T a r a f s ı z D e ğ i l i z

29 milyon dolarlık dava zamanaşımına uğradı

29 milyon dolarlık dava zamanaşımına uğradı


Kaynak: patronlardünyası / Tarih/Saat: 25 Nisan 2008 Cuma, 00:47:12 / Link : http://www.patronlardunyasi.com/

Devleti 29 milyon dolar zarara uğrattığı iddiasıyla GP Başkanı Uzan ve 5 şirket yöneticisi aleyhine açılan dava zaman aşımına uğradı.


Uzan ailesi hakkında açılan birçok dava süresinde sonuçlanmadığı için zamana aşımına uğruyor. Son olarak Genç Parti (GP) Genel Başkanı Cem Uzan hakkında, Çukurova Elektrik A.Ş.'yi (ÇEAŞ) 29 milyon dolar zarara uğrattığı iddiasıyla açılan dava, süresinde bitirilmeyince 'zaman aşımına' uğradı.
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Cem Uzan'ın ÇEAŞ'ın Yönetim Kurulu olduğu dönemde yönetim kurulu üyeleri Çağdaş Ergün, Ethem Alev, Ahmet Tatar, Atilla Pamukçu ve Tacettin Pak, şirketin pay sahibi olduğu Ladik Çimento A.Ş.'nin 16 Aralık 1998 tarihli genel kurul toplantısında alınan sermaye artırım kararlarına katılmayıp, rüçhan haklarını kullanmadıkları kendi şirketleri Rumeli A.Ş.'ye 29 milyon dolar kazanç aktarımı yaparak ÇEAŞ'ı zarara uğrattıkları' gerekçesiyle 2 Nisan 2001'de Adana Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Savcılık, bu suç duyurusuna 28 Aralık 2001'de takipsizlik kararı verdi. Ancak, SPK karara itiraz ederek, Tarsus Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurdu. Tarsus Ağır Ceza Mahkemesi, 6 Aralık 2003 tarihli kararında belgelerin Adana Cumhuriyet Savcılığı'nca değerlendirilip, dava açılması yönünde karar verdi.

7.5 yıla kadar hapis cezası istenen Cem Uzan ve 5 şirket yöneticisi ile ilgili dava 5 yıl sürdü. Suç tarihi 16 Aralık 1998 olan davanın yargılaması bitmediği için son duruşmada "zaman aşıma" karar verildi. Böylece Uzan ve diğer tutuksuz sanıkların suçlamaları kabul etmediği dava da bitmiş oldu. Karara itiraz eden SPK'nın avukatları Yargıtay'a itiraz etti.

Cem Uzan ve şirket yöneticilerinin ÇEAŞ'ı 29 milyon dolar zarara uğrattığını iddia eden savcı, iddianamesinde şu suç unsurlarına yer vermişti: "ÇEAŞ yönetim kurulu üyesi sanıkların ÇEAŞ'ın yüzde 37.59 oranında pay sahibi olduğu Şanlıurfa Çimento A.Ş.'nin ve yüzde 13.12 oranında pay sahibi olduğu Ladik Çimento A.Ş.'nin sermayelerini 10 milyar liradan 50 milyar liraya çıkardıkları, 16 Aralık 1998 tarihli genel kurullarında ÇEAŞ tarafından sahip olunan rüçhan haklarının kullanılmaması nedeniyle ÇEAŞ'ın mal varlığında azalma meydana gelmiş, Ladik Çimento'da 4.73 milyon dolar, Şanlıurfa Çimento'da ise 24 milyon dolar zarar etmiştir. Buna göre, Ladik Çimento A.Ş.'de iştirak oranı yüzde 13.2'den yüzde 2.62'ye, Şanlıurfa Çimento A.Ş.'de ise yüzde 37.59 olan sermaye payı 7.52 oranına inmesine neden olmuştur. ÇEAŞ yönetim kurulu üyeleri 16 Aralık 1998 tarihindeki genel kurulda alınan sermaye artırım kararlarına katılmayarak rüçhan hakkını kullanmamış ve kullanılmayan bu rüçhan hakları Uzan grubunun diğer bir şirketi ola Rumeli Çimento tarafından kullanılmıştır. Bu şekilde Rumeli Çimento A.Ş.'nin Ladik Çimento A.Ş.'de sermaye payı yüzde 81.44'den yüzde 91.94'e, Şanlıurfa Çimento'daki payı ise yüzde 46.75'den yüzde 76.82'ye yükselmiştir. ÇEAŞ'ın zararına neden olan rüçhan hakların kullanılmaması ve Rumeli Çimento A.Ş. tarafından kullanılması sonucu ÇEAŞ'dan Rumeli A.Ş.'ye yaklaşık 29 milyon dolar kazanç aktarımı yapıldığı anlaşılmıştır."

Bu arada Uzan ailesinin Adana Ağır ve Asliye Ceza Mahkemeleri'nde bazı davaları devam ediyor.

Baba Kemal Uzan ve oğlu Hakan Uzan bu davalardan yakalama emriyle aranıyor. Suç tarihi 2001 ve önceki yıllara ait olan diğer davalarda da karar verilmemesi halinde 'zaman aşımı' yaklaşmış oluyor.





--
------------------------------------

Dâne-i fülfül siyah.
Hâl-i mahbûban siyah.
Her dû dil sûzend amma.
An kücâ, İn kücâ!

-------------------------------------

www.TOMBAK.gen.tr
www.pendiknetwork.com

MSN:
beynelmilel@gmail.com
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..

Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.