MORO MÜSLÜMANLARINDAN DEV KURULTAY (FOTO GALERİ)

Moro Müslümanlarından dev kurultayFilipinler'in güneyindeki, Müslüman direniş grubu MILF, dağların doruğunda dev bir kurultay gerçekleştirdi.Çarşamba, 12 Mart 2008 17:30Filipinler'deki en büyük Müslüman direnişçi grup Moro İslam Kurtuluş Cephesi (MILF), binlerce üye ve taraftarın katıldığı üç günlük bir toplantı düzenledi. MILF Başkanı Al Hac Ebrahim Murad, saha komutanlarının hükümetin samimiyeti konusundaki endişelere rağmen barış sürecine inandıklarını söyledi.Mindanao'daki toplantıyı yöneten Murad, barış görüşmelerinin uzamasının MILF içinde endişelere yol açtığını belirterek, "Manila'da olanlar herkesi endişelendiriyor." dedi.


ON BİNLERCE KİŞİNİN KATILDIĞI DEV KURULTAY


Mindanao adasındaki Butig şehri yakınlarında kurulu Filistin Kampı'nda yapılan MILF toplantısına 10 binden fazla silahlı direnişçi ve sivil taraftar katıldı. Kurultayda Filipinli Müslümanlara seslenen Murad, yerel Maguindanaoan lehçesinde konuştu. Konuşması sık sık tekbir sesleri ile kesildi. Hac Ebrahim Murad, "MILF, Manila'daki siyasi krizi hükümet içi bir problem olarak görüyor. Ancak bunun barış sürecine etkisi olmasından endişe ediyoruz. Hükümet dikkatini başka konulara vereceğinden görüşmeler daha da gecikebilir." dedi.


"FİLİPİN HÜKÜMETİ YOLSUZLUKLA MEŞGUL


"Manila'da Devlet Başkanı Gloria Macapagal Arroyo hakkında ileri sürülen yolsuzluk iddiaları sebebiyle Filipinler hükümeti zor günler geçiriyor. MILF Başkanı Ebrahim Murad, "MILF her zamanki gibi bugün de güçlü. 20 tümenin her birinde 7 ila 10 bin savaşçımız var." dedi. 3 günlük kurultaya katılanların yaklaşık yarısını beş bin savaşçı oluşturdu. Savaşçıların makineli tüfekler, havan topları, omuzdan ateşlenen roketler taşıdıkları dikkat çekti. Savaşçılar arasında bulunan askeri üniformalar içindeki kadınlar dikkat çekti.


KAMPIN ADI "FİLİSTİN"


Filistin Kampı aynı zamanda MILF'in 1978'de doğduğu yer. Kampa giden dağ yolu yüzlerce savaşçı tarafından tutuldu, yeşil ve sarı bayraklar ve flamalarla donatıldı. Murad, konuşmasını barış sürecinin devam edeceğini söyleyerek tamamladı. MILF lideri, "Barış süreci çatışmayı çözmek için en akıllı ve en iyi yoldur." dedi.


SAHA KOMUTANLARI HÜKÜMETİN SAMİMİYETİNE İNANMIYOR


2000'den beri Filipin hükümet kuvvetleri ile yapılan çatışmalara katılan MILF üyesi Ebu Kevser, "Beş yıldır devam eden barış görüşmeleri başarısızlıkla neticelenirse savaşmaya ve ölmeye hazırım. Ben iyi bir askerim. Komutanlarım barış görüşmelerine bir başka şans daha vermek isterlerse, emirlerini dinlerim. Kişisel görüşüm, barış görüşmelerinden bir netice alınamayacak. Çünkü hükümet Mindanao'daki sorunu çözmekte samimi değil." dedi. Hükümet kuvvetleri ve MILF arasında yaklaşık beş yıldır göreceli bir ateşkes hüküm sürüyor. MILF yaklaşık 10 yıldır hükümetle görüşmelerini sürdürüyor. 40 yıllık mücadelede 120 binden fazla kişi öldü ve 2 milyon kişi evlerini terketti. Mindanao bölgesinde yaklaşık 3 milyon Müslüman yaşıyor. Hükümet ve MILF arasındaki barış görüşmeleri anayasa konusunda tıkanmış durumda. Barış görüşmeleri uzadıkça, MILF liderliği, genç ve radikal saha komutanlardan gelen ateşkesten vazgeçme ve görüşmelerinden çekilme baskılarını daha fazla hissetmeye başladı.







Mora İslam Kurtuluş Cephesi Kurultayı


















0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.