Www.Muhabbetullah.Com ailede hanımla beyde karşılıklı anlayış...

Ailede hanimla beyde karsilikli anlayis...

Aileyi mutlu kilan iki temel insan vardir. Biri bey digeri de hanimefendidir. Bu iki insan ailenin hem temeli, hem ayakta tutan diregi, hem de koruyan catisidirlar.

Oyle ise aile demek, hanimla-bey demektir.

Hatta denebilir ki, aile yuvasinin bir Cennet bahcesi haline gelmesi, yahut da Cehennem cukuru durumuna dusmesi bu iki insandaki dusunce olgunlugu ile yakindan ilgilidir. Baska bir ifade ile ailenin omrunu tamamlayacagi catinin altinda bu iki insan, ya Cennet misali hayat yasarlar ya da Cehennem misali omur tuketirler.

Hadisin ifadesiyle bu yanlariyla iki fert, ya hayirli insan ya da serli kimse vasfini kazanirlar.

Bundan dolayidir ki, Efendimiz Hazretleri (sallallahu aleyhi ve sellem), hem bey hem de hanima, ailenize hayirli uye olun, serli ortak durumuna dusmeyin manasinda ikazlarda bulunmustur. Nitekim hadisteki hayirli bey tarifi dikkatimizi cekmektedir.

-Hayirli bey, eve gelince hanimin yuzu asilmaz, coluk cocuk da kose bucak kacismaz.

Evet, kendi kisa manasi sumullu bir tariftir bu. Bu tarifin aksi manasi da sudur:

-Hayirsiz bey de eve gelince hanimin yuzu asilir, coluk cocuk da kose bucak kacisir.

Oyle ise, bu ikazi beyler iyi dusunmeli, hayirli bey mi, hayirsiz aile reisi mi olduklarina buna gore kendileri karar vermeliler.

Konuyu sadece beylerin tarifiyle birakirsak haksizlik etmis oluruz.

Oyle ise hayirli hanima ait olcuyu de sudur:

-Hayirli hanim da odur ki, bey eve gelip de yuzune bakinca huzur duyar, mutluluk hisseder. Bunun aksi manasi da malumdur:

-Hayirsiz hanim da odur ki, bey eve gelip de ona bakinca huzuru kacar, mutsuzluk hisseder. Evde beyine rahat, huzur vermez.

Oyle ise hanimefendi de kendisini kontrol etmeli, hayirli bir hanim mi; yoksa hayirsiz bir hanim mi olduguna kendisi karar vermeli. Beyine huzur mu veriyor, yoksa huzursuzluk mu telkin ediyor, tutumunu kendisi dusunmelidir.

Hadislerden ozetleyerek arz ettigim bu tarif ve tasniflerin iki tarafa da verdigi mesaji tekrar edecek olursak soyle diyebiliriz:

-Beyefendi, eve gelince guler yuzlu, tatli dilli ol. Hanimin yuzu gerilmesin, cocuklarin da kose bucak kacismasin.

-Hanimefendi, sen de sabirli ve anlayisli ol. Bey eve gelince hemen sIkintilari siralayip olumsuzluklari ortaya yigma. Bey senin yaninda huzur duysun, mutluluk hissetsin.

Butun bunlardan sonra yine de her iki tarafa sunlar soylenebilir :

-Aile icinde kacinilmasi mumkun olmayan farkli gorus ve davranislari olagan seyler olarak gorup gecistirmek mumkunken, buyutup de icinde bogulacak anlasmazliklar haline getirmek neyi halleder, kime ne fayda saglar? Halbuki nice buyuk sIkinti ve uzuntuler var bu alemde... Oylesine buyuk imtihanlarla karsilasiliyor ki, caresi olmayan dertler, ilaci bulunmayan hastaliklar, yeri doldurulmayan kayiplar bazen ailelerin dunyasini karartabiliyor, o zaman sizin buyuttugunuz bu gibi anlasmazliklar seker bal gibi gorunuyor insanlara. Ama is isten gecmis, buyuk sIkinti ve caresizlikler kapiyi calmistir. Oyle ise buyutmeyin icinden cikilabilecek kucuk farkliliklari... Gecistirin sabirla, tahammulle, anlayisla... Sevabini dusunerek, hikmetini hatirlayarak... Daha cok sIkilirsaniz meshur cumleyle, 'Bu da gecer yahu!' diyerek bekleyin... Balonlastirip sisirmeyin ustesinden gelebileceginiz konulari. Goreceksiniz ki buyuttugunuz sIkinti kuculmus, zahmeti gidip rahmeti kalmis... Zamanla da unutulup gitmis, yine siz kazancli cikmissiniz.

Sunu hic unutmamak gerek : Ailede ideal olan, birinin otekini sabra zorlamamasidir. Ama ideal olan da her zaman gerceklesmemektedir. Kim sabra zorlarsa o zalim, kim de sabrederse o mazlum olur. Allah yaninda zalimle mazlum asla esit degildir. Sabreden bey olursa Cennet genclerinin agabeyi makamina kadar yukselebilir. Hanim olursa Cennet hanimlarinin ablasi makamina kadar yucelebilir. Allah mutlak adalet sahibidir. Kimsenin zulmunu yanina birakmayacagi gibi, kimsenin fedakarligini da karsiliksiz koymaz. Bu da boyle bilinmeli, kazanan olmayi tercih etmeli, kaybeden olmayi goze almamalidir. Cunku dunya muvakkat, ahiret muebbet!..


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
http://www.muhammediler.com
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.