDIR


Guantanamo zulmü protesto edildi

Eylemde turuncu tulum giymiş ve kafalarına çuval geçirilmiş iki kişi esirleri temsil ederken, insanlığın yüzkarası Guantanamo'nun derhal kapatılmasını istendi.
Fatih Saraçhane Parkı'nda toplanan ve aralarında Mazlum Der, Özgür Der ve İHH gibi sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin bulunduğu grup, ABD'nin Guantanamo askeri hapishanesini protesto etti. Guantanamo'da esirlerin alınmaya başlayışının 6 yıldönümünde gerçekleştirilen protesto eyleminde, iki kişi turuncu tulum giyip buradaki esirleri temsilen diz çöktü. Askeri hapishanedeki gibi tulum giyip kafasına çuval geçirilen iki kişinin elleride zincirlerle bağlandı. Ellerinde Guantanamo'da esirlere yapılan işkencelerin gösterildiği fotoğrafları taşıyan grup adına Mazlum Der İstanbul Şube Başkanı Ramazan Beyhan bir açıklama yaptı.
11 Ocak 2002 tarihinde Küba'nın doğusundaki Guantanamo askeri hapishanesine farklı ülkelerden esirler alınmaya başladığını hatırlatan Beyhan, burada hiçbir hukuk kuralının geçerli olmadığını söyledi. Tutukluların mahkeme önüne çıkartılmadan işkence ve kötü mumaleye tabi tutulduklarını belirten Beyhan, " Hapishanedeki çok sayıda tutuklu dayanamayarak intihar girişiminde bulunmuş bazıları hücrelerinde ölü bulunmuştur. Birleşmiş Milletler burada yaşananları insan hakları skandalı olarak nitelendirmesine rağmen etkili sayılacak hiçbir tepki göstermemiştir. Guantanamo'ya yapılan sevkiyatlarda İncirlik'in merkez üssü olarak kullanılması da ülkemiz adına büyük bir ayıptır" şeklinde konuştu.
Beyhan, ABD'nin Guantanamo'daki tuttuğu insanları en kısa sürede bağımsız sivil mahkemelere çıkarıp yargılanması ya da serbest bırakması gerektiğini ifade etti. Sivil toplum kuruluşları Guantanamo'ya yapılan transferlerde Türkiye hava sahasının ve imkanlarının kullanılmasına izin veren yetkililer hakkında ise vakit kaybetmeden soruşturma açılmasını talep etti.
Açıklamanın ardından kadın ve erkeklerden oluşan grup sloganlar atarak olaysız bir şekilde dağıldı.

Cihan

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.