Tıp etiği mi? O da ne!

İlaç lobileri, Türk halkına daha çok ilaç içirmek için yeni yeni stratejiler geliştiriyor. Son hamle tıp fakültelerinde tıp etiği ihtisasının "sessizce" kaldırılması oldu. Bu şu anlama geliyor: Artık "tıp etiği uzmanı" yetişmeyecek. Yani ilaç firmaları istediği gibi at koşturacak. iyibilgi özel




Tıp etiği mi? O da ne!

İlaç lobileri daha çok ilaç pazarlamak, daha çok insanı ilaç bağımlısı yapmak için yeni cepheler açıyor. Hedefleri ise "çok duygusal": Şu anda 11 milyar dolar olan ilaç harcamalarımızı kısa vadede 30 milyar dolara çıkarmak.

Bu hedefe ulaşmak için yıllardır bilinen "doktor kafalama", "geziye götürme", "hediyeye boğma" gibi konvansiyonel tekniklerin yanı sıra son dönemde iki önemli hamle yaptı ilaç firmaları. İlaç deneylerinde insan kobayların kullanılması ile ilgili yönetmelikte yapılacak değişikliklerle başlandı işe. İlaç şirketlerinin yönetmeliğe kendi işlerine geldiği gibi şekil verdiğini iddia edenler var. Sağlık Bakanlığı yönetmeliğin "yeni şekillendirilmiş" taslağını sektörün görüşüne sundu. "Beşeri Tıbbi Ürünlerin Klinik Araştırmaları Hakkında Yönetmelik"le ilgili en temel sorun çocukların, hamilelerin, lohusaların ve zihinsel engellilerin bu ilaç araştırmalarında kullanılmalarıyla ilgili.

Adı geçen kesimlerin kobaylıktan tamamen "muaf" tutulmalarını sağlamak için Tıp Etiği ve Tıp Hukuku Derneği geçtiğimiz günlerde bir basın toplantısı düzenledi. Sağlık Bakanlığı nezdinde girişimler hala devam ediyor.

Etikçiler iş başında!

Aslında bu, yönetmeliği halkın yararına değiştirmek için verilen ilk ve tek kurumsal tepkiydi. Ve bu tepkiyi verenler esas olarak tıp etikçileriydi (tıbbi ismiyle deontolog). İlaç lobileri tıp etikçilerinin "oyunbozan" mizaçlarını önceden sezmiş olacaklar ki tedbir almakta gecikmediler. O bilinen lobi girişimleriyle, tıp fakültelerinde tıbbi etik ihtisasının kaldırılması yönünde "çalışma" yaptılar ve başardılar da. Evet, artık 6 yıllık tıp fakültesini bitiren biri uzmanlık dalı olarak "tıp etiği"ni seçemiyor. Bu ne anlama mı geliyor? Yapılan tüm tıbbi uygulamaların "insanlar açısından" ne kadar etik ve güvenli olduğunu sorgulayan tıp etikçileri artık yetişmeyecek. Peki varolan tıp etik uzmanları emekli olunca ne olacak? Etik kurullarda etikçi dışında herkes (özellikle ilaç firmalarının istediği isimler) yer alacak? Sonuç mu? İlaç firmaları atı iyice mahmuzlayacak!

www.iyibilgi.com özel


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..

Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.